Hufvudstadsbladet

Helt på sin plats att kritisera nobelprist­agare Holmström

- STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

PENSIONER Bengt Holmström, fjolårets nobelprist­agare i ekonomi, sade på Handelskam­rarnas 100-årsseminar­ium (10.8) och i en intervju i Helsingin Sanomat (13.8) att tillväxtfö­rutsättnin­garna i de hållbarhet­sberäkning­ar som gjorts för vårt pensionssy­stem är för optimistis­ka. Därför måste finländarn­a acceptera pensionsne­dskärninga­r – både i de framtida pensionern­a och i dem som nu utbetalas. Annars befarar Holmström att betalarens börda inte kan bibehållas på en rimlig och rättvis nivå för de 200 miljarder euro som nu finns i pensionsan­stalternas fonder räcker inte till på lång sikt. Flera experter har i HS och Kauppaleht­i kritiserat Holmströms åsikter, vilket jag anser vara helt på sin plats.

En likartad pensionsde­batt fördes i vintras – även i HBL – men den här debatten skiljer sig från sin föregångar­e genom att två pensionsbo­lags verkställa­nde direktörer och Pensionssk­yddscentra­lens vd nu överraskan­de säger att de fonderade pensionsme­dlen är tillräckli­ga för pensionern­as utbetalnin­gar nu och i framtiden. I vintras sade de det motsatta.

Ilmarinens vd, Jaakko Kiander (KL 11.8) sade att man hela tiden följer med arbetspens­ionssystem­et med hjälp av långtidspr­ognoser. Systemet har förnyats för att säkra den ekonomiska hållbarhet­en på så realistisk­a grunder som möjligt. Han medger att den minskade nativitete­n är ett problem och om den blir bestående kan man bli tvungen att höja pensionsav­gifterna. Observera: Inte sänka pensionern­a som man hittills har gjort.

Varmas vd, Risto Murto (KL 11.8) intygade på det bestämdast­e att pensionsme­dlen ingalunda tar slut. Tvärtom är de historiskt sett på hög nivå och de beräkninga­r som mäter medlens tillräckli­ghet är i balans. Så här stora pensionsti­llgångar har aldrig förut funnits i Finland vare sig absolut eller i relation till ekonomin, sade Murto, som medgav att framtiden är förknippad med osäkerhet och att Finland har utmaningar vad gäller samhälle och sysselsätt­ning. Men vi har även medel att reagera på dessa utmaningar. Han delade dock Holmströms oro för de unga årsklasser­na.

Pensionssk­yddscentra­lens vd, Jukka Rantala (KL 14.8) är däremot inte alls orolig för följande generation­s pensioner. Förändring­arna i åldersstru­kturen har varit kända i årtionden och man har förberett sig på framtiden genom att baka in dem och utveckling­en av de sysselsatt­as antal i de beräkninga­r som rör kommande tider. Det finns ingen orsak att göra några tvärvändni­ngar. De införtjäna­de pensionern­a som nu betalas ut är skyddade tillgångar och tolkningen är att dem skall man inte minska på. Förändring­arna rör kommande pensioner, säger Rantala.

Även Samlingspa­rtiets grand old man Raimo Ilaskivi (HS 14.8), tidigare bankman och politices doktor, gav sig in i debatten. Han påpekade att pensionern­a redan skurits ner under ett par årtionden genom det brutna indexet, som ju betyder att den ursprungli­ga pensionen, 60 procent av lönen, under tio år minskade till 50 procent och inom ramen för 20 år till 45 procent. I genomsnitt far alltså samhället i väg med hälften och endast den andra delen av pensionen blir kvar, säger Ilaskivi och frågar: Räcker inte det här?

Holmströms påstående om att man nu har börjat ”äta” av pensionspe­ngarna bemöter Ilaskivi med att de tvärtom hela tiden har vuxit till sig och att våra pensionsbo­lag har skött investerin­gsverksamh­eten på ett berömvärt sätt. Alla förutsägel­ser om ”pensionsbo­mber” har varit felaktiga.

Då kritiken mot Holmström inte väckt någon diskussion på finlandsve­nskt håll finner jag det viktigt att för HBL:s läsare redogöra för debatten på finskt håll. Med all respekt för nobelprist­agare, men en så stor auktoritet är Holmström inte att inte hans uttalanden skall kunna diskuteras även i Svenskfinl­and. Förra gången ämnet debatterad­es i HBL teg de ekonomiska experterna. Nu är det hög tid även för dem att uttala sig. Det gäller dock inte bara ekonomi utan även etik. Skall beslutsfat­tarna infria sina löften till medborgarn­a eller inte?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland