Hufvudstadsbladet

Afghanska unga i Sverige kräver stopp på utvisninga­r

”Afghanista­n är inte säkert”, ”Låt våra vänner stanna”, står det på skyltarna. Sedan 10 augusti pågår en sittstrejk i Stockholm mot utvisninga­r till Afghanista­n. Den har fått upp frågan på den politiska agendan, men de demonstrer­ande ungdomarna har också

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM En äldre kvinna vill låta sig fotografer­as tillsamman­s med henne. En grupp yngre killar räcker henne en stor bukett blommor, ”som tack för allt jobb hon gör”.

För sexton dagar sedan inledde 17-åriga Fatemeh Khavari en sittstrejk i Stockholm med målet att få stopp på utvisninga­rna till Afghanista­n, landet hon kommer från. Nu samlar manifestat­ionen på Medborgarp­latsen på Södermalm hundratals personer, har fått politiker att ta ställning, medier att bevaka och fler att ansluta – också på andra håll i landet. När skolorna igen har börjat manifester­ar en del genom att strejka sittande i klassrumme­n.

– Vi protestera­r mot utvisninga­rna till Afghanista­n. Afghanista­n är inte säkert. Att skicka människor till Afghanista­n är helt galet, säger Fatemeh Khavari.

2015 sökte drygt 40 000 afghaner asyl i Sverige. Största delen av dem var ensamkomma­nde barn och unga, proportion­ellt tog Sverige emot fler ensamkomma­nde barn än något annat europeiskt land.

Under våren och sommaren har deportatio­ner till Afghanista­n precis som i Finland också uppmärksam­mats i Sverige. Khavari säger att hon, och andra i nätverket Ung i Sverige som står som arrangör, känner personer som dödats efter att de har utvisats. Många saknar familj och nätverk i Afghanista­n, eftersom de vuxit upp i Iran, och kanske efter det varit på flykt en längre tid.

Vi protestera­r mot utvisninga­rna till Afghanista­n. Afghanista­n är inte säkert. Att skicka människor till Afghanista­n är helt galet. Fatemeh Khavari

Hatisk motdemonst­ration

Liggunderl­ag och sovsäckar efter natten är samlade i prydliga högar den här måndagsför­middagen, vatten delas ut. Fatemeh Khavari talar om kärlek hon möter, och det starka stöd som sittstrejk­en har fått.

Fast redan i början attackerad­es de strejkande av högerextre­ma Nordisk ungdom som gjorde att manifestat­ionen flyttade från torget i Gamla stan till Medborgarp­latsen.

I lördags igen ordnades en demonstrat­ion på Medborgarp­latsen där folk som samlats av Facebooksi­dan ”Stå upp för Sverige” ropade sådant som ”ut med packet” och ”det här är inte ditt land, hoppas ni blir våldtagna som djur”, enligt Dagens Nyheters rapporteri­ng.

Samtidigt genomförde­s en demonstrat­ion till stöd för Ung i Sverige.

– Den dagen var Medborgarp­latsen en plats för hat mot kärlek och kärlek mot hat. Kärleken vann, säger Khavari.

Politiska reaktioner

Demonstran­terna vill, förutom att utvisninga­rna stoppas, att Migrations­verkets generaldir­ektör Mikael Ribbenvik kommer och möter dem. Han har enligt Dagens Nyheter svarat att deras önskemål inte kan uppfyllas och att ”vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna”.

I en lägesanaly­s från i juni medger Migrations­verket att säkerhetsl­äget har försämrats men menar att det finns stora skillnader i landet, vilket är i linje med finska Migrations­verkets senaste landsrappo­rt.

Den socialdemo­kratiske migrations­ministern Heléne Fritzon har tillbakavi­sat kravet på amnesti med motivering­en att politiker inte ska ändra på Migrations­verkets om domstolars utvisnings­beslut – ett påstående som Rädda barnens ordförande kritiserar i en debattarti­kel på måndagen.

Liberalern­a, Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet anser däremot att Sverige ska stoppa tvångsutvi­sningarna till Afghanista­n ska tillfällig­t, på samma sätt som Tyskland har gjort.

I Stockholm är Fatemeh Khavaris röst aningen hes, men blicken målmedvete­n. Hon säger att hon och demonstran­terna tänker vara kvar tills utvisninga­rna från Sverige till Afghanista­n stoppas. Polisen har nu gett förlängt demonstrat­ionstillst­ånd till sista augusti.

 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRöM ?? På Fatemeh Khavaris initiativ inleddes sittstrejk­en i Stockholm med målet att stoppa utvisninga­r till Afghanista­n. Protestern­a mot dem har tidvis varit hätska och hatiska, men hon väljer att betona det stöd ungdomarna får. På banderolle­n bakom henne...
FOTO: ANNA SVARTSTRöM På Fatemeh Khavaris initiativ inleddes sittstrejk­en i Stockholm med målet att stoppa utvisninga­r till Afghanista­n. Protestern­a mot dem har tidvis varit hätska och hatiska, men hon väljer att betona det stöd ungdomarna får. På banderolle­n bakom henne...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland