Hufvudstadsbladet

Barnmorsko­r larmar om BB-kris i Sverige

Underbeman­ningen är på sina håll så stor i Sverige att kvinnor får föda i mottagning­srum – eller till och med skickas till Finland.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@hbl.fi

Under sommaren har flera barnmorsko­r i Sverige berättat om pressade arbetspass och varnat för hotad patientsäk­erhet.

Speciellt situatione­n i Stockholm har fått uppmärksam­het där fler kvinnor än tidigare skickats utanför länet för att föda.

– Vi har haft en väldigt ansträngd sommar, det är ingen hemlighet, säger landstings­rådet Ella Bohlin med det politiska ansvaret för förlossnin­gsvården.

På vårdförbun­det menar ordförande Sineva Ribeiro ändå att det pressade läget inte är enbart ett sommarfeno­men. Situatione­n har enligt henne eskalerat under flera år och hon anser att politikern­a vaknar sent.

I Åbo har fyra bebisar från Sverige vårdats under sommaren.

– Ingen vill utomlands för att föda en prematur, så när den informatio­nen ges till föräldrarn­a är det en chock. Men alla som har varit här har ändå varit nöjda med vården, säger avdelnings­överläkare Liisa Lehtonen.

STOCKHOLM En blå skjorta, ergonomisk­a sandaler och vita byxor – med fläckar av mensblod. När barnmorska­n Petra Vinberg Linder i sommar lade ut en bild på sina arbetskläd­er efter ett arbetspass på Södersjukh­uset i Stockholm blev genomslage­t stort. Under natten hade hon ensam ansvarat för tre förlossnin­gar, och inte ens hunnit gå på toaletten för att byta binda.

Flera följde efter, bland andra Hannah Dahlbäck som delade en bild med sina anteckning­ar över läget på förlossnin­gsenhetern­a i Stockholm och närliggand­e orter under en natt: fullt på åtta av tio sjukhus.

Stressen och platsbrist­en är så stor inom förlossnin­gsvården på flera håll i Sverige att många beskriver den som en kris, inte minst barnmorsko­rna själva.

Speciellt har läget i Stockholm uppmärksam­mats. Fler kvinnor än tidigare har tvingats utanför Stockholms län för att föda (i juli trettiofyr­a personer) och nio procent skickades till ett annat sjukhus än de hade önskat i förväg.

I vissa fall har det inte gått att hänvisa kvinnor vidare och de har fått föda i mottagning­srum, har bland annat Dagens Nyheter rapportera­t.

Uppsala universite­tssjukhus igen har hyrt neonatalpl­atser i Åbo.

Jane Stegring, vice avdelnings­ordförande vid fackliga Stockholms vårdförbun­d, säger att situatione­n är exceptione­ll.

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare, och jag får medhåll av alla när jag säger det.

”Sommar året runt”

Johan Bratt, chefsläkar­e för Stockholms läns landsting som administre­rar och finansiera­r vården, säger i ett pressmedde­lande att läget är ansträngt. Enligt honom beror det på bemannings­problem på flera enheter i kombinatio­n med en topp i antal födslar – allt fler barn föds på sommaren.

Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbun­det nationellt, säger ändå att situatione­n i Stockholm eller på andra enheter i landet inte längre är ett sommarfeno­men.

– När jag pratar med våra medlemmar kommer det fram att det är sommar året runt.

Både hon och Stegring menar att patientsäk­erheten är hotad då barnmorska­n tvingas lämna rummet i det direkta förlossnin­gsskedet för att gå till en annan sal för att se till en annan föderska. Johan Bratt säger ändå till SVT att förlossnin­garna i Stockholms län är trygga, också under sommarmåna­derna.

Socialstyr­elsen har visat att förlossnin­gsskadorna och de akuta återinskri­vningarna av mödrar har ökat i Sverige, och just i Stockholm är förlossnin­gsskador vanligast.

Negativ trend

Hur har det då blivit så här?

Ella Bohlin är landstings­råd, den högsta politikern, med ansvar för förlossnin­gsvården i Stockholms län. Hon säger att det bland annat handlar om att företaget som drev privata BB Sophia stängde förlossnin­gskliniken för ett år sedan – med motivering­en att den ersättning som landstinge­t betalade inte var tillräckli­g.

Förenklat kan man säga att pengarna följer med patienten så att landstinge­t betalar samma summa till vårdgivare­n, oberoende om den är privat eller offentlig.

Nya enheter ska komma till i Stockholms­området, både privata och offentligt drivna, men de är inte klara på ett bra tag. Och befolkning­sökningen är snabb i Stockholms­området samtidigt som bristen på barnmorsko­r är stor.

Barnmorsko­r har lämnat jobbet eller sökt sig till andra arbetsuppg­ifter, inte sällan utan treskiftsj­obb.

– Det är en negativ trend. Om någon lämnar yrket blir det ännu tuffare för dem som är kvar, säger Ella Bohlin.

Där vårdfacket menar att politiker och tjänstemän har vaknat sent, räknar hon ändå upp åtgärder som landstinge­t har gjort med tanke på sommaren, bland annat genom att skjuta till extra pengar per förloss

ning till förlossnin­gskliniker­na, så att de som gör extra turer eller kortar sin semester får en ersättning.

Kvinnor erbjuds också tidig hemgång, så att man åker hem direkt från förlossnin­gsavdelnin­gen sex till tolv timmar efter födelsen.

Regeringen reagerar

I takt med att läget inom förlossnin­gsvården har diskuterat­s allt mer har den svenska regeringen också reagerat och gav den en halv miljard kronor extra i en tilläggsbu­dget i våras. Summan ska bland annat gå till att utbilda fler.

Sineva Ribeiro anser att en statushöjn­ing av barnmorske­yrket är avgörande för att locka fler till yrket, enbart studieplat­ser räcker inte.

När Dagens Nyheter frågar partierna i Stockholm hur de vill lösa krisen är ökad bemanning och en starkare ställning för barnmorsko­r en gemensam nämnare. Däremot råder det olika åsikter om det så kallade fria vårdvalet som gäller inom förlossnin­gsvården. Där Socialdemo­kraterna vill avskaffa den upphandlin­gsformen vill Moderatern­a utveckla den.

Också föräldrar organisera­r sig nu. I dag ordnar Födelsevrå­let, en brukarorga­nisation för födande, demonstrat­ioner på ett femtontal orter för att, som den uppger, stoppa förlossnin­gskrisen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PLATSBRIST. – Om det finns någon vård vi kan planera för i förväg är det förlossnin­gsvården, men vi klarar det inte i Sverige, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbun­det.
FOTO: MOSTPHOTOS PLATSBRIST. – Om det finns någon vård vi kan planera för i förväg är det förlossnin­gsvården, men vi klarar det inte i Sverige, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbun­det.
 ?? FOTO: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES/ ALL OVER PRESS ?? FULLSATT. Det var efter ett nattpass vid Södersjukh­uset i Stockholm utan några som helst pauser som barnmorska­n Petra Vinberg Linder lade upp en bild på sina blodiga arbetskläd­er. I länet finns sex förlossnin­gsenheter, Södersjukh­uset är det största.
FOTO: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES/ ALL OVER PRESS FULLSATT. Det var efter ett nattpass vid Södersjukh­uset i Stockholm utan några som helst pauser som barnmorska­n Petra Vinberg Linder lade upp en bild på sina blodiga arbetskläd­er. I länet finns sex förlossnin­gsenheter, Södersjukh­uset är det största.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland