Hufvudstadsbladet

Viktigt utreda om attacken riktade sig mot kvinnor

- FNB

Valet av kvinnor som offer för knivattack­en kan visa sig vara en väsentlig fråga i undersökni­ngen av Åbodådet, säger terrorismf­orskaren Leena Malkki. Budskapet kan ha varit att vi inte kan skydda sårbara grupper.

– Om man ser på jihadistis­ka attacker i Europa så har vi några exempel där man valt ut sårbara människor. Budskapet kan vara att ni inte kan skydda era kvinnor och barn.

Malkki säger att avsikten med att välja kvinnor som offer kan vara att öka chockvärde­t. Också hat mot kvinnor kan ligga bakom. Men gärningsma­nnen kan också ha upplevt kvinnor som lättare offer.

– Man kan kanske tänka att det är lättare att slå till mot kvinnor, de gör mindre motstånd.

Malkki betonar att även om gärningen verkar systematis­k och riktad mot kvinnor klarnar motivet i förundersö­kningen. Hon säger att det är viktigt att utreda om attacken riktade sig just mot kvinnor.

– Att utreda detta kan visa sig väsentligt i undersökni­ngen.

Skyddspoli­sens specialfor­skare Pekka Hiltunen säger att valet av kvinnor som offer passar ihop med en allmän terroristp­rofil.

– Om man ser på tidigare terroratta­cker så har man strävat efter ett möjligast högt chockvärde. Man har riktat attackerna mot bland annat barn och unga.

”Ovanligt i det stora hela”

Malkki säger att man vid terroratta­cker vanligtvis inte väljer offer utgående från könet. Men det finns färska exempel.

– Detta misstänkte­s i terroratta­cken i Manchester.

22 personer dog och över hundra skadades när en självmords­bombare slog till mot Manchester­arenan efter den amerikansk­a popstjärna­n Ariana Grandes konsert. Hennes fans är till stor del unga flickor.

Malkki säger att attacker som riktar sig mot sårbara grupper så som barn är sällsynta också därför att terroristg­ruppernas anhängare kan ta avstånd från attackerna.

– Många grupper har sett sådana attacker som riskfyllda med tanke på deras popularite­t, säger Malkki.

Oavsett är offren oftast intet ont anande civila.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA /
MARKKU ULANDER ?? LEENA MALKKI.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER LEENA MALKKI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland