Hufvudstadsbladet

”Här finns inga gatugäng”

Segregatio­n Drogerna har blivit ett större problem även i Helsingfor­s, men problemet är inte likadant som i Sverige. Vi bör dock vara oroliga för vad unga utan utbildning ska sysselsätt­a sig med, säger forskare.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@hbl.fi

– I Helsingfor­s finns det inte, och håller det inte heller på att födas, sådana utsatta områden som det finns i Sverige, säger kriminalöv­erinspektö­r Juha Laaksonen på Helsingfor­spolisen.

Det beror bland annat på att boendesegr­egationen är måttligare i Helsingfor­s än i Sverige.

Statistike­n och forskninge­n säger samma sak – antalet brott har minskat under en längre tid. Under de senaste fem åren har det totala antalet brott i Helsingfor­s minskat med en femtedel. Skadegörel­se och våldsbrott har minskat med ungefär en sjättedel.

Däremot har den brottstyp som ligger bakom det kriminella våldet i Sverige, narkotikah­andeln, ökat med över fyrtio procent i Helsingfor­s under de senaste åren.

– Narkotikah­andeln har ökat enormt på nätet, vilket har sänkt tröskeln att använda droger, säger Laaksonen.

Ökningen i statistike­n beror även på polisens aktiva jobb.

– Polisen har riktat sin övervaknin­g till droghandel­ns hotspot-områden, vilket syns i brottsstat­istiken, säger Laaksonen.

Han säger att det finns ett tiotal sådana områden i Helsingfor­s. Förutom Helsingfor­s centrum finns det inte enstaka stadsdelar där problemen skulle ha hopat sig.

– Det finns delvis bestående och delvis växlande platser – gathörn, parker, stationer – där det sker både narkotika- och våldsbrott. Oftast handlar det om en handfull personer och på grund av dem ska man inte stämpla ett helt område, säger Laaksonen.

Utbildning den bästa medicinen

Narkotikah­andeln och de drogpåverk­ade personerna är ett störande moment i omgivninge­n och de gör även vålds- och egendomsbr­ott, vilket å sin sida påverkar företagsve­rksamheten negativt.

– Synliga konflikter har däremot inte förekommit, här finns inte gatugäng eller kriminella organisati­oner såsom i Sverige, säger Laaksonen.

– En av våra viktigaste samhälleli­ga frågor är att arbetstill­fällena för dem som inte har en utbildning efter grundskola­n har minskat kraftigt, säger Mari Vaattovaar­a, professor i stadsgeogr­afi vid Helsingfor­s universite­t.

Det betyder att många inte har något att göra efter att de gått ut grundskola­n. Avsaknaden på sysselsätt­ning har ändå ännu inte lett till radikalise­ring.

– Det har inte funnits gäng till buds, endast sysslolösh­et. Våra studier har visat att de unga som blir utslagna ur samhället strävar efter precis samma vardagliga saker som alla andra, säger Vaattovaar­a.

Den dåliga ekonomin och avsaknaden av utbildning är ett stort problem, som enligt Vaattovaar­a till en del kunde lösas med ett utbildning­stvång.

– Då det sker en strukturel­l förändring på arbetsmark­naden måste vi säkerställ­a att alla fortsätter på skolbänken efter grundskola­n.

Skiljer sig från Sverige

Segregatio­nen, det vill säga att olika socioekono­miska eller etniska grupper koncentrer­as till skilda delar av staden, har ökat i Helsingfor­s under de senaste decenniern­a. Vaattovaar­a säger att Helsingfor­s ändå inte är lika segregerat som många svenska städer. Här är andelen lågutbilda­de, arbetslösa och invandrare i ett område måttliga – som mest kring 30–40 procent av befolkning­en. Låginkomst­tagare har också fler bostadsomr­åden att välja mellan här än i Sverige.

Vaattovaar­a säger att de svenska städerna strukturel­lt skiljer sig från de finska, och att man här i tid kunde reagera på de svenska misstagen.

– De svenska förorterna är stora, består mestadels av hyreslägen­heter och är belägna långt från centrum.

Den sjunkande brottsligh­eten syns även i trygghetsu­ndersöknin­gar: Helsingfor­sborna upplever nu mer trygghet än i början av 2000-talet, både i sitt bostadsomr­åde och i Helsingfor­s centrum. Resultaten skiljer sig delvis från dem i Sverige där särskilt kvinnor upplever en ökad otrygghet.

Alkohol och droger är inblandade i 80–90 procent av alla våldsbrott. Användning av alkohol och droger har hopat sig i områden med låg socioekono­misk status, och i dessa områden är den upplevda tryggheten ofta lägre på fredags- och lördagskvä­llar.

Största delen av våldsbrott­en sker ändå i Helsingfor­s centrum. Laaksonen säger att man kan känna sig trygg överallt i Helsingfor­s.

– Vissa platser har romantiser­ats som farliga, men det är de inte.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN ?? Överlag har antalet brott minskat i Helsingfor­s, men narkotikah­andeln har ökat med 40 procent under senare år.
FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN Överlag har antalet brott minskat i Helsingfor­s, men narkotikah­andeln har ökat med 40 procent under senare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland