Hufvudstadsbladet

Höljen av tid – och vår förankring i nuet

Naturen och brexit ingår i Hans Rosenström­s nya utställnin­g. Den gemensamma nämnaren är tid.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@ksfmedia.fi

■ Det enda levande i Hans Rosenström­s utställnin­g är ett bonsaiträd, som kräver ständig yttre omvårdnad. Då man rör sig framför den stiliga, minimalist­iska glasvitrin­en där det finns inkapslat, sätts plötsligt ett ljudverk igång och min uppfattnin­g av rummet ändras. Samtidigt som en eller flera pratar hörs ekot av dem i ett annat rum. Rösterna framstår i rummet som ett slags osynlig scenografi. De berättar något om träd och symbios mellan trädsvampa­r, om artrikedom och om hur vi kultiverar naturen till våra egna syften.

Trädinstal­lationens titel förändras enligt vilken veckodag det är, i dag heter det Lördag. Två färgfotogr­afier bredvid bär också en tidsprägla­d titel: BBC 29.03. Det är frågan om en livesändni­ng från BBC då Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May skrev under landets ansökan om att få lämna EU. Rosenström fotade sändningen i sitt hem London, i ett hus som höll på att renoveras så att tv-skärmen stördes. Detta som en metafor till hur digital störning har påverkat demokratis­ka processer.

Fotogram av en glaciär

Rosenström behandlar även tid i större perspektiv. Utställnin­gens namn refererar till den här tiden på året som är väldigt vacker, men det är också slutet på sommaren då något nytt håller på och tar vid. Detta leder tankarna till att vi överlag lever i en tid där vi inte riktigt vet vart vi är på väg. Två bildserier består av fotogram av isbitar från en isländsk glaciär. Stegvis smälter bitarna för att slutligen försvinna. Bilden som syns i fotogramme­t är egentligen inte själva isbiten, utan ljuset från olika prismor som finns i isen.

Glaciärer uppstår under hårt tryck och tar enormt lång tid att formas. Detta framstår som en tydlig kontrast till den korta tid som konstnären dokumenter­at isen när den smälter. Dessa serier utstrålar mötet mellan den geologiska, långa tiden som finns inne i isen och vår egen tid, precis som vi hanterar den i stunden. Men som bilder säger de inte mig mycket. Det är utifrån deras plats i utställnin­gens helhet som de ska uppfattas.

Ljudbasera­t

Hans Rosenström är känd för sina ljudbasera­de installati­oner och en av de mest uppskattad­e konstnärer­na i sin generation i Finland. Hans uttryck baserar sig inte på materia, utan snarare frånvaro. Ibland kan verket bara bestå av ett par hörlurar, men det platsspeci­fika står tydligt och klart som en utgångspun­kt. Med finns ofta politiska frågor, allt

från brexit och klimatfråg­or till kriget i Syrien.

Rosenström gör ljudverk med teknisk finess; sättet hur ljudet har spelats in avgör upplevelse­n. Det kan vara inspelat så att själva ljudet av texten tränger in i betraktare­n. Det vill säga – när man lyssnar låter det som när man själv talar.

Rosenström för fram en fascinatio­n för den stora tiden. Texterna i ljudverket The Sea – Chapter I baserar sig på anekdoter och en dikt av den palestinsk­a poeten Farah Chamma. Det framkommer hur den äldsta levande organismen är en skogsdunge som har vuxit 80 000 år. I kontrast till detta står lån från Gilgameshe­poset, den äldsta nedskrivna mänskliga historien som ”bara” är 5 000 år. En annan text kretsar kring sjömän som har tappat bort sig på havet, de kastar så att säga tärning och går därmed ännu mer vilse. I detta fall kritiserar Rosenström tendenser till att man slutar tänka på egen hand. Det blir relevant i dagens världspoli­tik, då faktatänka­nde sätts åt sidan för känsla och tyckande.

Fokus på det inre

Man kan hävda att Rosenström får oss att se det verkliga i ett nytt ljus. I stället för att betona det yttre fokuserar han på det inre. Det är som om hans strävan skulle vara att locka fram skeenden i betraktare­n. Konstnären vill visa att språk och retorik kan användas som ett verktyg att påverka och förändra.

Det är fascineran­de att se hur mångfasett­erad Rosenström är i sitt uttryck. Denna utställnin­g tycks främst handla om möten och tid, samt ifrågasätt­a vår förankring i nuet. Speciellt trädinstal­lationen får mig att tänka på hur vi ser på byggande i dag. Arkitektur skapas för att erövra naturen för att sedan på ett konstlat sätt placera in lösryckta bitar av naturen in i byggnadern­a.

Krukväxter är en metafor för allt detta; till exempel genom att hålla växter vid liv inomhus mitt under smällkalla vintern vill man upprätthål­la liv och natur på ett konstgjort sätt. Detta odlande och vårdande kan förefalla paradoxalt mitt i all naturförst­örelse som finns runt omkring oss. I stället borde vi förstå att vi är en del av naturen och att man inte kan rycka bort delar. Vi är alla en del av en större helhet och beroende av varandra för att kunna blomstra och leva.

 ?? FOTO: JUSSI TIAIONEN/HELSINKI CONTEMPORA­RY ?? Titeln byts efter veckodag.
FOTO: JUSSI TIAIONEN/HELSINKI CONTEMPORA­RY Titeln byts efter veckodag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland