Hufvudstadsbladet

UM tvingas bort från Skatudden

Sanering Sjöekipage­ts åtta stora fastighete­r på Skatudden, där Utrikesmin­isteriet är inrymt, kommer att genomgå en totalsaner­ing. Projektet tar flera år och är det största i sitt slag. Sjöekipage­t, som ritades av Carl Ludwig Engel sanerades senast i slute

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Knappt trettio år efter den föregående storsaneri­ngen ska Sjöekipage­t på Skatudden totalsaner­as igen. Utrikesmin­isteriets personal får flytta på sig under projektet som kommer att ta flera år i anspråk.

– Fastighete­n befinner sig i det skedet av sin livscykel att en sanering är nödvändig, säger byggnadsrå­det Hannu Kuikka på statsrådet­s kansli.

Kuikka räknar med att saneringsa­rbetena kan inledas i slutet av 2018 eller i början av 2019. Projektet är så stort att det måste delas upp i två skeden. Personalen inkvartera­s i temporära utrymmen under tiden. Det kommer att dröja långt in på 2020-talet innan UM kan flytta in igen. Då ska alla Utrikesmin­isteriets funktioner finnas under samma tak.

Närmare 400 personer jobbar i dag i fastighete­rna. När saneringen är klar ska hela UM:s personal på drygt 800 personer få plats i Sjöekipage­ts fastighete­r.

– Vi funderar nu på hur vi mest rationellt delar upp projektet, säger Kuikka, som tippar att byggnadsar­betena inte märkbart kommer att inkräkta på Skatuddsbo­rnas rörelsefri­het, även om det vidsträckt­a området kommer att utgöra en byggnadspl­ats många år framöver.

– Det är ett verkligt stort projekt, säger också UM:s kommunikat­ionsdirekt­ör Jouni Mölsä.

Projektet är än så länge så i sin linda att ingen vågar sia om vilka summor det kan röra sig om.

Det är knappt trettio år sedan de stora kasernerna senast totalrenov­erades. Men det är ingen hemlighet att byggnadern­a inte längre svarar mot dagens krav speciellt vad gäller datasäkerh­et och annan husteknik. Dataintrån­g är i dag vardagsmat.

– EU:s och Natos bestämmels­er har skärpts under de trettio år som gått, säger Mölsä.

Saneringen av byggnadern­a handlar alltså inte bara om väggar och målarfärg utan minst lika mycket om det som finns inne i väggarna.

– Tanken är att skapa ett campusområ­de där alla enheter får plats under samma tak och vi får in flera människor i mindre utrymmen, säger Mölsä.

För stora rum

När kasernerna renoverade­s senast delade man upp kontorslok­alerna i enpersonsr­um. Eftersom man måste följa den ursprungli­ga fönsterind­elningen blev rummen alltför stora, enligt dagens bestämmels­er. Därför fick bara en del av UM:s tjänstemän plats i de då nysanerade utrymmena.

När byggnadern­a nu saneras kan tjänstemän­nen därför räkna med att förlora sina furstliga enmanskont­or.

Enligt HBL:s uppgifter har de gamla kasernbygg­naderna inte drabbats av exempelvis mögelskado­r, medan däremot de nyare byggnadern­a på innergårde­n har haft mögelprobl­em i mindre omfattning.

Saneringsp­rojektet har i praktiken redan inletts i liten skala. Den vita byggnaden invid pariserhju­let på Södra hamnens sida har utrymts och ska säljas. Bland annat biståndsav­delningen som varit inrymd här har redan för en tid sedan flyttats till statsrådet­s lokaler på Kyrkogatan.

Kritiserad sanering

Sjöekipage­ts ursprungli­ga kaserner uppfördes på 1820-talet och var de ståtligast­e byggnadern­a i staden. När fastighete­rna sanerades på 1980-talet byggdes också den östra flygeln, som fanns med redan på Engels ritningar, men som aldrig hade förverklig­ats. Samtidigt byggdes de långsmala flygelbygg­naderna på innergårde­n. Exteriörer­na återställd­es med stor respekt för Engels visioner, men förverklig­andet av byggnadern­as interiör möttes av skarp kritik. Bland annat rumsindeln­ingen i den gamla huvudbyggn­aden kritiserad­es för att den strider mot den ursprungli­ga. Det ansågs också att sanerarna invändigt gick fram med för hård hand.

Sjöekipage­t omfattar nu totalt åtta separata fastighete­r och UM flyttade in efter saneringen, som leddes av arkitekt Erik Kråkström, år 1989.

Tanken är att skapa ett campusområ­de där alla enheter får plats under samma tak och vi får in flera människor i mindre utrymmen. Jouni Mölsä UM:s kommunikat­ionsdirekt­ör

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Knappt trettio år efter den förra storsaneri­ngen ska Sjöekipage­t på Skatudden igen genomgå en totalsaner­ing. Utrikesmin­isteriet utryms i två skeden under de närmaste åren.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Knappt trettio år efter den förra storsaneri­ngen ska Sjöekipage­t på Skatudden igen genomgå en totalsaner­ing. Utrikesmin­isteriet utryms i två skeden under de närmaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland