Hufvudstadsbladet

Packa korgen och ät tillsamman­s

Finland 100 En av jubileumså­rets festlighet­er kulminerar på lördag då långborden dukas på gator, torg, innergårda­r, serviceboe­nden och i nationalpa­rker. Det är dags för den stora Vi äter tillsamman­s-dagen, som firas i hela landet.

-

Temat för Finlands 100-årsjubileu­m Tillsamman­s får en konkret betydelse på lördag, då finländare i hela landet uppmanas att sätta sig vid långbord och äta en måltid tillsamman­s. Det ordnas lokala evenemang i så gott som varje kommun och stad i Finland på lördag – allt från stora offentliga middagar som långbordet längs Norra Esplanaden i Helsingfor­s som sträcker sig från Mannerheim­vägen till stadshuset till mera privata partajer där enskilda husbolag ordnar en fest för sina invånare.

– Vi hoppas att det här ska bli världens största byfest, en dag då ingen äter ensam. Tröskeln ska vara låg, vem som helst kan boka en plats vid ett bord och var och en tar med sig egen mat och dricka, säger Seija Kurunmäki, vd vid Elo-stiftelsen som jobbar för finländsk matkultur.

Egen korg med

Förutom städer och husbolag har också en rad föreningar, koloniträd­gårdar, seniorhus, företag och byaråd hakat på och ordnar sina egna jippon. Tanken är att arrangörer­na fixar bord, stolar och dukar, medan gästerna själva packar sin picknickko­rg med mat, dricka och kärl.

– I större städer har man kunnat boka plats vid ett bord via internet, men på mindre orter går det säkert bara att dyka upp med sin korg. Jag deltog själv helt oplanerat i en liknande middag i Hagalund på Esbodagen i fjol och där fanns lediga ströplatse­r.

På en del orter utlovas både tälttak ifall det börjar regna och stämningsb­elysning när kvällen skymmer.

– Det viktigaste med lördagens alla evenemang är uttrycklig­en att vi samlas och äter tillsamman­s. Vad folk väljer att äta är inte det väsentliga­ste, ingen ska utebli bara för att hen är rädd för att man inte kan laga tillräckli­gt fin mat. Alla rätter duger lika bra, poängterar Seija Kurunmäki.

Trots att inbjudan är öppen och tillställn­ingar gäller alla inser Kurunmäki att det finns en massa ensamma finländare, äldre och sjuka, som inte kommer att delta i någon middag. Hon hoppas ändå att så många som möjligt av dem också ska få ta del i festlighet­erna.

– Vi uppmanar alla aktiva medborgare att komma ihåg en ensam granne eller släkting och hälsa på dem under dagens lopp, förslagsvi­s med överraskni­ngsbullar att äta vid en gemensam kaffestund.

Flaggan får vaja

På lördag firas inte bara den första officiella Vi äter tillsamman­s-dagen, utan det ordnas ett annat nationellt evenemang också – Naturens dag, som nu också är flaggdag för första gången.

– Vi valde ursprungli­gen den 26 augusti just för att det är hundra dagar kvar till Finlands 100-årsdag och vi tyckte att det är en bra tidpunkt att trappa upp firandet. När vi senare insåg att det också är naturens dag beslöt vi att slå ihop fetslighet­erna och fira ännu mera synligt, berättar Kurumäki.

Det här betyder bland annat att alla Finlands 40 nationalpa­rker deltar i Vi äter tillsamman­s och dukar upp gemensamma matbord i naturen. I de flesta nationalpa­rker bjuds det dagen till ära på körsång och de piggaste körerna är på plats redan från morgonen.

Till exempel i Esbo ordnar naturcentr­et Haltia i Solvalla middagsbor­d och allsång klockan 18 på lördagskvä­llen och i Vanda ordnar Suomen Latu en vandring till Sibbo storskogs nationalpa­rk, där utrikesmin­isteriets kör Ymmällä samt tre Sibbokörer bjuder på en konsert kockan 13.30.

Återkomman­de middag?

Det finns tyvärr anledning att uppmana oss finländare att oftare äta tillsamman­s. Internatio­nella undersökni­ngar visar att Finland toppar listan över OECD-länder där folk ofta äter ensamma, det här gäller både på arbetsplat­ser och hemma.

– Där människor inte äter tillsamman­s saknas det naturliga stunder för samtal och umgänge. Måltiden borde vara en gemensam stund där människor kommer samman och umgås. Därför hoppas vi att lördagens stora jippo blir startskott­et för en ny tradition.

Kurumäki när en lite förhoppnin­g om att de gemensamma middagarna skulle upprepas redan om 99 dagar, eller den 5 december, dagen före den stora födelsedag­en.

– Visst vore det roligt om självständ­ighetsdage­n skulle utvecklas till något mer än att vi bara sitter hemma och ser på Okänd soldat och sändningen från presidente­ns slott på tv. Tänk om vi kunde ordna landets största förfest dagen innan och bjuda hem gäster på middag då?

petra.miettinen@ksfmedia.fi

PETRA MIETTINEN

Vi uppmanar aktiva medborgare att komma ihåg en ensam granne eller släkting med en överraskni­ngsbulle över en gemensam kaffestund.

Seija Kurunmäki

vd vid Elo-stiftelsen

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/HELSINGFOR­S STAD/LAURI ROTKO ?? UNDER BAR HIMMEL. På lördagskvä­llen dukas det upp långbord inte bara på Norra Esplanaden i Helsingfor­s utan i nästan varje stad och kommun i landet. Gästerna får själva ta med sig något gott att äta och dricka medan arrangören fixar det gemensamma...
FOTO: HBL-ARKIV/HELSINGFOR­S STAD/LAURI ROTKO UNDER BAR HIMMEL. På lördagskvä­llen dukas det upp långbord inte bara på Norra Esplanaden i Helsingfor­s utan i nästan varje stad och kommun i landet. Gästerna får själva ta med sig något gott att äta och dricka medan arrangören fixar det gemensamma...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland