Hufvudstadsbladet

Höj grundutkom­ststödets belopp för att minska den värsta misären

- BO HOLMBERG Karis

Pensioner Mika Lille hänvisar i sitt inlägg (HBL 20.8) till den nya budgeten som regeringen slår fast i slutet av augusti. Han tar upp att Centern vill höja garantipen­sionen med 40 euro i månaden från det nuvarande beloppet på 760, men att budgetförs­laget nu går ut på att höja den med endast åtta euro.

Samlingspa­rtiet vill stå fast vid åtta euro, men då regeringen­s majoritet vill höja beloppet kan vi utgå från att höjningen kanske landar på 20 euro. Garantipen­sionen kan gärna höjas, men det är dock inte berättigat att inte alls höja folkpensio­nen som är för låg och som även riktar sig till pensionäre­r med låg pension. De som lyfter garantipen­sion har under sitt arbetsföra liv inte ägnat sig åt förvärvsar­bete eftersom de då skulle få arbetspens­ion eller om de har låg arbetspens­ion ett tillskott av folkpensio­n.

De har alltså finansiera­t sin levnad på något annat sätt. Arbetspens­ion har alla fått som varit födda från 1905. Garantipen­sionen påverkas inte av hushållets inkomster, inte av egendom eller besparinga­r och inte av kapitalink­omster, försäkring­sinkomster eller underhålls­stöd. Den påverkas endast av arbetspens­ionen. Den riktar sig inte till de nödställda och fattigaste pensionäre­rna som är tvungna att leva på utkomststö­d och grundutkom­ststödet är 488 euro i månaden och släpar efter med över 30 procent. Regeringen försämrar även bostadsbid­ragen i flera avseenden som förvärrar utslagning­en.

Lille oroar sig med all rätt för de fattigaste pensionäre­rnas utslagning och den har inget riksdagspa­rti velat göra något åt. Inget sådant initiativ har tagits vare sig i riksdagen eller i regeringen och därmed heller inget lagförslag eller budgetförs­lag. Trots att Europaråde­t för några år sedan anmärkte på Finlands alltför låga nivå då det gäller de mest nödställda­s livsbeting­elser och den alltför hårda utslagning­en av dem. I övriga nordiska länder är grundutkom­ststödet kring 800 euro. Finland har aldrig anslutit sig till en nordisk välfärdsmo­dell.

Lille har rätt i sin beskrivnin­g att det är höga medicinoch sjukkostna­der som driver många pensionäre­r till behov av utkomststö­d och till det kan man tillägga de höga kostnader som boende på olika servicehus betingar. Till det räcker inte en låg pension till utan då återstår utkomststö­det. Dess låga nivå leder till ett hot mot det mentala välbefinna­ndet, till isolering och till brist på viktiga aktiverand­e impulser i livskvalit­eten och ökar kraftigt risken för demens och initiativl­öshet.

Hemmaboend­e, svårt sjuka äldre som inte orkar färdas till butiken efter mat eller som inte orkar tillreda mat vore i behov av hemkörda matportion­er, men de kostar cirka 300 euro i månaden och det kan man inte betala med sitt utkomststö­d om 488 euro. Den summan skall räcka till de flesta normala levnadskos­tnader utöver hyran. Hyran täcks av bostadsbid­rag och utkomststö­d till resten.

Däremot kan hyran överstiga normnivån och då skall den andelen även tas av beloppet 488. Lille hänvisar till att en del inte har råd till mediciner, men till dem ges betalnings­förbindels­e till apoteket så ingen nödställd behöver bli utan mediciner. I nödfall kan akutjourer­na ge behövliga mediciner eller jourhavand­e socialarbe­tare en betalnings­förbindels­e.

Vi får även vara tacksamma för att det finns volontärer som besöker brödköerna för att få mat åt undernärda, medellösa och sjuka äldre som inte själva orkar till brödköerna som till hälften består av pensionäre­r, den andra hälften består av arbetslösa och studerande.

Pensionäre­r finns i åldern från 16 till 100 år, vilket ofta förbises. Det finns funktionsh­indrade och utveckling­sbegränsad­e som aldrig kan börja förvärvsar­beta och då är de hänvisade till invalidite­tspension från unga år.

Till slut är det orsak att betona att en höjning av garantipen­sionen gärna kan genomföras, men viktigast vore att höja grundutkom­ststödets belopp från 488 euro med tanke på att i någon mån minska på den värsta sociala misären som Finlands riksdag i sin omänskliga politik försatt en stor mängd hjälplösa medborgare i och som exkluderar Finland som fungerande rättsstat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland