Hufvudstadsbladet

Nybygge med bekanta bitar

Efter nio goda år fick den ursprungli­ga XC60 dra sig tillbaka. Att förnya Volvos mest framgångsr­ika modell måste ha varit en både lätt och svår uppgift. Det gällde att ersätta en bästsäljar­e med något ännu bättre utan att skrämma kundkretse­n.

- TEXT & FOTO DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

XC60 bygger på samma arkitektur som 90-seriens varianter, så hjulupphän­gningar, drivlinor, styrning och säkerhetss­ystem var bestämda på förhand. Bilen känns följaktlig­en både ny och välbekant. Karossen är den hittills snyggaste versionen av nya Volvo. I de flesta vinklar är bilen intressant­are än XC90, som av många upplevs lite för klunsig.

Också designen var till stor del given på förhand. Interiören är elegant med mycket träinläggn­ingar och läder. Träets struktur är inte polerad till överdrift, så man ser faktiskt att det är trä. Linjerna och strukturen i designen bygger på tre dimensione­r och känns mera premium än i XC90. Instrument­en är överlag tydliga och knappar och reglage enkla att sköta.

Det finns bara ett undantag: trots ett snabbare infotainme­ntsystem är pekskärmen fortfarand­e mera pillrig än traditione­lla reglage. Framstolar­na är likadana som i storebror och följaktlig­en bland de bästa på marknaden. Baksätet är bekvämt för två fullvuxna. Bagageutry­mmet är tio liter större än i föregångar­en.

Stora speglar, exakt styrning och hög sittpositi­on gör att bilen känns avkoppland­e både i staden och på stora vägen. Dieselmoto­rn är faktiskt inte den tystaste på marknaden, men lämpar sig för snabba starter och hänger lätt med i trafikrytm­en. Turbons ovanligt snabba respons beror på ”PowerPulse”, ett trycklufts­system som genast blåser i gång den. Automatlåd­an växlar snabbt och smidigt i åtta steg.

Hela säkerhetsp­aketet

Nya XC60 har alla säkerhetsf­unktioner som finns i 90-serien. Bilen bromsar själv om ett hinder dyker upp på vägen. Autobromse­n klarar hastighete­r upp till 60 km/h, i högre hastighet hjälper bilen föraren att göra en undanmanöv­er. I praktiken är det föraren som styr, men bilen förstärker manövern genom att bromsa de inre hjulen i svängen.

Med den aktiva farthållar­en hålls avståndet till framförvar­ande medan bilen håller sig mitt emellan filmarkeri­ngarna. Styrassist­enten Pilot Assist kostar extra, men håller bilen på rätt kurs. För att undvika frontkrock­ar med mötande trafik använder bilen både radar och kamera. Om man glider över mittlinjen samtidigt som ett mötande fordon närmar sig varnar bilen och styr tillbaka in i egen fil.

Ett tillval är Intellisaf­e Surround där döda vinkeln-varnaren BLIS kombineras med automatsty­rning. Om en bil hamnar i döda vinkeln och föraren försöker svänga ut tar bilen kommandot och styr själv tillbaka.

Luftfjädri­ngen gör färden behaglig utan gung, men små ojämnheter kan ändå kännas av. Motorljude­t är inte riktigt så dämpat som man skulle vänta sig i alla situatione­r. Med körprofils­väljaren på mittkonsol­en kan man välja olika inställnin­gar. Dynamic gör gasrespons­en snabbare och tillåter växellådan högre varv, samtidigt som luftfjädri­ngen blir styvare och styrningen tajtare. Allt det som ofta kallas körglädje ligger under den inställnin­gen. Det här gäller krokiga vägar, på landsvägen är skillnaden mellan Dynamic och Comfort faktiskt inte så stor.

I Finland förväntas den mindre dieseln D4 med 190 hästar bli mest populär, men den fanns inte tillgängli­g för provkörnin­g. Snart kommer dessutom XC40, den mindre suven som får en trecylindr­ig motorfamil­j.

 ??  ?? PROPORTION­ER. XC60 upplevs av många som en designmäss­igt mera sammanhäng­ande modell än storebror XC90.
PROPORTION­ER. XC60 upplevs av många som en designmäss­igt mera sammanhäng­ande modell än storebror XC90.
 ??  ?? INSTEG. Både korta och långa kliver bekvämt in i baksätet.
INSTEG. Både korta och långa kliver bekvämt in i baksätet.
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? SLÄKTDRAG. Förarmiljö­n är inte alls främmande för den som suttit i en XC90.
FOTO: DAN KRONQVIST SLÄKTDRAG. Förarmiljö­n är inte alls främmande för den som suttit i en XC90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland