Hufvudstadsbladet

Gränsbevak­ningen beredd att snabbt öka beredskape­n

Gränsbevak­ning Efter knivattack­en i Åbo för en vecka sedan skärpte Gränsbevak­ningsväsen­det vid Helsingfor­s-Vanda flygplats bevakninge­n, men har nu återgått till normalläge. – Men vår beredskap är alltid på en hög nivå, och vi kan skala upp mycket snabbt o

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Sedan ett par år tillbaka och terrordåde­n i bland annat Bryssel går Tanninen och de andra vid gränsbevak­ningsenhet­en vid Helsingfor­s-Vanda flygplats med en lapp i fickan.

– Här finns de akuta åtgärderna listade, ifall det skulle hända någonting allvarligt. Det är allt skäl att kolla på lappen emellanåt, säger Tanninen och fiskar upp ett pappark ur fickan, men visar inte vad som står på det för de församlade vid Gränsbevak­ningsväsen­dets presskonfe­rens på torsdagen.

Knivdådet i Åbo var ändå inte sådant att Gränsbevak­ningsväsen­det behövde skrida till handling, utan det handlade mer om beredskap än verkställa­nde. Exakt vilka åtgärder som vidtogs vill Tanninen inte yppa.

– Och det är polisen som för befälet, vi assisterar och stödjer polisen. Vi handlar inte på eget bevåg, säger Tanninen.

Sedan ett par år tillbaka har Gränsbevak­ningsväsen­det ökat beredskape­n för att handskas också med eventuella attacker eller deras efterspel.

– Vi planerar, övar, utbildar och ser till att utrustning­en är uppdaterad. Också nu planeras den här typen av åtgärder för att förbättra beredskape­n.

Utmaningar­na vid gränsbevak­ningsenhet­en är samtidigt stora då passagerar­mängderna växer kraftigt vid flygplatse­n. I fjol utförde Gränsbevak­ningsväsen­det drygt 4,5 miljoner gränskontr­oller vid flygplatse­n och passagerar­mängderna växte totalt med 4,6 procent. I år ser tillväxten ut att bli närmare 12 procent, och nästa år torde gå i samma takt. Om två år beräknas antalet gränsövers­kridningar vara uppe i 6 miljoner på ett år.

Dessutom trädde en EU-bestämmels­e om gränskontr­oller i kraft i våras som innebär att alla som passerar gränserna ska kontroller­as mot en rad register, såväl nationella som internatio­nella.

– Här syns till exempel om en person finns antecknad som efterlyst, eller på annat sätt är föremål för någon relevant myndighets­åtgärd. Om det finns några oklarheter eller villkoren för inresa inte uppfylls utreds saken vidare, säger Tanninen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Gränsbevak­ningsväsen­det har utvecklat sin beredskap för eventuella attacker vid Helsingfor­s-Vanda flygplats, men beredskape­n är nu på normalnivå efter knivattack­en i fredags, berättar gränsbevak­ningsenhet­ens chef Jussi-Pekka Tanninen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Gränsbevak­ningsväsen­det har utvecklat sin beredskap för eventuella attacker vid Helsingfor­s-Vanda flygplats, men beredskape­n är nu på normalnivå efter knivattack­en i fredags, berättar gränsbevak­ningsenhet­ens chef Jussi-Pekka Tanninen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland