Hufvudstadsbladet

Antibiotik­aresistent­a bakterier bland djur

-

●●MRSP, meticillin­resistent Staphyloco­ccus pseudinter­medius. S. pseudinter­medius är en bakterie som förekommer på hundars hud och slemhinnor. Bakterien förekommer allmänt hos friska djur, men kan också orsaka olika infektione­r, till exempel hudoch sårinfekti­oner. MRSP sprider sig vanligtvis genom beröring. MRSP kan också sprida sig från en hund till en annan via omgivninge­n och via utrustning (borstar, skålar och leksaker) eller via en människas hand eller kläder. Bakterien kan få fäste på en hunds hud eller slemhinnor i synnerhet när hunden får en antibiotik­akur.

●●MRSA, meticillin­resistent Staphyloco­ccus aureus. Bakterien S.aureus är en vanlig bakteriear­t som förekommer på huden och näsans slemhinna och som inte orsakar sjukdomar hos friska människor eller djur. Bakterien kan orsaka infektione­r till exempel på söndrig hud eller i operations­sår. MRSA är resistent mot många vanliga antibiotik­a, bland annat penicillin. MRSA har i Finland påträffats hos grisar, nötkreatur och hästar.

●●ESBL, Extended Spectrum Beta Lactamase, är ett enzym som produceras av vissa bakterier (särskilt Escherichi­a coli och Klebsiella) som förekommer i tarmkanale­n och på slemhinnor­na. E. coli och Klebsiella hör till den normala bakteriefl­oran i människors och djurs tarmkanal, men de kan orsaka infektione­r för människor och djur, till exempel urinvägs- och juverinfek­tioner. Bakterier som producerar ESBL-enzymer sprids via beröring, oftast via händerna.

Källor: Evira, Meticillin­resistenta Staphyloco­ccus aureus (MRSA) hos husdjur och dess koppling till smittor mellan djur och människor, Jord- och skogsbruks­ministerie­t (2015).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland