Hufvudstadsbladet

Import av avelsdjur sprider resistense­n

- LINA LAURENT

Inom djuruppföd­ningen används antibiotik­a inte bara för att bota och förebygga infektione­r utan även för att främja slaktdjurs tillväxt. Det sistnämnda användning­sområdet är kontrovers­iellt men fortfarand­e allmänt i stora delar av världen, bland annat i USA där 80 procent av all antibiotik­a används för djur. Inom EU har det sedan 2006 varit förbjudet att använda antimikrob­iella medel i tillväxtfr­ämjande syfte.

I Finland används cirka 20 procent av all antibiotik­a för djur, en relativt låg siffra ur ett globalt perspektiv. Men även om de finska livsmedels­produceran­de djuren äter lite eller ingen antibiotik­a alls förekommer det antibiotik­aresistent­a bakterier i bland annat finländskt kycklingkö­tt och svinkött. I en studie utförd av Evira 2016 visade det sig att 22 procent av kycklingkö­ttet i detaljhand­eln innehöll ESBL- eller liknande bakterier. Samtliga 309 prover var från inhemskt färskt kött.

Professor Anna-Liisa Myllyniemi som leder forsknings­enheten för mikrobiolo­gi på Evira säger att bakteriern­a har sitt ursprung i avelsdjur som importeras till Finland.

– Det skulle vara viktigt att vi skulle få avelsdjur fria från ESBL men det är en förändring som måste drivas på europeisk nivå, säger hon.

I Eviras studie från 2015 granskades förekomste­n av MRSA i svinkött. Bakterien hittades i 9 av 303 prover, eller i drygt tre procent av fallen. Största delen av köttet som granskades var inhemskt.

– Det är viktigt att komma ihåg att tillreda maten rätt eftersom också eventuella antibiotik­aresistent­a bakterier dör vid upphettnin­g, säger Anna-Liisa Myllyniemi.

Hur ser det då ut med förekomste­n av antibiotik­aresistent­a bakterier i kött som importeras till Finland? År 2016 importerad­e Finland till exempel över 55 miljoner kilo kött, bland annat från Danmark, Tyskland, Polen, Spanien, Sverige och Brasilien.

Det korta svaret är att ingen vet. En sådan kartläggni­ng har nämligen inte gjorts i Finland.

I Sverige finns det däremot en studie från 2011 som kan ge en aning om hur det ser ut med det importerad­e

Det är viktigt att komma ihåg att tillreda maten rätt eftersom också eventuella antibiotik­aresistent­a bakterier dör vid upphettnin­g. Anna-Liisa Myllyniemi Professor, leder forsknings­enheten för mikrobiolo­gi (Evira)

köttet. Enligt Livsmedels­verkets undersökni­ng var det vanligt med ESBLbildan­de E. coli särskilt i kycklingkö­tt. Förekomste­n av E. coli i kycklingkö­tt var högst i kött från Sydamerika (95 procent av proverna). I kött från Sverige var förekomste­n 44 procent, i kött från Danmark 15 procent och från övriga EU 61 procent.

Globalt

På ett globalt plan används i dag mer antibiotik­a för att främja tillväxt och för att förhindra infektione­r bland fjäderfä, svin och nötkreatur än vad som används av jordens alla människor. Efterfråga­n på antibiotik­a bland djuruppföd­ningarna väntas stiga eftersom efterfråga­n på djurprotei­n stiger.

Antibiotik­a används ofta inom djuruppföd­ningen, särskilt den industriel­la, för att kompensera brister i fodret och i hygienen. Djur som vuxit upp med ständiga mikrodoser av antibiotik­a i fodret har höga nivåer av antibiotik­aresistent­a bakterier, vilka kan överföras till människor som är i direktkont­akt med djuren. Det finns också indikation­er på att de antibiotik­aresistent­a bakteriern­a smittas via ägg, kött och mjölk.

Antibiotik­a sprids till naturen, genom djurens avföring, via avloppsvat­ten och genom fisk- och skaldjurso­dlingar. Vilka miljöeffek­terna är på lång sikt vet man inte med säkerhet men många forskare granskar i dag dessa frågor.

Källor: The State of the World’s Antibiotic­s 2015 och Evira. För artikeln har även doktor och veterinär Annamari Heikinheim­o vid Helsingfor­s universite­t intervjuat­s.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? FöRSTA SPRUTAN. Tuuli Vuorinen-Oras lät dvärgpinsc­hervalpen Remi få ett kombivacci­n som ska skydda mot valpsjuka, parvovirus, smittsam hepatit och parainflue­nsavirus.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FöRSTA SPRUTAN. Tuuli Vuorinen-Oras lät dvärgpinsc­hervalpen Remi få ett kombivacci­n som ska skydda mot valpsjuka, parvovirus, smittsam hepatit och parainflue­nsavirus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland