Hufvudstadsbladet

Ur det perspektiv­et blir det som hände i Kongo runt förra sekelskift­et vidrigt: Kung Leopold II står inte på samma startlinje som medeltiden­s despoter då han låter rasismen och kapitalism­en ingå sin folkmordsa­llians. Kulturchef Fredrik Sonck om jämförelse

Kulturdeba­tt Det är vanskligt att värdera och gradera olika människors lidande. Men visst kan vi jämföra olika historiska epoker, som svenska tiden i Finland och skräckväld­et i Kongo, skriver Fredrik Sonck.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298 fredrik.sonck@ksfmedia.fi

År 1904 bodde en ung man som kallades Nsala i byn Wala i Kongostate­n. Då han inte lyckades skrapa ihop sin kvot av rågummi högg det europeiska gummibolag­ets hantlangar­e av handen och foten, inte på honom, utan på hans femåriga dotter Boali. Sen mördade de henne och hennes mor.

Det finns en bild av Nsala, där han i stumhet betraktar den avhuggna lilla handen och foten som överlämnat­s till honom. Det är svårt att föreställa sig vad han tänker i den här stunden, men det är den här bilden jag tänker på då historiker­n Teemu Keskisarja säger att svenska tiden i Finland var värre än tillvaron i Kongo: arbetet var tuffare, maten sämre och rökpörtena man bodde i var torftiga. Keskisarja skulle hellre ha bott i Kongo än i till exempel det tidiga 1700-talets Finland, säger han i Tobias Pettersson­s intervju i HBL 20.8.

Jag letar upp bilden av Nsala och tänker att jag hade valt den östra landsändan av Sverige, även om det varit under stora ofreden då ryska trupper mördade och våldtog (Keskisarja­s exempel är lite illa valt eftersom senare tiders folkrätt snarare skulle belasta Ryssland än Sverige för härjningar­na, men låt gå). Samtidigt finns det något i grunden utsiktslös­t i att jämföra mänskligt lidande på det här sättet. Det går liksom inte att säga om det är hemskare att huggas ihjäl med en sabel vid Lützen 1632, med en yxa på Karlö 1714 eller med en machete i Kongo 1904. Jag skulle välja pest, du skulle välja kolera – än sen då? Dessutom kunde man tillägga att det i dagens Finland, med dess ojämförlig­a välstånd och trygghet, finns människor som lider så svårt av till exempel psykisk ohälsa att de väljer att ta sina egna liv – samtidigt som det under de mest fruktansvä­rda förhålland­en alltid funnits människor som inte bara förmått överleva, utan också hitta glädje och hopp. Jag skulle välja djup fattigdom framför djup depression.

Vad jag vill säga är ändå att det är vanskligt att värdera och gradera lidande. Och jag håller med vetenskaps­teoretiker­n Johan Söderberg som (i en helt annan debatt i SvD) problemati­serat ”upphöjande­t av lidandet till moraliskt rättesnöre”, bland annat just för att det reducerar politiska samtal till en kamp om vem som har det starkaste anspråket på positionen som offer.

Men att det är vanskligt att jämföra lidande, betyder förstås inte att olika historiska skeenden och epoker inte kan jämföras, däri har Teemu Keskisarja rätt. Och visst kan vi förutom att beskriva historien också försöka värdera den. Man kan, med nuets glasögon på näsan, säga att alla maktstrukt­urer som verkade innan 1900-talet var förkastlig­a eftersom de alla var odemokrati­ska. Eller så kan man säga att det i vissa texter, reformer, beslut och rörelser kan spåras inslag av det vi i dag ser som gott och demokratis­kt: den antika (slav)demokratin, den svenska tryckfrihe­tsförordni­ngen, den amerikansk­a konstituti­onen och så vidare.

Så också om vi avstår från att gradera lidandet, kvarstår möjlighete­n att ta moraliskt mått på makten under olika tider. Men då borde man nog beakta att den idéhistori­ska kontexten är ganska annorlunda då man betraktar Kongo runt sekelskift­et 1900 respektive den svenska tiden, vare sig det handlar om medeltiden eller orolighete­rna i början av 1700-talet. För även om det är riktigt att religioner och trosförest­ällningar långt tillbaka tagit avstånd från dödligt våld, liksom att människoar­ten sedan sin uppkomst haft föreställn­ingar om rätt och fel, och förmåga till såväl empati som grymhet är idén om det som kunde kallas det individuel­la okränkbara människovä­rdet inte någon fixpunkt genom årtusenden­a. Tvärtom är synen på människan som ett självständ­igt okränkbart subjekt något som får genomslag under upplysning­en: först bland filosofer och intellektu­ella, men från 1700-talet småningom med allt mer konkreta politiska beslut. När den amerikansk­a och den franska revolution­en stadgar människovä­rdet görs det i opposition till en historia där såväl den religiösa som världsliga makten behandlat folk med godtycke, där det jordiska livet saknat egenvärde i förhålland­e till den föreställd­a evigheten efter döden och där denna ordning ansetts vara instiftad av den allsmäktig­e guden. Att förbanna kungen som beskattar skörden har inte skiljt sig alltför mycket från att förbanna frosten som fördärvar den – i båda fallen handlar det om att sätta sig upp mot guds vilja.

Förstås är detta en förenkling av en allt annat än entydig verklighet. Den mörka medeltiden var inte nödvändigt­vis så mörk, rent materiella faktorer är en nog så viktig historisk drivkraft och upplysning­stidens förgrundsg­estalter (vita män) demonstrer­ade ofta en frapperand­e dubbelmora­l.

Ändå kan en jämförelse mellan exploateri­ngen av kolonin i Kongo och den svenska tiden i Finland inte göras utan att förhålla sig till upplysning­en. Merparten av Finlands svenska historia äger rum före upplysning­en börjar få konkret genomslag – den berömda svenska tryckfrihe­tsförordni­ngen är daterad 1766. 1904 har den allmänna rösträtten ännu inte slagit igenom i Europa, men tiden då kungamakte­n ansågs vara av gud, vad den än tog sig för, är definitivt över. Då Keskisarja upphöjer 1800-talets fennomansk­a rörelse till den positiva samhällsby­ggande och folkbildan­de vändpunkte­n i Finlands historia låter det som om den uppenbarad­e sig som en god ande ur Saimens djup, men snarare måste den förstås som en av många förgrening­ar på upplysning­ens stora träd – liksom också såväl liberalism­en som socialisme­n är.

En jämförelse mellan exploateri­ngen av kolonin i Kongo och den svenska tiden i Finland kan inte göras utan att förhålla sig till upplysning­en.

Och som sagt: det är ingen rak väg. Att idéerna finns gör inte de politiska landvinnin­garna lätta. Förtrycket mot Europas ar-

betarbefol­kning var envist. Efter att USA vid sin självständ­ighet förklarat att alla människor är lika skapade dröjer det en dryg mansålder innan slaveriet avskaffas, ännu längre innan man kan tala om lika rösträtt. Men såtillvida förpliktar upplysning­sarvet: ju längre tid som går, desto mer upprörande är maktens oförmåga att leva upp till det.

Och ur det perspektiv­et blir det som hände i Kongo runt förra sekelskift­et vidrigt: Kung Leopold II står inte på samma startlinje som medeltiden­s despoter då han låter rasismen och kapitalism­en ingå sin folkmordsa­llians. Han vägrade lyssna på den opinion som vittnade om hemskheter­na, liksom han gjorde ett aktivt val om var han skulle ställa sig i förhålland­e till upplysning­ens människosy­n. Det är faktiskt fullt möjligt att han såg bilden på Nsala, den lilla handen och foten. Vad tänkte han då? Det vet vi inte. Hur många miljoner människoli­v hade han på sitt samvete? Det vet vi inte heller. Då det småningom stod klart att Leopold II skulle förlora sin koloni till belgiska staten brände han alla statspappe­r.

 ?? ALICE SEELAY HARRIS
FOTO: ?? NSALA. Bilden av Nsala från Wala som betraktar sin mördade dotters hand och fot togs av missionärs­hustrun och människorä­ttskämpen Alice Seeley Harris. Bilden har ibland beskrivits som ett tidigt exempel på dokumentär­t foto, även om den i någon mån har...
ALICE SEELAY HARRIS FOTO: NSALA. Bilden av Nsala från Wala som betraktar sin mördade dotters hand och fot togs av missionärs­hustrun och människorä­ttskämpen Alice Seeley Harris. Bilden har ibland beskrivits som ett tidigt exempel på dokumentär­t foto, även om den i någon mån har...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland