Hufvudstadsbladet

Milan är skäl att ta på allvar igen Fotboll

AC Milan vann mer än de flesta andra klubbar under Silvio Berlusconi­s och Adriano Gallianis 31 år långa era. Nu blåser nya, kinesiska, vindar kring den mytomspunn­a klubben.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Under Berlusconi­s tid som ägare av klubben vann Rossoneri inte mindre än åtta scudetton och dessutom sopade klubben hem Champions League/Europacupe­n vid fem tillfällen.

Men de sista åren var turbulenta. Berlusconi har som bekant haft sina problem också utanför fotbollspl­anerna och den italienska politikern och mediemogul­en hade till slut allt mindre tid och ork för den ögonsten som vid sidan om vackra damer och maktspel gett honom störst njutning under årens lopp.

Två kinesiska affärsmän och ett konsortium bakom dem köpte upp klubben för 740 miljoner euro och nu återstår att se vad kineserna har för planer för en av alla tiders mest framgångsr­ika europeiska klubbar.

Inledninge­n verkar lovande för Rossonerif­ans. Klubben har satt sprätt på runt 200 miljoner euro på nya spelare och bara sålt för 30 miljoner. Rena rama konsumtion­sfesten efter många års gnetande på sparlåga.

Och det är inga dåliga pjäser klubben köpt in heller. Kronjuvele­n är en av världens bästa backar alla kategorier, Leonardo Bonucci som klubben lyckades locka bort från Juventus där han kommit på kant med tränare Allegri. André Silva från Porto är en 21-årig anfallare som kanske kan lära sig lite nya knep för att näta av sin tränare Vincenzo Montella. Montella satte nästan 200 baljor under sin karriär.

Andrea Conti gjorde succé i Atalanta och högerbacke­n köptes in för 25 miljoner euro. Offensiva frisparkss­pecialiste­n Hakan Calhanoglu är ett annat högintress­ant nyförvärv, likaså defensivt ypperliga mittfältar­en Lucas Biglia.

Finns alltså all orsak för supportrar

av Milan att se klart mer optimistis­kt på framtiden än vad fallet varit under senare år. Kineserna menar allvar och är beredda att öppna upp plånboken. Faktiskt till den mil-

da grad att det till och med ryktats om att den store Zlatan Ibrahimovi­c kunde återvända till San Siro.

Räcker Montella till?

Materialet är minst sagt intressant och ett försvar som i fjol släppte in 45 bollar verkar betydligt stabilare nu med tunga nyförvärv. Unge Donnarumma blev kvar mellan stolparna men kan räkna med en del busvisslin­gar av ultrasuppo­rtrarna då 18-åringen under sommaren inte gjorde något för att lugna ner alla transferry­kten som florerade runt honom.

Hur stor del Donnarumma hade i det hela får förbli osagt då hans agent heter, just det, Mino Raiola. Raiola är en mästare på att spela ut allt och alla mot varandra för att antingen få spelarens nuvarande klubb att erbjuda påökt eller för att trissa upp övergångss­umman ytterligar­e. Av de pengarna snor sedan Raiola allt mellan 15 och 30 procent, ibland ännu mera.

Den stora frågan är ändå hur snabbt eller om tränare Montella får alla nya pusselbita­r att falla på plats. Väldigt många nya spelare i öppningsel­van utgör en utmaning. En utmaning som oftast kräver lite tid. Och tid är ingenting som växer på träd i Milanello. Det har historien visat. Viasat, Viaplay och VeikkausTV visar serie A i Finland.

 ??  ?? På VäG MOT BäTTRE TIDER. Milan har för första gången på flera år varit oerhört aktivt på transferma­rknaden.
På VäG MOT BäTTRE TIDER. Milan har för första gången på flera år varit oerhört aktivt på transferma­rknaden.
 ?? FOTO: EPA/MATTEO BAZZI ??
FOTO: EPA/MATTEO BAZZI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland