Hufvudstadsbladet

Skärpt säkerhet på spanska resmål

Spanien skärper bevakninge­n på platser där många turister vistas. Samtidigt fortsätter jakten på föraren till den skåpbil som körde ihjäl 13 personer i Barcelona i torsdags och som fortfarand­e tros vara på fri fot.

- FNB–TT

Spanska medier pekar ut den misstänkte föraren som en 22-årig man som sedan tidigare varit eftersökt i utredninge­n.

Tidigare uppgifter gjorde gällande att skåpbilen skulle ha körts av en 17-åring som var en av de fem misstänkta terroriste­r som dödades i den attack som utfördes i Cambrils bara timmar efter dådet i Barcelona.

– Det är fortfarand­e möjligt (att det är han), men till skillnad från för fyra timmar sedan, så är det mindre troligt, sade den katalanske polischefe­n Josep Lluis Trapero till lokal tv sent på fredagen.

Franska myndighete­r har informerat­s av spansk polis om en man som tros ha kört ett fordon som kan ha använts av de misstänkta terroriste­rna. Det är inte uteslutet att mannen tagit sig till Frank- rike, uppger en fransk poliskälla för Reuters.

IS tar på sig andra dådet

Under lördagen meddelade Spaniens inrikesmin­ister att man skärper bevakninge­n på populära resmål i landet. Men regeringen väljer att låta hotnivån ligga kvar på den näst högsta nivån.

Terrorgrup­pen Islamiska staten (IS) har enligt gruppens egen propaganda tagit på sig attentatet i Cambrils, skriver nyhetsbyrå­n AFP. Tidigare har IS tagit på sig ansvaret för skåpbilsat­tacken i Barcelona.

Enligt den katalanske polischefe­n planerade terroriste­rna mycket mer omfattande attacker, men stoppades av den explosion som skedde i ett hus i Alcanar i onsdags, drygt 20 mil sydväst om Barcelona. Polisen misstänker att huset användes för att tillverka bomber. Enligt spanska medier hade de misstänkta hyrt sammanlagt tre skåpbilar.

– De planerade en eller flera attacker i Barcelona, men en explosion i Alcanar satte stopp för det, eftersom de inte längre hade det material de behövde för att genomföra attacker i ännu större skala, sade Trapero.

Två personer dödades i explosione­n i onsdags, enligt tidningen La Vanguardia. Och under lördagsmor­gonen varnade polisen allmänhete­n för att man genomförde ett antal kontroller­ade explosione­r i Alcanar.

Endast en på fri fot

Enligt en lista som polisen arbetar efter, och som La Vanguardia fått tillgång till, ska sammanlagt tolv personer ha ingått i terrorcell­en: De två som dödades i samband med explosione­n i Alcanar i onsdags, de fem som dödades i Cambrils natten till lördagen, de fyra personer som är gripna samt den 22-årige man som nu jagas av polis.

Sammanlagt 14 människor dödades och över 130 skadades i de båda attackerna i Barcelona och Cambrils.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Dagarna efter attacken i Barcelona har folk kommit till Las Ramblas för att lämna budskap där de visar att de inte tänker ge efter för terrorn.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Dagarna efter attacken i Barcelona har folk kommit till Las Ramblas för att lämna budskap där de visar att de inte tänker ge efter för terrorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland