Hufvudstadsbladet

Stor men oerfaren blåvit trupp tar sig an VM

Tufft motstånd och högt ställda förväntnin­gar är utgångsläg­et när en ovanligt stor finländsk trupp inleder VM i badminton i Glasgow. – Några har chanser att vinna sina matcher, vissa har en väldigt utmanande resa framför sig, säger landslagst­ränaren Anu N

- JESPER VON HERTZEN 09-125 31, jesper.hertzen@ksfmedia.fi

Sju finländare i ett VM i badminton hör till ovanlighet­erna: senast truppen var så stor var på mitten av 1990-talet.

Ofta har VM-laget bestått av en större profil – som till exempel Pontus Jäntti, Anu Nieminen eller Ville Lång – som följts åt av en eller två vapendraga­re. Den här gången känns truppen bred och jämn, vilket landslagst­ränaren Anu Nieminen bekräftar.

– Vi skulle egentligen ha fått skicka nio spelare, men två valde att inte åka. Det är fint att vi har en så stor trupp. Jag hoppas att det är ett tecken på att vi gått framåt. Och om man tittar på landslaget­s Tokyo Team så ser det bra ut: det är rätt många som spelar på en förhålland­evis hög nivå, säger Nieminen.

Bland de blåvita idrottare som kastar sig in i VM-elden finns bland andra OS-meriterade Nanna Vainio i damsingel och Anton Kaisti och Jenny Nyström i mixeddubbe­l.

Finlands bästa mixedpar har något av en drömlottni­ng i VM. I första omgången möter de det schweizisk­a paret Oliver Schaller och Celine Burkart, och trots att man aldrig ska ta ut segrar i förväg kan man konstatera att Kaisti och Nyström går in i matchen som klara favoriter. Finländarn­as världsrank­ing är 50, schweizarn­as 63.

– Nå, inte vet jag nu om det är en drömlottni­ng men helt bra. Motståndet kunde vara mycket svårare och inte just alls lättare, konstatera­r Kaisti.

I en potentiell andra omgång hårdnar motståndet rejält. Sett till världsrank­ingen kunde det de facto inte vara svårare eftersom Kinas Zheng Siwei och Chen Qingchen parkerar på första plats.

Det är inte särskilt ofta man får spela mot världsetto­r och sannolikhe­ten att finländarn­a skulle kunna överraska där ligger väl någonstans kring en procent.

– Med mitt förra mixedpar har vi vunnit över schweizarn­a så de borde vara möjliga att besegra. Och sedan skulle det vara intressant att möta världsetto­rna, säger Jenny Nyström.

Hoppas på bättre tur än senast

Ivern att göra VM-debut är stor – för två år sedan skulle Nyström och Matilda Lindholm spela dubbel i VM för första gången, men väl framme i badminton-Meckat Jakarta slog en otrevlig indonesisk magsjuka till med Lindholm som ett av offren.

– Det skulle vara extremt störande om någonting skulle hända igen, säger Nyström och konstatera­r att det var nära ögat härom veckan när hon skadade vristen på ett landslagsl­äger i Pajulahti.

– Till all tur gick den värsta smärtan över på en vecka.

Många debutanter

Sex av de finländska spelarna debuterar i Skottland på VM-nivå. Det är bara Eetu Heino som varit med förut – han gör sitt femte VM. Däremot har till exempel Nanna Vainio gått den mer ovanliga stigen: Först OS, sedan VM.

– Ja, det är faktiskt mitt första VM. Men inte känns det på något sätt konstigt, jag har spelat OS och EM och lag-EM, säger Vainio.

– Mitt mål? Att njuta av tävlingarn­a och försöka få i gång ett bra spel. Det har inte alltid lyckats i de större tävlingarn­a.

Lätt blir det inte. Visserlige­n slipper hon genast möta en spelare från den absoluta världstopp­en – till skillnad från OS i Rio de Janeiro där hon hade världsetta­n Carolina Marin i första matchen.

Men Pai Yu Po från Taiwan går inte av för hackor hon heller: de har mötts en gång för fyra år sedan och då vann taiwanesis­kan i två klara set.

– Jag har för mig att hon spelat li-

te mindre singel nuförtiden, och satsat mera på dubbel och mixed. Jag vet inte helt vad hennes satsning är just nu, säger Nanna Vainio om sin motståndar­e som för tillfället är 57:e på världsrank­ingen men som bäst varit 20:e.

Vainios motsvarand­e placeringa­r är 71:a och 53:e.

Svårt motstånd

Debuterar på VM-nivå gör också Airi Mikkelä i damsingel och Kalle Koljonen i herrsingel samt Sonja Pekkola i damdubbel tillsamman­s med Jenny Nyström.

Mikkelä möter Indiens Rituparna Das i en match som känns någorlunda öppen. Om världsrank­inglistan skulle bestämma skulle ändå indiskan åka i väg med en knapp seger: 46:e mot 54:e.

För Kalle Koljonens del är motståndet däremot genast så hårt som det bara kan bli. Son Wan Ho från Sydkorea är seedad etta i VM.

Asiatiskt – och därmed hårt – motstånd har också Pekkola och Nyström i damdubbeln. Ng Tsz Yau och Yeung Nga Ting från Hong Kong är 57:e på världsrank­inglistan jämfört med finländarn­as 81:a plats.

Eetu Heino har under hela sin karriär fått stå i skuggan av Ville Lång. I och med att Lång avslutat sin proffskarr­iär får Heino finna sig i rollen som Finlands mest erfarne spelare.

Motståndar­en i första omgången är mer än bekant: Estlands Raul Must som under årens lopp ofta tränat med Finlands landslag.

– Det är både bra och dåligt att möta en bekant spelare. Visst kunde jag ha fått en lättare motståndar­e i första matchen men å andra sidan kunde det ha kommit en betydligt svårare spelare också, säger Heino. Så vad har landslagst­ränare Nieminen för förväntnin­gar på VM? – Jag talar hellre om önskemål än förväntnin­gar. Jag hoppas att spelarna ska klara av att genomföra det som vi tränat. Några har chanser att vinna sina matcher, vissa har en väldigt utmanande VM-resa framför sig.

Mitt mål? Att njuta av tävlingarn­a och försöka få i gång ett bra spel. Det har inte alltid lyckats i de större tävlingarn­a.

Nanna Vainio

 ?? LEHTIKUVA/MIKKO STIG
FOTO: ?? OVANLIG DEBUT. Nanna Vainio, här på FM tidigare i år, har tidigare deltagit i både OS och EM men mästerskap­en i Glasgow blir hennes första VM.
LEHTIKUVA/MIKKO STIG FOTO: OVANLIG DEBUT. Nanna Vainio, här på FM tidigare i år, har tidigare deltagit i både OS och EM men mästerskap­en i Glasgow blir hennes första VM.
 ?? KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI ?? Jenny Nyström och Anto Kaisti fick något av en drömlottni­ng då de möter schweizisk­t motstånd i sin VM-start.
KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI Jenny Nyström och Anto Kaisti fick något av en drömlottni­ng då de möter schweizisk­t motstånd i sin VM-start.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland