Hufvudstadsbladet

Barcelonat­erroristen sköts ihjäl

22-årige Younes Abouyaaqou­b, som misstänks ha kört skåpbilen vid terrordåde­t i Barcelona, har enligt spansk polis skjutits till döds.

-

Den 22-årige man som misstänks ha kört skåpbilen vid terrordåde­t i Barcelona har skjutits till döds. Mannen bar ett bombbälte vid tillfället.

SPANIEN Enligt flera spanska medier i skedde ingripande­t mot Abouyaaqou­b i Subirats, väster om Barcelona. Spansk polis bekräftar också att det är Younes Abouyaaqou­b som skjutits.

Tidigare på dagen framkom att det finns koppling mellan den person som hittades död i en kapad bil utanför Barcelona och dådet på Las Ramblas. Därmed har dödssiffra­n stigit till 15.

Enligt polisen ska gärningsma­nnen ha kapat bilen och sedan använt fordonet för att fly efter attacken. En person som är spansk medborgare hittades

knivhuggen till döds i fordonet.

Abouyaaqou­b är född i Marocko och bosatt i staden Ripoll som ligger drygt hundra kilometer norr om Barcelona, nära den franska gränsen. Polisen varnar för att han är farlig och kan vara beväpnad.

De övriga elva personer som misstänks för inblandnin­g i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Alcanar söder om Barcelona, dagen före attacken på Las Ramblas. Polisen misstänker att huset användes till att tillverka bomber i.

Samtliga 15 dödsoffer har identifier­ats. Sex av dem är spanjorer, tre italienare, två portugiser, en belgare, en kanadensar­e, en amerikan och en brittisk-australisk medborgare.

Mer konservati­v

I gryningen gjorde den spanska polisen också nya räder i Ripoll som är hemvist för flera av de misstänkta. 22-åringens familj uppger att han blivit mer religiöst konservati­v det senaste året, efter kontakter med en imam i en av stadens moskéer.

I går framfördes bevis för att misstänkta medlemmar i den katalanska terrorcell­en, bland dem imamen, rest till andra europeiska länder.

- Vi vet med säkerhet att han tillbringa­t tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästar­e i Vilvoorde till tv-kanalen VRT.

Katalansk polis säger sig ha sig ha starka bevis för att imamen dog i explosione­n i huset i Alcanar.

Audin i Paris

Den schweizisk­a tidningen TagesAnzei­ger skriver att landets myndighete­r utreder ett besök i Zürich i december av minst en av de misstänkta för dådet i Barcelona.

Den Audi A3 som användes vid attacken på strandprom­enaden i Cambrils där minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled, fångades veckan innan av en fartkamera i Paris, rapportera­r tidningen Le Parisien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland