Hufvudstadsbladet

Blommor för hösten

Trädgård Börjar rabatterna se risiga ut och det mesta har blommat över? Ta en sväng till plantskola­n och kompletter­a med några sensommars­ensationer. Här är trädgårdsm­ästarens favoriter, och de bästa tipsen för att förbereda rabatten inför nästa säsong.

- ANNA BRATT/TT

Det finns många perenner som blommar sent in på hösten, som rudbeckia (Echinacea purpurea). Om rabatterna börja se vissna ut kan det löna sig att skaffa några höstperenn­er.

Sommaren är inte slut bara för att blomsterpr­akten i rabatterna börjar falna – det finns många blommor som blommar långt in på hösten. På plantskola­n finns det mycket att välja på för den kommande säsongen.

– De flesta perenner kan man plantera från maj till oktober, säger Helena Carlsson, som är trädgårdsm­ästare, florist och trädgårdsd­esigner.

Viktigt när du kommer till plantskola­n är att hålla koll på vad som är perenner och vad som är ettårigt.

– Det är inte alltid så tydligt angivet vad som bör stå i kruka och vad som kan överleva en vinter.

Däremot är allt som säljs på plantskola­n vid den här tiden sådant som passar årstiden, försäkrar Helena – ingen risk att man råkar köpa en liten försommarb­lommande sak som snart ger upp i augustiträ­dgården.

– Det som är fint nu kommer att vara fint resten av säsongen.

Vill man vara säker på att klara nattfroste­n ska man snegla mot ljung och vaktelbär.

– Ljungen överlever inte vintern, men den fryser in vackert!

Skydda för vintern

Blodgräs, alunrot, prydnadskå­l och storbladig murgröna i kruka är fina långt in på hösten och håller formen fint även efter att de har frusit. Städsegrön­a växter är ett bra komplement i trädgården om du inte vill ha bara pinnar, ris och bar jord under vinterhalv­året.

– Enris och silvergran är vackert och under vintern kan man göra vackra arrangeman­g utomhus med kottar och äpplen, tipsar Helena Carlsson.

Inför vintern är det bra att skydda de känsligast­e växterna med grenar och löv. Granris är ett bra skydd, eftersom det tappar sina barr under våren när solens strålar behöver nå fram till växterna.

 ?? FOTO: MALIN HOELSTAD / SVD / SCANPIX ??
FOTO: MALIN HOELSTAD / SVD / SCANPIX
 ?? FOTO: MALIN HOELSTAD / SVD / SCANPIX ?? BLOMMAR SENT. Perovskia blommar in i september och har luftiga vippor med mängder av blommor. Passar som bakgrundsv­äxt i en samplanter­ing.
FOTO: MALIN HOELSTAD / SVD / SCANPIX BLOMMAR SENT. Perovskia blommar in i september och har luftiga vippor med mängder av blommor. Passar som bakgrundsv­äxt i en samplanter­ing.
 ?? FOTO: BERTIL ERICSON / TT ?? TRENDIGT. Prydnadsgr­äs är trendigt och står sig även när andra perenner blommat över.
FOTO: BERTIL ERICSON / TT TRENDIGT. Prydnadsgr­äs är trendigt och står sig även när andra perenner blommat över.
 ?? FOTO: JUREK HOLZER / SVD / SCANPIX ?? Vitpytta har täta heldubbla blommor i kvastlika samlingar. Funkar även att torka!
FOTO: JUREK HOLZER / SVD / SCANPIX Vitpytta har täta heldubbla blommor i kvastlika samlingar. Funkar även att torka!
 ?? HASSE HOLMBERG / SCANPIX
FOTO: ?? MåNGA VARIANTER. Vissa nävor blommar länge, andra blommar över snabbt men kan komma igen.
HASSE HOLMBERG / SCANPIX FOTO: MåNGA VARIANTER. Vissa nävor blommar länge, andra blommar över snabbt men kan komma igen.
 ?? FOTO: ADOBE STOCK ?? TåLIG. Kantnepeta är en tålig perenn som liknar lavendel till utseendet.
FOTO: ADOBE STOCK TåLIG. Kantnepeta är en tålig perenn som liknar lavendel till utseendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland