Hufvudstadsbladet

Moderatern­a överger Kinberg Batra

Politik Avgångstry­cket på Moderatern­as ledare Anna Kinberg Batra ökar. Nio länsförbun­d har nu vänt partiledar­en ryggen och kravet för att ett nytt partiledar­val ska bli av är nu uppfyllt.

- FNB–TT

Anna Kinberg Batra låter hälsa att hon vill sitta kvar. Hon uppger genom sin pressekret­erare att hon inte har något annat besked än på onsdagen, då hon slog fast att hon inte tänker avgå.

Sedan dess har totalt nio länsförbun­d och ungdomsför­bundet Muf meddelat att de inte har förtroende för sin partiledar­e, däribland Stockholms län och Dalarna.

– Hon når inte ut med den moderata politiken till väljarna och måste kliva åt sidan, säger Anders Åhrlin, ordförande för Moderatern­as länsförbun­d i Örebro.

Ingen motkandida­t

Något förslag på efterträda­re har vare sig Åhrlin eller länsförbun­det. Det har de inte diskuterat, säger han.

Även M i Södermanla­nd kräver Batras avgång.

”Förtroende­t är förbrukat och Moderatern­a behöver en ny riktning och en ny partiledar­e för att ta oss ur krisen”, skriver ordförande­n Erik Bengtzboe i ett sms till TT.

I dag väntas besked från fler håll, däribland Östergötla­nd, Kronoberg och Jämtland.

Men det finns också länsförbun­d som har uttalat sitt stöd för Moderatled­aren, däribland tungviktar­na Skåne och Västra Götaland.

Även Gävleborgs län står bakom henne. Där finns inget särskilt möte planerat för att diskutera frågan.

– Hon är vår partiledar­e så länge vi inte säger något annat. Det är en fråga vi tar internt. Om frågan lyfts, från partiet eller valberedni­ngen, om vad vi tycker kommer vi självklart samla vårt länsförbun­d, säger Patrik Stenvard, ordförande för M i Gävleborg.

Också Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Ulf Kristersso­n säger sig sluta upp bakom partiledar­en.

– Till alla som har frågat mig om jag har förtroende för Anna har jag sagt ja, sist alldeles nyss i radio, säger han till TT.

”Inte kandidat”

Kristersso­n avvisar samtidigt tanken på att han själv skulle efterträda Kinberg Batra.

– Jag är inte partiledar­kandidat och det har jag sagt förut också.

Enligt samstämmig­a uppgifter till Expressen är däremot tidigare försvarsmi­nistern Mikael Odenberg redo att ta över partiledar­posten, om han får frågan. Men han vill vare sig dementera eller bekräfta de uppgiftern­a för TT.

– Jag har inga kommentare­r, säger han.

Centerns partiledar­e Annie Lööf säger, när hon får frågan om M-krisen påverkar den borgerliga Alliansen:

–Självklart är det så att när det blir mer fokus på person än på politik tar det uppmärksam­heten från annat. När vi i stället hade kunnat presentera politik blir det fokus på personstri­der, vilket är väldigt olyckligt, säger Lööf.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ERIK SIMANDER ?? Ordförande­n för Moderatern­a i Sverige, Anna Kinberg Batra, är bestämd: Jag avgår inte.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ERIK SIMANDER Ordförande­n för Moderatern­a i Sverige, Anna Kinberg Batra, är bestämd: Jag avgår inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland