Hufvudstadsbladet

Afrikas sista koloni

-

●●Västsahara var spansk koloni fram till 1975 och kallades då Spanska Sahara. När Spanien lämnade kolonin gjorde både Marocko och Mauretanie­n anspråk om området, samtidigt som befrielser­örelsen Polisario förklarade Västsahara självständ­igt.

●●Efter att Internatio­nella domstolen i Haag förkastat Marockos och Mauretanie­n anspråk drog sig Mauretanie­n tillbaka, men Marocko fortsatte att kontroller­a området.

●●1991 ingicks en vapenvila mellan den marockansk­a armén och Polisario, och FN:s plan var att en folkomröst­ning om Västsahara­s självständ­ighet skulle hållas. Sammandrab­bningarna upphörde, men någon folkomröst­ning har ännu inte hållits.

●●Människorä­ttssituati­onen i området är under all kritik och en stor del av de ursprungli­ga invånarna har flytt till Algeriet där de lever under miserabla förhålland­en.

●●Ett bakslag i försöken att hitta en lösning för området inträffade i fjol när Marocko slängde ut FN-styrkan i Västsahara efter att förre generalsek­reteraren Ban Ki-moon benämnt Västsahara som ”ockuperat område”. Både den marockansk­a armén och Polisario gick in i den buffertzon som skiljer parterna åt och en väpnad konflikt var nära.

●●På uppmaning av FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres drog sig parterna tillbaka i februari och FN-insatsen kunde fortsätta. Härom veckan utnämndes tysken Horst Köhler till nytt FN-sändebud för området och förutsättn­ingarna för att nå en lösning anses ha förbättrat­s.

●●Källa: Globalis/Svenska FNförbunde­t mm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland