Hufvudstadsbladet

HIFK kan andas lite lättare

Fotboll Fyra segrar på 23 matcher är inte mycket och det är lätt att förstå att glädjen stod högt i tak i stadionkor­ridorerna efter att HIFK besegrat RoPS med 1–0. Men laget känner ändå av pressen, säger målvakten Carljohan Eriksson.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

När säsongen inleddes var Carljohan Erikssons målsättnin­g att få vakta HIFK:s ligamål en så stor del av tiden som möjligt.

Med 23 omgångar avklarade hade han gärna sett att hans matchsaldo hade varit större än sju – men nu har han å andra sidan kommit i gång på allvar.

– Det känns trögt att komma in i matcherna när man inte har känslan man får bara av att spela mycket. Men nu börjar den feelisen så småningom infinna sig, säger Eriksson som i går höll målet tomt mot gästande RoPS på Tölöstadio­n.

De svåraste minuterna för hans del inföll i matchens slutskede.

– Det vill ju lite bli så då det ena laget leder med 1–0 och det andra börjar slå långbollar. Var det en vanlig kväll på jobbet för dig och er? – Ja, det kan man säga. Men lite nervöst måste jag ändå medge, trots att det hela tiden kändes som att det här kan vi vinna.

Men vi backar lite. Mötet mellan ett pressat HIFK och Rovaniemil­aget var inlednings­vis under gäs ternas kontroll. Det skulle dröja en halv timme innan hemmalaget riktigt kom in i matchen, och också då var det RoPS som höll mera boll.

Förutom då kvällens enda fullträff såg dagens ljus. Då visste RoPSbackar­na inte vem som egentligen skulle hålla bollen och vem som skulle täcka upp – något som kvällens enda målskytt, Pekka Sihvola, lyckades nosa sig till.

– Jag kände på mig att de inte riktigt kommunicer­ade med varandra och såg att målvakten började komma emot så jag bestämde mig för att testa med en hög boll. Jag måste kolla noggrannar­e på video sen, man hinner inte tänka så mycket, säger Sihvola.

Tyngre än i fjol

Efter 1–0målet knappa 60 minuter in i matchen gjorde HIFK det man inte lyckades med i senaste omgång mot Ilves – satsade på försvaret och höll det egna målet tomt.

– Jag tycker ändå att defensiven har fungerat bättre under de senaste matcherna, bortsett från Ilvesmötet då, säger Eriksson.

Med bara fyra segrar i sommar, av vilka två kommit under de senaste veckorna, har Eriksson ändå en lång lista på delmoment som måste fungera bättre under hösten: Mångsidiga­re uppspel, flera kontringar, och så försvaret.

I det här skedet av säsongen hör det till att konstatera att allt kan hända och att man ska fokusera enbart på följande match, men Eriksson gör ingen hemlighet av att det inte är fullt så enkelt.

– Det är så klart alltid mycket fokus på tabellen och resultaten oberoende av vad man säger eftersom realiteter­na är vad de är. Det är klart att vi har alla chanser att hållas kvar i ligan men vi har underprest­erat både i fjol och i år.

22åringen beskriver den här säsongen som tyngre än i fjol, för hela HIFK.

– Vi har känt riktig press på oss i år, till skillnad från i fjol. Känslan var bättre då än nu. Kanske beror det på att det känns som att alla andra resultat går emot oss, plötsligt kommer till exempel RoPS hit och vinner över HJK, säger Eriksson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? FULL POTT. Efter 1-0-målet av Pekka Sihvola en knapp timme in i matchen lyckades HIFK med sitt försvarssp­el och höll det egna målet tomt.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN FULL POTT. Efter 1-0-målet av Pekka Sihvola en knapp timme in i matchen lyckades HIFK med sitt försvarssp­el och höll det egna målet tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland