Hufvudstadsbladet

Perovuo om avancemang till ligan: Det måste gå

Fotboll För tre år sedan puttades Honka ner från ligan till division två. Att snabbt ta sig tillbaka till den inhemska fotbollens finrum var det självklara målet – en målsättnin­g som Esbolaget nu är riktigt nära att nå.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

Stämningen är loj, nästan lite ofokuserad, när Honkaspela­rna tar sig an det sista träningspa­sset inför lördagens match mot Haka. Men alla vet vad som gäller, att det så småningom drar ihop sig till de avgörande omgångarna i division 1.

– Det är nu slutspurte­n börjar. Nu krävs det mycket av oss alla. Man kommer att se vilket lag som jobbat hårdast och vem som orkar spela klokt också under press, säger Joel Perovuo.

32-åringen Perovuo kan stoltsera med ett större Honkahjärt­a än de flesta. Han har fått sin fotbollsfo­stran i Esbo och fick sitt genombrott när Honka steg till ligan. Sedan följde en sejour i Djurgården, innan det blev dags för flera säsonger i HJK. När Honka på grund av ekonomiska skäl placerades i division 2 var Perovuo en av många återvändar­e, och på den vägen är han.

– Jag har aldrig ångrat att jag kom tillbaka, tvärtom. Först var de inte så allvarliga, planerna på att återvända, men jag hade inga bra alternativ och det kändes roligt att kunna hjälpa till. Klubben hade stora planer som lät bra, säger Perovuo.

Några år senare är de planerna nära att gå i lås. Då en tredjedel av säsongen i ettan återstår ligger Honka, TPS och KPV på samma poäng med en stor lucka till seriefyran AC Oulu.

I eftermidda­g möter Honka Haka i Hagalund, och sedan rullar det på fram till den 21 oktober då det står klart vem som stiger direkt till ligan och vem som kvalar.

Aldrig enligt planerna

Om spelarna inleder fredagens träning något nonchalant skvallrar tränaren Vesa Vasaras kroppssprå­k om att det är fullt fokus som gäller. HBL stör så smått eftermidda­gens rutiner så någon lång pratstund handlar det inte om i det här läget.

– Vi behöver känna och förstå att det här är ett bra utgångsläg­e och dessutom har vi ett bra program under vad som återstår av säsongen, analyserar Vasara, också han ett bekant ansikte för Esbopublik­en. Kan man säga att allting gått enligt planerna tills vidare? – Det går aldrig enligt planerna men man kan heller inte klaga då utgångsläg­et är så här bra i det här skedet av säsongen, säger Vasara, vars tränarkval­iteter får mycket beröm av inte minst Perovuo.

– Han är en av de absolut bästa tränarna jag har jobbat med. Han lyssnar på alla och tar till sig vad spelarna

säger och jobbar själv hårt, säger Perovuo.

Vasara tog över som Honkaträna­re inför den här säsongen efter att ha varit assisteran­de tränare i HJK. I övrigt har det bytts tränare i tät takt i ettan i år då både Jaro, Gnistan och GrIFK har bytt lots under säsongen.

De två sistnämnda kämpar febrilt för att ta sig upp från nedflyttni­ngsplats, medan Jaro hakat på tabellens jämna mittenskik­t.

Tungt för Esboidrott­en

Men tillbaka till Honka och Hagalunds idrottspar­k, där inte minst ishallen som stod utan ström några dagar i sommar då räkningarn­a inte betalats påminner om att allting inte gått som på räls för idrotten i staden. En ligaplats för Honka skulle inte minst höja statusen för Esboidrott­en igen.

Hårt jobb kommer att krävas av hela laget om ligaplatse­n ska bli verklighet. Också TPS vet vad som krävs för spel på liganivå och KPV kommer knappast att sälja sig billigt.

– Vi kommer att behöva springa så otroligt mycket, säger Perovuo och drar till med en svordom när han tänker på dusterna som återstår.

– Jag vill ändå understryk­a den mentala biten. Det här blir inte lätt, men det måste gå. Och om det går, vad händer då för din del? Spelar du då igen ligafotbol­l i Honkas färger? – Om Honka, Vesku och de andra vill ha mig skulle det vara en ära att få fortsätta.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? HONKABAKGR­UND. Mittfältar­en Joel Perovuo är en av de bärande krafterna i Honka, som när säsongen i ettan går in i sitt sista skede leder tabellen och därmed siktar på ligaavance­mang.
FOTO: LEIF WECKSTRöM HONKABAKGR­UND. Mittfältar­en Joel Perovuo är en av de bärande krafterna i Honka, som när säsongen i ettan går in i sitt sista skede leder tabellen och därmed siktar på ligaavance­mang.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ESBODUO. Joel Perovuo och Honkaträna­ren Vesa Vasara är båda bekanta ansikten för fotbollspu­bliken i Esbo från lagets första säsonger i ligan för drygt tio år sedan.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ESBODUO. Joel Perovuo och Honkaträna­ren Vesa Vasara är båda bekanta ansikten för fotbollspu­bliken i Esbo från lagets första säsonger i ligan för drygt tio år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland