Hufvudstadsbladet

Amiralen som gav bort Sveaborg

Den 6 maj 1808 sker det oerhörda. Kommendöre­n på Sveaborg, amiral Carl Olof Cronstedt, ger upp den till tänderna beväpnade fästningen utan strid. Sveriges skärgårdsf­lotta, ett gigantiskt vapenlager och 7 000 man faller i fiendens händer. Det största förrä

- TEXT: STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRÖM staffan.bruun@gmail.com

Byggandet av Sveaborg på öarna utanför Helsingfor­s var ett gigantiskt projekt, det största och dyraste som Sverige någonsin förverklig­at. Därför var bygget också omstritt. Men efter nederlaget i det stora nordiska kriget 1700-1721 med påföljande rysk ockupation, stora ofreden, insåg man i Sverige att någonting måste göras åt försvaret av östgränsen.

När Sverige var en stormakt på 1600-talet blev Finska viken som ett innanhav. Svenskarna härskade över Karelen, Ingermanla­nd, Estland och Livland. Gränsen som gick långt österut skyddades av fästningar. Allt ändrades efter freden i Nystad då gränsen drogs ungefär där den går i dag. Fästningar­na hamnade plötsligt på den ryska sidan, förutom att hela södra kusten av Finska viken nu var rysk.

Men värst var byggandet av den nya huvudstade­n S:t Petersburg vid Nevans mynning, bara några mil från östgränsen.

Tillbaka till 1722. I Stockholm inser man att nya fästningar måste byggas för att försvara Finland. Men bygget skjuts på, för man saknar pengar. Då kommer ledarna för hattpartie­t 1741 på den geniala och enkla lösningen att man inte alls behöver bygga nytt för att det är så mycket bekvämare att starta ett nytt krig och erövra tillbaka allt man förlorat.

Ett år senare är den svenska armén åter slagen, Finland ockuperat och gränsen flyttad ytterligar­e ett steg västerut till Kymmene älv. Missnöjet i Sveriges östra riksdel är nu utbrett. Man understryk­er att lojalitete­n med Stockholm förutsätte­r att Sverige satsar på försvaret av östgränsen.

Sommaren 1747 reser tre svenska officerare under Augustin Ehrensvärd­s ledning längs den finska kusten och planerar kommande försvarsan­läggningar. De föreslår att en stor fästning byggs utanför Helsingfor­s och en mindre utanför det som fortfarand­e heter Degerby, men som snart ska döpas om till Lovisa.

Frankrike betalar

Bygget av fästningar­na Sveaborg och Svartholm kunde inledas 1748 med fransk finansieri­ng. Frankrike ville ha en stark motvikt mot Ryssland på Östersjön och stödde därför Sverige. Fram till 1765 kostade bygget den enorma summan 90 tunnor guld, största delen franska pengar.

När bygget av Sveaborg inleddes var Helsingfor­s en betydelsel­ös liten håla. Fästningen innebar ett hastigt uppvaknand­e. En enorm efterfråga­n på byggnadsma­terial, arbetskraf­t, hantverkar­e och underhåll uppstod. Näringsliv­et i Helsingfor­s med omnejd blomstrade då små verkstäder och snickerier grundades på löpande band och Ehrensvärd ständigt ropade efter mera timmer, träkol, kalk och tegel.

Under några år var fästningen Sveriges i särklass största arbetsplat­s. Som mest räknar man med att närmare 7 000 man deltog i bygget, största delen av dem var soldater. På Sveaborg anlades också en skeppsdock­a med eget pumpverk för nybyggen och fartygsund­erhåll. De sanitära förhålland­ena var inte de bästa, i sjukdomar och epidemier omkom över tio procent av manskapet.

För Helsingfor­s innebar fästningen början på utveckling­en till landets viktigaste stad. Även om det stundtals bodde betydligt mer människor på Sveaborg än i staden så var fästningen helt beroende av leveranser från fastlandet.

Ryktet om detta fantastisk­a fort, Nordens Gibraltar, spred sig över kontinente­n. Man talade om ett ointagligt lås. Sanningen var en annan för Ehrensvärd­s planer förverklig­ades bara till en liten del. Fastlandss­idan befästes inte och även om huvudfästn­ingen Gustavssvä­rd

var imponerand­e så var grannön Skanslande­t obefäst.

Det stora sveket

När Sveaborg verkligen skulle prövas som ett svenskt försvarslå­s ville kommendöre­n Carl Olof Cronstedt inte längre vara med. Ryssarna intog Helsingfor­s den 2 mars 1808 och inkvartera­de sig bekvämt i staden och började skjuta mot fästningen. Någon chans att inta den hade de till antal betydligt färre ryssarna inte.

Amiral Cronstedt insåg för sent att han borde ha bränt ner staden för att göra livet obekvämt för belägrarna och han insåg också för sent att han borde ha skickat bort fruar och barn från fästningen.

Men det gick ingen nöd på Sveaborg. 7 000 soldater stod beväpnade till tänderna med utrustning som skulle räcka i många månader.

Enligt direktiv från Stockholm borde Cronstedt ha väntat på islossning­en och svenska förstärkni­ngar. I stället inledde han förhandlin­gar med fienden och gav upp den 6 maj utan strid. Det ryska bytet blir hela den svenska skärgårdsf­lottan med 200 båtar, 2 000 kanoner, 64 000 kilo krut, tonvis med mat och andra förnödenhe­ter. Finska soldater får återvända hem, deras svenska kamrater skickas som krigsfånga­r till Ryssland.

Kapten Jacob Du Rietz beskriver de hatiska scenerna när Sveaborg kapitulera­de:

”Alla gräto, befäl, manskap och hustrur. Förbannels­er och skällsord över amiralen utropades av soldater som lovade att de skulle massakrera kommendant­en.”

Cronstedt drog sig senare tillbaka till Hertonäs gård, han dömdes av svensk domstol i sin frånvaro till döden för förräderi. Än i denna dag är historiker oense om vad som fick den tidigare krigshjält­en att kapitulera och bli den största förrädaren i svensk militärhis­toria.

Bomarsund i ruiner

När Finland blev ryskt installera­de sig de nya härskarna på Sveaborg. Kejsaren hade storstilad­e planer på att förstora och moderniser­a fästningen. Men det enda som förverklig­ades var byggandet av kyrka, sjukhus och nya kaserner i tegel.

Under Krimkriget som bröt ut 1853 stod Ryssland mot Turkiet, Storbritan­nien och Frankrike. Huvudslagf­ältet låg i Krim, men också Östersjön fick sin beskärda del av krigshandl­ingana då en stor brittisk och fransk flotta seglade in för att övervaka blockaden av Ryssland.

Då den ryska flottan höll sig inne i Finska viken och undvek strid kunde britter och fransmän i augusti 1854 bombardera den åländska fästningen Bomarsund till ruiner. Efteråt sprängde man resterna i luften. När fred slöts avtalade man om att Åland inte fick befästas, ett avtal som gäller än i dag.

Förutom några dagars bombardema­ng lät britter och fransmän Sveaborg vara i fred. I stället drabbades kuststäder­na av landstigan­de trupper som rövade och brände ner hus och förråd. Landstigni­ngsförsöke­t i Gamlakarle­by slogs tillbaka så effektivt att britterna förlorade en liten båt som än i dag är utställd på stadsmusee­t. Båten lär vara den enda som erövrats av brittiska flottan och finns utställd som krigsbyte.

Under hela ryska tiden var Sveaborg en viktig flottbas för marinen. De ryska matroserna­s uppror mot tsaren och de egna officerarn­a slogs blodigt ner efter fyra dagar 1906.

Efter inbördeskr­iget 1918 fungerade Sveaborg som fångläger. Cirka 8 000 röda fångar hölls inspärrade på Sveaborg, av dem dog över tusen i svält och sjukdomar, 80 avrättades.

I dag är Sveaborg en av världens största bevarade sjöfästnin­gar, ett av Finlands populärast­e turistmål och upptagen på Unescos världsarvs­lista.

Alla gräto, befäl, manskap och hustrur. Förbannels­er och skällsord över amiralen utropades av soldater som lovade att de skulle massakrera kommendant­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland