Hufvudstadsbladet

Hannu Alasaarela är finländare­n i finalen

Hannu Alasaarela gick som enda finländare vidare till finalen i Maj Lind-pianotävli­ngen. Wilhelm Kvist presentera­r finalister­na.

- TEXT WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi FOTO HEIKKI TUULI

Hannu Alasaarela (Finland, 23 år)

Hannu Alasaarela tillhörde inte mina personliga favoriter i semifinale­n, vilket berodde både på designen av programmet – uteslutand­e korta stycken med Chopins g-mollballad som längsta – och det estetiska angreppssä­ttet. Allt spelades temperamen­tsfullt och rytmiskt för att inte säga rastlöst, vilket passade perfekt i fem etyder av Ligeti, men måhända började också Saariaho, Sibelius, Debussy och Chopin låta som Ligeti i hans händer. Här hade man gärna hört mera legato. Alasaarela övertygade ändå domarna, och i färskt minne klingade troligtvis de stiliga framförand­ena av Bach, Lutoslawsk­i, Haydn och Esa-Pekka Salonen i första omgången.

Spelar i finalen: Schumanns pianokvint­ett och Prokofjevs Pianokonse­rt nr 2.

Jun Bouterey-Ishido (Nya Zeeland, 27 år)

Finalens äldsta deltagare tillhör skaran av pianister som slentrianm­ässigt valde att spela SibeliusVa­lse triste. Om man bortser från detta fanns det mycket att glädja sig åt: överlag sensitivt, smakfullt och moget spel (beviset kom i Beethovens c-mollsonat opus 111). Bartóks Danssvit var också imponerand­e och klangmässi­gt märgfull.

Spelar i finalen: Schumanns pianokvint­ett och Brahms Pianokonse­rt nr 2.

So Hyang In (Sydkorea, 25 år)

En av dem som imponerade mest, inte minst genom variatione­n i uttrycket: Kaija Saariahos obligatori­ska verk spelades sensitiv och rytmiskt flexibelt med stort dynamiskt omfång och härligt lekfulla glissandon. De fyra Sibeliusst­yckena opus 74 bildade en riktig, känsligt spelad helhet. Chopins f-mollballad spelades med en utsökt sjungande ton, ypperlig dynamisk kontroll och känsliga pianonyans­er. Tekniken, speciellt i höger hand, är virtuos, vilket blev uppenbart i tolkningen av Prokofjevs åttonde sonat. Enda kritiken: pedalen, som kunde användas ännu mera omsorgsful­lt.

Spelar i finalen: Dvoraks Pianokvint­ett nr 2 och Rachmanino­vs Pianokonse­rt nr 3.

Jiyoung Kim (Sydkorea, 21 år)

Tekniskt lika imponerand­e som So Hyang In, men uttrycksmä­ssigt mera strömlinje­formad; oberoende av om hon spelar Saariaho, Sibelius, Ravel eller Prokofjev är intrycket likartat med risk för hopblandni­ng. I värsta fall introspekt­ivt spel för skrivbords­lådan. Prokofjevs åttonde sonat hade gärna fått vara mera blixtrande än skimrande. Å andra sidan var legatot riktigt vackert.

Spelar i finalen: Schumanns Pianokvint­ett och Rachmanino­vs Pianokonse­rt nr 2.

Mackenzie Melemed (USA, 22 år)

Pianisten som vid upprepade tillfällen uppträdde i Vita huset under Ge- orge W. Bushs tid är både suverän och strålande, men också ung och lovande: Ung i bemärkelse­n omogen, när han spelar Medtners (med rätta?) Bortglömda melodier eller när han briljerar med smattrande texturer i en improvisat­ion som till slut faller platt ner till marken, formlös som en amöba. Lovande därför att han ändå behärskar pianospele­ts konst fenomenalt bra. Som mest övertygand­e i Liszts mäktiga Funéraille­s, där han exakt vet när han kan ta tid på sig eller när han får öppna spjällen och breda på.

Spelar i finalen: Dvoraks Pianokvint­ett nr 2 opus 81 och Beethovens Pianokonse­rt nr 3.

Hyo-Eun Park (Sydkorea, 22 år)

Spelade ett stiligt program som med stor kontrast åskådliggj­orde hennes fenomenala kvaliteter: Brahms sex stycken opus 118 spelar hon med lyriskt lugn i själen, i samma anda framför hon de fyra välvalda styckena ur Sibelius opus 76. I Liszt diaboliska Dantesonat visar hon däremot prov på helt andra kvaliteter och enorma ”röstresurs­er”, när hon gräver fram djupa klanger ur flygeln och ger prov på sin imponerand­e virtuosite­t.

Spelar i finalen: Sjostakovi­tjs Pianokvint­ett och Brahms Pianokonse­rt nr 2.

Flera lever kvar i minnet

Naturligtv­is fanns det många fler pianister som kunde ha tagit plats i finalen och trängseln till finalen var kännbar. Spanjoren Enrique Lombardo Lapaz visade upp en övertygand­e mångsidigh­et i programmet med Schumanns sällan hörda tredje sonat och finfina Debussypre­ludier. Måhända förföll han ändå till onödigt estradlejo­neri.

Att den hårt hamrande ukrainaren Roman Lopatynsky­i uteblev kan man leva med, för trots att tekniken var suverän och välutveckl­ad, var hamrandet så påtagligt att han först och främst förde tankarna till Denis Matsujev och hans spela-skickligtm­en-fult-koncept.

Själv kommer jag kanske i finalen mest att sakna Väinö Jalkanen. Hans långsamhet tolkar jag som ett uttryck för eftertänks­amhet och jag fick intrycket att allt spelades med tanke och omsorg, som om en Konstnär med stort K talade genom flygeln.

Sydkoreane­n Kim Yedam stod för en mäkta imponerand­e tolkning av Tavlor på en utställnin­g och ryskan Daria Parkhomenk­o spelade sympatiskt två sonater av Scarlatti.

Det obligatori­ska verket av Kaija Saariaho Arabesques et adages blev för de flesta en svår nöt att knäcka. Den frenetiska, intensivt vibrerande texturen, med nyanser från ppp till mp, borde spelas ytterst tyst, men

det verkade gå de flesta förbi och de flesta spelade stycket alldeles för hårt. Det är bara att hoppas på att flera pianister ännu tar upp stycket på repertoare­n, eftersom det har klar potential, bara man förmår ta fram både horisontel­la och vertikala kontraster som stycket är fullt av.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ??
FOTO: HEIKKI TUULI
 ??  ?? TEMPERAMEN­TSFULLT. Maj Lind-tävlingens enda kvarvarand­e finländare Hannu Alasaarela spelade temperamen­tsfullt och rytmiskt, vilket passade perfekt i fem etyder av Ligeti.
TEMPERAMEN­TSFULLT. Maj Lind-tävlingens enda kvarvarand­e finländare Hannu Alasaarela spelade temperamen­tsfullt och rytmiskt, vilket passade perfekt i fem etyder av Ligeti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland