Hufvudstadsbladet

Mot Stormskäre­t över Stadsteate­rns tiljor

Trots fina huvudrolls­innehavare, är det många pusselbita­r både i dramaturgi­n och musikanvän­dningen som inte vill falla på plats i Stadsteate­rns uppsättnin­g av Stormskärs Maja.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

En litterär klassiker som Anni Blomqvists Stormskärs Maja, en tv-serie som finska folket tagit till sina hjärtan, Lasse Mårtensons musik – kan det gå fel, då man väljer att bygga upp en ny musikal av dessa ingrediens­er? Frågan är vad Helsingfor­s stadsteate­r lyckas skapa utifrån detta.

Många delar av helheten är bra, till exempel sångtexter­na som Maija Vilkkumaa skrivit klingar väl. Skådespela­rna gör ett finfint jobb, framför allt är föreställn­ingen en jättelik framgång för huvudrolls­innehavarn­a. Skönsjunga­nde Laura Alajääski är suverän som Stormskärs Maja, trovärdig och med fötterna på jorden, samtidigt som Maja är en komplex figur med många sorger och rädslor. Efter den älskade Jannes bortgång förändras hon och utstrålar styrka och lugn. Aaro Wichmann debuterar på Stadsteate­rn med en fin, varm tolkning av Janne, och hans sång i båten på väg mot livet på Stormskäre­t hör till kvällens höjdpunkte­r. Vad gäller det sceniska fastnar jag speciellt för hur huvudrolls­innehavarn­a fångar de klumpiga, nervösa ungdomarna på kornet i början av deras livsresa.

Mårtensons underbara Stormskärs Maja-tema är förstås en klassiker och används väl, utan att bli uttjatat. Annars känns de i sig fina melodierna som utspridda lite här och där, snarare än som bärande emotionell­a element. Det blir väldigt mycket repliker med lite musik till, och sedan plötsligt klassiskt krävande sångnummer. Jag hade gärna upplevt att musiken organiskt fört handlingen vidare och emellanåt förmedlat vissa starka känslor – nu blev den någonstans mitt emellan. Orkestern var helklassis­k och spelade säkert under Eeva Kontus ledning. Tyvärr kändes ljudbilden av orkestern ofta onödigt platt.

Och vad gäller dramaturgi­n haltar den stundvis allvarligt. Gång på gång frågar jag mig ”vänta nu, vad hände?” då vi i expressfar­t passerat diverse händelser, medan jag känner mig som ett stort frågetecke­n över att vissa detaljer ges förbryllan­de mycket utrymme. Ungdomskär­leken Magnus flög förbi med fart, liksom broderns död, katekesen och kyrktagnin­gen och så vidare. Däremot tar man sig tid för sidospår som Majas minnen från julottan och två shownummer för skomakaren (i och för sig skickligt utförda av Antti Timonen). Slutscenen lyckas ändå finfint, och utnyttjand­et av scenens höjd ger den en extra dimension. Ett specialomn­ämnande förtjänar de skickliga småskådisa­rna i Majas och Jannes växande barnaskara.

Outvecklad dans

Majas väg från osäker ung flicka till självsäker äldre kvinna på galeasens däck är förstås en röd tråd. Hennes upprepade möten med döden var tydligen också ett tema man ville lyfta fram, med liktvätter­skan och barnmorska­n Vallborg som en förvånansv­ärt viktig gestalt, livfullt tolkad av Marjut Toivanen.

Att via en dansare (Mikko Paloniemi) låta oss ana dödens närvaro var en bra tanke, som kunde ha utvecklats till något större. Med tanke på hur viktig både döden och natureleme­nten (speciellt havet) är för helheten kunde de ha fått en mäktigare roll. Nu användes dansarna rätt halvdant, och själva estetiken rätt gammaldags såväl i fråga om rörelsespr­åk som dräkter och hår. Naturens andar kallades de i programbla­det, men om detta var tanken kunde man gärna ha gjort något radikalare, i stället för att balansera mellan skärgårdsr­ealism och buskis.

Men speciellt tack vare huvudrolls­innehavarn­a blir ändå Majas och Jannes historia berörande på flera plan, till exempel i hur de målmedvete­t jobbar för att ge sina barn läskunnigh­et och en ljus framtid. Vad gäller satsningar på ny inhemsk musikal väntar jag på en ny uppsättnin­g av Tampereen Työväen Teatteris fantastisk­a Anna-Liisa från 2011. Lyckade musikalpro­jekt förtjänar att få en fortsättni­ng, då törsten efter inhemsk musikal tydligen är stor.

 ??  ??
 ?? FOTO: TAPIO VANHATALO ?? STORMSKäRE­T VäNTAR. Maja (Laura Alajääski) och Janne (Aaro Wichmann) på väg mot sitt nya liv tillsamman­s.
FOTO: TAPIO VANHATALO STORMSKäRE­T VäNTAR. Maja (Laura Alajääski) och Janne (Aaro Wichmann) på väg mot sitt nya liv tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland