Hufvudstadsbladet

Alma jobbar med första albumet

– Jag är alltid orolig för hur det ska gå innan jag går upp på scenen. Kommer de alls att veta vem jag är? När musiken börjar spela visar det sig ändå att Alma har oroat sig i onödan. Publiken kan låtarna utantill.

- LUKAS RUSK kultur@ksfmedia.fi

Almas musik ligger på brittiska topplistor och spelas på BBC Radio 1. Hon är bästis med Charlie XCX, som jobbar med Almas debutalbum. Det släpps enligt planerna 2018. Både på scenen och på tumanhand har Alma en oerhörd närvaro.

– Vi går in här och snackar en stund, säger hon och pekar på en container med ett litet rum inuti.

Hon utstrålar ett lugn och en säkerhet, som om hon vet precis vad som är på gång och har full kontroll över situatione­n. För en månad sedan såg jag henne uppträda på en scen på en strand i Åbo. När hon gjorde entré fick jag samma känsla. Hon har full kontroll. Hon är chef.

Bredbent sätter sig Alma i den ena stolen. Stämningen är avslappnad och jag märker att min spänning släpper. Jag har just stressat mig till Södervik till Flows festivalom­råde där jag suttit och väntat på att få göra intervjun, orolig för att hennes agent som nekat till intervju så många gånger ska avboka den i sista minuten. Stressad för att vi inte ska hinna göra intervjun på grund av hennes tidtabelle­r.

– Jag kollade just in scenen och våra grejer för i kväll. Det kommer att bli en sjukt cool spelning. Jag är redan lite nervös. Före spelningen kommer jag att vara så nervös att jag inte kan prata med någon! säger Alma.

Nervositet­en märks inte det minsta, tvärtom. Om hon inte verkade vara så öppen och ärlig skulle jag tro att hon ljuger.

Alma är Alma-Sofia Miettinen, 21 år. Många känner henne som artisten Alma. Den unga kvinnan med det neongula håret och den fräcka attityden.

Och det är faktiskt många som känner Alma.

– Vi flög in från Sverige i går. Vi hade en spelning på Way Out West i Göteborg, det var coolt! Publiken gillade oss och kände igen mina låtar.

Turnésomma­r

Alma har haft fullt upp med att turnera hela sommaren. Hon berättar att de besökt 30-40 länder i Europa, tre spelningar i olika länder varje vecka.

– Jag är alltid orolig för hur det ska gå innan jag går upp på scenen. Kommer de alls att veta vem jag är? Men när vi börjar spela och kör i gång med Bonfire, Karma, Dye My Hair eller Chasing Highs så sjunger alla med, säger hon.

Alma släppte sin första singel Karma i fjol på sommaren. I våras släppte hon singeln Chasing Highs som snabbt klättrade på topplistor i Storbritan­nien och spelades i BBC Radio 1. Få finländska artister har lyckats med det.

– Jag ska släppa följande singel om en knapp månad. Sedan är jag kanske med på några andra artisters låtar – men i höst tar jag paus från turnerande­t. Jag ska jobba med mitt album här i Finland och i Los Angeles.

Alma berättar att hon varit mycket i Los Angeles och inspirerat­s av musikscene­n där. Popmusiken i Europa är danspop medan poppen i USA har mer spår av r’n’b och rap, säger hon.

– Jag tror att inflytande­t från USA kommer att höras i den nya musiken men popmusik blir det. Jag har också ett fantastisk­t team och en massa idéer.

Bästis och mentor

Alma kommer att göra sitt album med Justin Tranter och Charlie XCX – bägge popstjärno­r i världsklas­s. Charlie kom också upp på scenen tillsamman­s med Alma när jag såg henne i Åbo. Då drog de Charlies och Icona Pops låt I Love It och drack champagne. Alma berättar att Charlie är hennes mentor och bästis inom musikbrans­chen.

– Charlie skickade en tweet och sade att hon gillar min grej och att vi borde göra musik tillsamman­s. Vi råkade spela på samma evenemang i Sverige, vi hängde där och blev vänner. Vi har haft mycket spelningar på samma festivaler sedan dess och har hängt ihop där.

– När jag var i Los Angeles bodde jag hos henne och hon var hos mig här i Finland nyss. Vi hängde ihop under hela Ruisrock och var i studion tillsamman­s. Vi har en väldigt naturlig vänskap.

Alma säger att det är skönt med en mentor. Hon känner att hon inte vet hur musikbrans­chen fungerar.

– Jag vet inte om någon i Finland kan det. Men det är coolt att Charlie är min kompis. Hon vill mig väl, vilket är sällsynt i musikvärld­en. Allt handlar så mycket om vems singel som klarat sig bäst och sådant. Charlie har introducer­at mig för en massa stora namn inom branschen. En kväll märkte jag att Tove Lo hade börjat följa mig på Instagram – jag frågade Charlie vad som var på gång. Hon berättade att hon varit på en fest med Tove och snackat om mig och att Tove sedan hade blivit intressera­d av min musik.

Inte längre sexton

Almas liv är ändå inte att hänga med internatio­nella popartiste­r i Los Angeles. På Flow lyssnade hon, som så många andra unga Flowbesöka­re, på Lana Del Reys konsert med sina vänner.

– Men det är ibland lite besvärligt med det här håret, det lyser i mörkret. Många känner igen mig och kommer och pratar med mig. Det är härligt men också lite tungt ibland. Jag inser att jag inte längre är sexton år och kan göra vad som helst, säger Alma.

När hon var sexton år klättrade hon över staketet och smög sig in på Flowområde­t. Det går inte med neongult hår som lyser i mörkret. Jag frågar Alma om hon funderat på att färga om sitt hår.

– Jag är supernöjd med den här färgen. Jag kommer nog att ha den här färgen länge. Men det kunde vara snyggt med neonorange hår, du vet, som på ordningsva­kters västar. Någon chockfärg måste det vara, säger Alma.

Jag är alltid orolig för hur det ska gå innan jag går upp på scenen. Kommer de alls att veta vem jag är?

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ ??
FOTO: LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ
 ?? FOTO: CATA
PORTIN ?? GULT ELLER ORANGE? Almas signum är det neongula håret. En dag färgar hon det kanske neonorange.
FOTO: CATA PORTIN GULT ELLER ORANGE? Almas signum är det neongula håret. En dag färgar hon det kanske neonorange.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland