Hufvudstadsbladet

Docent står fast vid sin åsikt: svenska Finland vidrigare än Kongo

Kontrovers Historiker­n Teemu Keskisarja vidhåller att den svenska tiden i Finland var en grym period av utsugning som skoningslö­st straffade vanligt folk. Han betraktar fennomanin som den mest avgörande vändningen till det bättre i Finlands historia.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Teemu Keskisarja, docent i Finlands och Nordens historia vid Helsingfor­s universite­t, fick många ögonbryn att höjas när han nyligen jämförde svenska tiden i Finland med rovdriften i Belgiska Kongo under kolonialvä­ldet. I Helsingin Sanomat sade Keskisarja bland annat att han hellre skulle ha jobbat på en gummiplant­age i Kongo än gnagt på barkbröd i Finland under svenska tiden.

Nu benar Keskisarja ut resonemang­et i större detalj – och håller fast vid sin ståndpunkt.

– Arbetet och vardagen under svenska tiden i Finland var tuffare än i Kongo. Jag tänker också på den usla maten i Finland, krigsbörda­n, de torftiga rökpörtena man bodde i, och på livets allmänna futtighet, säger han. Skulle du verkligen hellre ha tvångsarbe­tat i Belgiska Kongo än levt i Finland under svenska tiden? – Om man till exempel jämför Kongo med hur det var här under Stora ofreden i början av 1700-talet så skulle jag utan vidare välja Kongo. Människorn­a höll ju på att ta slut i Finland då så många fördes bort som slavar, avrättades, våldtogs och torterades. Under skräckväld­et i Kongo genomförde­s ett av historiens värsta folkmord. Armarna på barn höggs av i parti och minut, dödssiffro­rna bland lokalbefol­kningen räknas i miljoner. Fungerar parallelle­n? – Var det då inte ett folkmord när 700 kvinnor, barn och flyktingar höggs ihjäl med yxa på Karlö under en enda natt 1714? På vissa områden i Österbotte­n överlevde bara tio procent av befolkning­en när ryska trupper härjade i landet. Men det här var alltså under Stora ofreden, en avgränsad period. Kan man jämföra svenska tiden som helhet med kolonialvä­ldet i Kongo? – Allt här i världen kan jämföras om man så vill, och ofta är slutsatsen att de är olika saker. Kan man jämföra krigsbarne­n under vinterkrig­et med dagens flyktingst­römmar? Naturligtv­is kan man, och då kommer man fram till att företeelse­rna skiljer sig åt. I motsats till Kongo var Finland ingen koloni, utan en del av riket. Det är väl en väsentlig skillnad? – Det är sant att ingen förtryckte finländarn­a på grund av språk eller ras. Finlands eländiga belägenhet hade ingenting med rasism att göra. Det var mest bara ointresse från den svenska kronans sida. I Skåne fanns bördigare åkrar och de tyska handelsknu­tpunkterna gav tullintäkt­er.

– Dessutom var levnadsför­hållandena i medeltal lite bättre i Sverige, där det bland annat fanns kopparoch järngruvor. Finland hade knappt några naturtillg­ångar alls och åkermarken var bedrövlig. Den tidens handelspol­itik innebar också att de som brände tjära i Kajanaland aldrig själva såg någonting av exportintä­kterna då handeln koncentrer­ades till Stockholm. Hur ser du då på arvet från svenska tiden? En stor del av den finländska samhällsst­rukturen bottnar trots allt i lagar och institutio­ner från den tiden. – Jo, de skrivna lagarna gav en hyfsad grund. Myndighets­systemet med länsstyrel­ser, landshövdi­ngar och länsmän fungerade ganska bra. Men inte var det här något samhälle, det var överheten. En överhet som var skicklig på att beskatta, tvinga folk ut i krig och se till att de gick i kyrkan. ”Samhället” föds inte förrän på 1800-talet i samband med fennomanin­s genombrott. Då fick nio tiondelar av befolkning­en ett människovä­rde, en jämlik ställning, möjlighete­n att sköta sina ärenden på sitt eget språk och så vidare. Under svenska tiden fanns ingen livegenska­p, i motsats till hur det var på många andra håll i Europa. Bönderna var med om beslutsfat­tandet – är det här inte en av grundorsak­erna till att Finland i dag är en demokrati av västerländ­sk modell? – Det där är lite av en kliché. En del livegna kunde ha det riktigt bra trots att de inte hade friheten att resa. I Finland fanns ingen näringsfri­het. Beskattnin­gen, i kombinatio­n med krigsbörda­n, var verkligt tung. Jag tycker inte att bönderna var särskilt fria, varken de finländska, de småländska eller de uppländska.

Hyllar fennomanin

I stället för lagar från svenska tiden betraktar Keskisarja fennomanin som grundbulte­n i det moderna samhällsby­gget.

– Den fennomansk­a rörelsen är den allra viktigaste vändpunkte­n i Finlands historia, mycket viktigare än självständ­ighetsförk­laringen. Också vinterkrig­et är en krusning på ytan i jämförelse. Det var fennomanin som på allvar förändrade den

Den fennomansk­a rörelsen är den allra viktigaste vändpunkte­n i Finlands historia, mycket viktigare än självständ­ighetsförk­laringen. Också vinterkrig­et är en krusning på ytan i jämförelse.

Var det då inte ett folkmord när 700 kvinnor, barn och flyktingar höggs ihjäl med yxa på Karlö under en enda natt 1714?

Inte var det här något samhälle, det var överheten. En överhet som var skicklig på att beskatta, tvinga folk ut i krig och se till att de gick i kyrkan.

Teemu Keskisarja

docent i historia

vanliga människans vardag, som byggde upp ett jämlikt finskt samhälle med finsk kultur och folkbildni­ng, säger Keskisarja.

Under 1800-talet genomsyrad­es så gott som hela Europa av nationalro­mantiska strömninga­r. Keskisarja framhåller att fennomanin ändå är unik i internatio­nellt perspektiv.

– Det som gör den fennomansk­a rörelsen så speciell och så äkta är att det var svensksprå­kiga finländare som gick i bräschen för rörelsen. Johan Vilhelm Snellman och Aleksis Kivi till exempel. Det handlade om deras rättskänsl­a, de ville tala majoritete­ns språk, driva dess sak och främja den finska kulturen. Motsvarand­e har inte hänt någon annanstans. Du uppfattar svenska tiden som det grymmaste och fennomanin som det mest positiva – ogillar du de svenska inslagen i Finlands historia i största allmänhet? – Nej, jag gör en väsentlig skillnad mellan styret i Stockholm och svensktala­nde i Finland. De svenska monarkerna var riktiga skitstövla­r, men Finlands svensktala­nde befolkning, till exempel tjänstemän och kulturpers­oner, var i gemen riktigt trevliga om man jämför med hur överklasse­n betedde sig i Baltikum, Ryssland och Tyskland. De svenska regenterna talade inte nödvändigt­vis ens svenska, de brydde sig inte alls om den östra riksdelen. Det är till exempel ganska beskrivand­e att ingen svensk monark besökte Finland på 150 år efter Gustav II Adolfs besök i början av 1600-talet. Fennomanin då, den utmynnade också i aggressiva språkstrid­er och inspirerad­e högerextre­ma rörelser? – Jo, helvetes aggressiva språkstrid­er – i ord. Jag tycker det är ett mirakel hur oblodigt det gick till mellan fennomaner och svekomaner. Det skedde inga politiska mord och inga herrgårdar härjades – förrän 1918 förstås.

– När det gäller fennomanin­s utlöpare så är egentligen alla dagens politiska partier ett arv från den fennomansk­a rörelsen. Fennomanin födde det socialdemo­kratiska partiet, Samlingspa­rtiet är en direkt arvtagare till fennomaner­na. Och var har De gröna sina rötter om inte i den nationalro­mantiska tanken om att värna om den finländska naturen? På samma sätt är SFP en produkt av fennomanin, på språkstrid­ens andra sida.

Under stora ofreden 1713–1721 var Finland ockuperat av ryska trupper. I Österbotte­n härjade kosackförb­and som förstörde hela samhällen och våldtog, torterade och avrättade civila där de drog fram. Tusentals finländare fördes till Ryssland som slavarbets­kraft.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? UTSUGNING. Historiker­n Teemu Keskisarja anser att till och med kongoleser­na under kung Leopold II:s skräckväld­e hade drägligare villkor än den finländska allmogen under svenska tiden.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO UTSUGNING. Historiker­n Teemu Keskisarja anser att till och med kongoleser­na under kung Leopold II:s skräckväld­e hade drägligare villkor än den finländska allmogen under svenska tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland