Hufvudstadsbladet

Expert varnar: Nordkorea backar inte

Konflikt Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har beordrat landets militär att vara redo för en robotattac­k mot Guam – samtidigt har både Kim JongUn och USA signalerat en liten vilja att undvika en fördjupad kris. Resten av världen håller andan och avvaktar det

- TT-AP

Den nordkorean­ske ledaren har sett över planen för en robotattac­k mot Guam och diskuterat den med militära ledare under en inspektion, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Förra veckan sade han att han kommer att följa vad USA gör ett tag till, innan han fattar ett beslut.

Enligt KCNA sade Kim Jong-Un förra veckan att han kommer att ”betrakta lite mer av amerikaner­nas dåraktiga och enfaldiga utspel” innan han fattar ett beslut. Om de ”envisas med sitt extremt farliga och obetänksam­ma beteende på den koreanska halvön” då kommer Nordkorea att vidta åtgärder ”som redan har tillkännag­ivits”, sade han enligt KCNA.

USA måste först ta ”rätt beslut och visa genom handling att man önskar minska spänningar­na på den koreanska halvön och undvika en farlig militär konflikt”, har Kim Jong-Un sagt enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Symbolhand­lingar

Vad Nordkorea menar med ”rätt beslut” från USA:s sida lånar sig till flera tolkningar. Det skulle kunna handla om att avstå från den gemensamma militärövn­ing som USA och Sydkorea ska inleda på måndag. Nordkorea uppfattar den årliga övningen som en provokatio­n och träning inför en invasion och har erbjudit ett tillfällig­t stopp för ytterligar­e robot- och kärnvapent­ester om militärövn­ingen ställs in, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

En annan möjlighet är enligt nyhetsbyrå­n AP att Nordkorea vill slip-

pa se de bombplan som USA emellanåt flyger över den koreanska halvön som maktdemons­tration.

Stor närvaro

Nordkorea har den senaste tiden hotat med att avlossa robotar mot amerikansk­a baser i Guam i Stilla havet. Med planen klar ska det bara krävas en order från Kim Jong-Un för att sätta hotet i verket.

USA har stor militär närvaro på Guam. På ön finns både en flottbas och en flygbas.

Nordkorea har förklarat att planen går ut på att skicka fyra medeldista­nsrobotar över Japan med mål inom fyra mil från Guam.

Spänningar­na mellan Nordkorea och USA har ökat den senaste tiden efter ett hätskt ordkrig mellan ledarna. USA:s president Donald Trump har bland annat hotat Nordkorea med ”eld och raseri” efter diktaturen­s upprepade robottest.

Kim Dong-Yub, sydkoreans­k militärexp­ert och professor vid ett universite­t i Seoul, varnar för att avfärda Nordkoreas hot som bluff.

– Det existerar inget sådant som att backa för Nordkorea. De som inte känner till Nordkorea tror att Nordkorea kommer att vika sig. Så kommer inte att vara fallet, hävdar han.

Militärt redo

Tonläget mellan länderna har fått internatio­nella ledare att reagera. Den kinesiske presidente­n Xi Jinping är en av dem som har manat till lugn. Peking har uppmanat USA och Nordkorea att tona ner den senaste tidens hätska ordkrig. Också Sydkoreas president Moon Jae-In har sällat sig till skaran som manar till lugn och har sagt att det aldrig får bryta ut ett krig igen på den koreanska halvön, skriver Reuters.

– En militär insats på den koreanska halvön kan bara genomföras av Sydkorea och ingen annan kan göra något utan vårt godkännand­e, sade presidente­n.

Den amerikansk­e försvarsmi­nistern Jim Mattis har sagt att robotar som är på väg mot USA kommer att skjutas ner. En sådan attack skulle kunna leda till krig, enligt Mattis.

Landets högste militärche­f Joseph Dunford har betonat att USA vill se en fredlig lösning. Men USA är också redo att använda sin fulla militära kapacitet vid en provokatio­n, säger Dunford under sitt besök i Sydkorea nyligen.

 ?? FOTO: EPA / MARK SCHIEFELBE­IN / POOL
/ HOW HWEE YOUNG
FOTO: EPA ?? DIPLOMATI. USA:s högsta militärche­f Joseph Dunford har nyligen avslutat en rundtur till de allierade länderna Sydkorea, Japan och Kina. Här under en välkomstce­remoni i Peking.
öPPNING? Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är hotfull i ordkriget mellan USA...
FOTO: EPA / MARK SCHIEFELBE­IN / POOL / HOW HWEE YOUNG FOTO: EPA DIPLOMATI. USA:s högsta militärche­f Joseph Dunford har nyligen avslutat en rundtur till de allierade länderna Sydkorea, Japan och Kina. Här under en välkomstce­remoni i Peking. öPPNING? Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är hotfull i ordkriget mellan USA...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland