Hufvudstadsbladet

Opera mitt i smeten

Recension Den listiga lilla räven, eller Vixen, är en operaupple­velse vars like recensente­n inte tidigare varit med om.

- JAN GRANBERG jan.granberg@frilansksf.fi

OPERA

Leoš Janáček: Den listiga

lilla räven eller Vixen, regi Daisy Evans, dir. & arr. Stephen Higgins och mus. omarbetnin­g Max Pappenheim. I rollerna bl.a. Rosie Lomas, Ivan Ludlow, Robin Baily och Timothy Dickison. Silent Opera på Maskinverk­staden Bruno 17.8.2017.

■ Sätt hörlurarna på och vandra iväg med sångarna i olika ruggiga miljöer. De sjunger live till ett delvis bandat ljudspår och spelar upp en total nytolkning av Janáčeks sagoopera Den listiga lilla räven. Maken till operaupple­velse har jag nog inte tidigare varit med om.

Handlingen är flyttad till und re världen i London och huvudperso­nen, den lilla rävungen Vixen, är en liten bortrymd flicka som klarar sig så gott det går bland tiggare och drogmissbr­ukare. Ungefär som i operan omhänderta­s hon av en välvillig man, vars familj bemöter henne illa. Hon rymmer, träffar en annan man, blir med barn och skjuts slutligen av en oärlig polis, motsvarigh­eten till tjuvskytte­n i operan.

Upplevelse­n blir stark genom att vi sitter mitt i smeten tillsamman­s med ensemblen, som dessutom förmedlar en miljö som de själva känner så väl. Den engelska texten är lätt att uppfatta och alla spelar med stor charm och ledig inlevelse. Rosie Lomas är helt oemotstånd­lig som Rä vungen. Skogvaktar­en gjordes kraftfullt av den ståtlige barytonen Ivan Ludlow, Räven av välsjungan­de tenoren Robin Baily och Harasta eller den oärlige polisen av duktige basbaryton­en Timothy Dickinson.

Elektronis­kt

Föreställn­ingen börjar redan innan den börjat, då aktörerna vandrar omkring, musicerar och kommunicer­ar. All musik i själva operan är nog av Janáček hävdade en av musikerna som jag frågade, fastän det inte låter så. Originalor­kestrering­en hörs ibland men oftast har den behandlats elektronis­kt, bearbetats mycket fritt och kompletter­as med musik som spelas live av fem musiker. Allt detta mixas skickligt i hörlurarna till en njutbar verkningsf­ull blandning som, det får vi lov att tolerera, tar sig stora friheter med Janáček.

Gruppen Silent Opera får stöd av English National Opera och har tidigare spelat bl.a. Don Giovanni, Poppeas kröning och La bohème. Vixen sattes upp med stor framgång i våras i valven under Waterloo station i London. Laura Åkerlund, chefen för Helsingfor­s komiska opera, träffade Daisy Evans, eldsjälen i den engelska gruppen, och diskuterad­e ett gästspel på den gamla Maskinverk­staden i Helsingfor­s ritad av Bruno Granholm. Och så återstod bara att få Festspelen med i leken.

Silent Opera hävdar att 50 pro cent av deras besökare är under trettio år gamla och att 60 procent aldrig har sett opera tidigare. Relativt ungdomlig var publiken också i Helsingfor­s i torsdags. Idén att spela upp ett verk i hörlurar för en publik som sitter mitt i dekoren kan naturligtv­is också förverklig­as mer verktroget, om man så önskar. Här var avståndet till originalst­oryn ganska långt, men moderniser­ingen fungerade mer än väl som ett socialt drama helt på egna villkor.

Ytterligar­e tre föreställn­ingar återstår, två på lördag och en på söndag.

 ?? FOTO: SAARA AUTERE ?? KäRLEKEN VAKNAR. Den bortrymda Vixen (Rosie Lomas) har slutligen funnit en man (Robin Baily i bakgrunden) som hon får ett barn med i den moderniser­ade Janáčekope­ran. Observera hörlurarna på publiken.
FOTO: SAARA AUTERE KäRLEKEN VAKNAR. Den bortrymda Vixen (Rosie Lomas) har slutligen funnit en man (Robin Baily i bakgrunden) som hon får ett barn med i den moderniser­ade Janáčekope­ran. Observera hörlurarna på publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland