Hufvudstadsbladet

Gamla Kopli blir dyrt lyxområde

Det illa beryktade Kopli tippas bli ett av Tallinns dyraste och mest eftertrakt­ade bostadsomr­åden om några år. Men de som ville bevara trähusen vid Linjerna har förlorat, bara ruiner finns kvar. Reklamskyl­tar vittnar om att ny eskapistis­k arkitektur är på

- CAMILLA BERGGREN nyheter@hbl.fi

Kopli, en del av den lustiga lilla halvön som likt en tarm sträcker sig ut i Finska viken, har länge varit helt okänd för resenärer. Man har till och med varnats för att röra sig här och området var stängt militäromr­åde efter andra världskrig­et. Den som på väg till museet Kumu och Kadriorg av misstag stigit på spårvagn nummer ett i fel riktning skyndade sig ofta att snabbt åka tillbaka.

Staden Tallinn visste länge inte vad man skulle göra med de allt dyrbarare havstomter­na i Kopli, ingen anmälde sig för att bevara och rusta upp den unika miljön. I år köpte sedan en entreprenö­r 20 hektar och därmed är gamla Koplis saga all.

Vi tog en taxi till ettans och tvåans spårvagns ändstation. Vidare ut på udden finns stängda industri- och varvsområd­en men på andra sidan ändhållpla­tsen den Helige Nikolaus träkyrka från 1930-talet. En kvinna delar snabbt ut huvuddukar och sen är vi välkomna att beundra ikonostase­n. En slant i glasburken då vi går tas väl emot.

Bevararna förlorade

Vänd sedan av norrut mot havet och de beryktade Linjerna, Kopli Liinid. I de vackra flervåning­s trähusen bodde rysk-baltiska varvsarbet­are och frigivna fångar från hela Sovjetunio­nen och här kunde gå rätt vilt till.

– På senare år har hemlösa, ofta narkomaner, tagit över husen, berättar Hanna-Maria Zeilanova som är på promenad med sin dobermann Extreme.

Olika evenemang har hållits för att bevara miljön men Zeilanova hör inte till dem som ville bevara, hon är glad över att trähusen rivs.

– Kvällstid har jag vågat gå till stranden bara om jag haft hundarna med, säger Zeilanova som föder upp dobermannh­undar i en gård litet längre uppe på udden.

Vi traskar förstås ner mot de trähus som ännu finns kvar vid stranden och ser på långt håll en folksamlin­g och polisbilar. Kopli lever upp till sitt rykte!

Först möts vi av en trashank med flaskan i handen.

– Jag har varit full en hel vecka, jag minns ingenting av de senaste dagarna, sluddrar han.

Därefter kommer en likblek man som av allt att döma är skjuten i bröstet…

Sen ser vi kamerorna och de roade minerna. Estlands tv har tagit vara på de sista tiderna av gamla Kopli och filmar en kriminalse­rie, Fällan.

Bäst att söka upp etablissem­anget Baar Derevyashk­a på Kopli 99. Här finns äkta sovjetnost­algi med en sur servitris, tyllgardin­er och dagens soppa för två euro. Lokala arbetare slevar i sig lunch.

Litet längre fram på samma gata finns Sirbi Kohvik i samma stil med piroger för 80 cent och stora sjaslikpor­tioner för 5, 90. (Sirbi betyder skära, som i hammaren och skäran) Fortsätter man mot centrum finns betongkolo­ssen Standard på Kopli 25, i dag hem för olika uppstartsf­öretag.

Kontraster­nas stad

Men Tallinn är kontraster­nas stad, en liten promenad och vi hittar ett område med välskötta pastellfär­gade stenhus i nyklassici­stisk stil. Steget mellan charm och förfall är kort då man rör sig utanför absoluta centrum i Tallinn. Projekten är otaliga. Om några år kanske sjöfästnin­gen Patarei, byggd 1840 är nyöppnad. Fästningen som ligger vid havet i Kalamaja har under århundrade­n spelat en ödesdiger roll för esterna. Under sovjettide­n låstes politiska fångar in här, under den korta tyska perioden upplevde esterna sitt eget Holocaust bakom de dystra murarna.

Ännu på 1990-talet arkebusera­des dödsdömda fångar i Patarei.

Det ödestyngda fängelset är stängt sedan 2004 och nu väntar historiker på pengar för restaureri­ng och ett nytt liv. Många drömmer om museum och ett kulturcent­rum också här. Men de mer eller mindre förfallna och övergivna platserna som väntar på restaureri­ng är otaliga i detta land.

En utställnin­g om skeppsvarv­en på Koplis yttersta udde pågår in i september. http://www.arhitektuu­rimuuseum.ee/en/naitus/kopli-sonata-the-russo-baltic-shipyard/

 ??  ??
 ??  ?? SISTA MINUTEN. Ännu en tid finns något kvar av de beryktade Linjerna i Kopli. Många hade velat bevara och restaurera de karakteris­tiska trähusen med trapphus och eldstäder i tegel och två symmetrisk­a delar av trä.
SISTA MINUTEN. Ännu en tid finns något kvar av de beryktade Linjerna i Kopli. Många hade velat bevara och restaurera de karakteris­tiska trähusen med trapphus och eldstäder i tegel och två symmetrisk­a delar av trä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland