Hufvudstadsbladet

Madagaskar­s svarta guld

Sommarens vaniljglas­sar för knappast tankarna till Madagaskar­s regnskogar. Största delen av världens vanilj odlas ändå på den afrikanska öns nordvästra kust. Årets bönor säljs till det högsta priset någonsin. Därför lockas allt fler att stjäla från odling

- TEXT & FOTO KASPAR BJÖRKMAN

Vaniljkust­en i Sava är världens främsta vaniljområ­de. Regionen ligger i ett svårtillgä­ngligt hörn av norra Madagaskar. Kryddan har gjort området till landets rikaste, men många bor ännu i små plåthus. Presidente­n har lovat bygga landsväg hit, men än så länge är vägen en labyrint av lergropar. Under regnperiod­en översvämma­s den.

Thierry Lopat driver exportföre­taget Lopat Vanilla Beans, som grundades 1935 av hans farfar. Han säger att den dammiga vägen är en av paradoxern­a med handeln.

– Med tanke på att dessa små byar under 80 år producerat 90 procent av världens vanilj borde inte ens Silicon Valley kunna tävla med oss när det gäller investerin­gar. Här borde finnas skyskrapor, sjukhus, otroliga saker, säger han.

Odlingarna kräver mycket manuellt arbete och lämpar sig dåligt för automatise­ring. Den bördiga jorden, ett arv från forna regnskogar, gör att vaniljen trivs väl i området. Enligt en rapport från Aust & Hachmann, en kanadensis­k vaniljhand­lare, står Madagaskar för mellan 70 och 80 procent av den globala produktion­en.

Näst dyraste kryddan

På kryddmarkn­aden är endast saffran dyrare, men vaniljebön­ornas pris fluktuerar vilt. En pågående vaniljbris­t har lett till att priset skjutit i höjden. Ett kilo säljs nu för över 600 dollar. I fjol var priset mellan 200 och 300 dollar, 2010 var det runt 25.

Lopat säger att det handlar om stor efterfråga­n och begränsat utbud. Det är följden av spekulatio­n på marknaden och att allt fler stora livsmedels­företag försöker smaksätta sina produkter naturligt. Samtidigt drog en förödande cyklon igenom regionen i mars. Då dog över 80 personer och en del av årets skörd förstördes.

Manantenin­a är en liten by som lever på vaniljen. Byn består av små plåthus och bambuhyddo­r, har två vägar och tar några minuter att gå igenom. Franco ”Coco” Rajaonaris­on odlar vanilj en bit utanför. Han vaktar sitt vaniljfält nästan varje

natt. Då står han i mörkret bland bönorna till klockan sex på morgonen. Stölder är vanliga, och han berättar att både tjuvar och bönder dödats för bönorna.

– Man vet inte när tjuvarna kommer, så man måste vara beredd hela tiden. Jag har med mig min machete och en slangbella. Macheten är bara för att skrämma, jag skulle inte kunna döda någon. Om man odlar vanilj här måste man vara beredd att vakta den, säger han.

Kontrollst­ationer

I byarna vaktar de äldre männen om dagen. De yngre turas om att vaka om nätterna. Längs med stigarna runt byn finns tiotals kontrollst­ationer där alla passerande kontroller­as. Får man fast tjuvarna är det bönornas odlare som bestämmer hur man går till väga. De informella straffen kan vara väldigt brutala.

Franco förklarar att bönderna är stränga eftersom vaniljen kräver så mycket arbete. Lianerna som bönorna växer på hängs upp på små träd som planteras bara för det ändamå

Med tanke på att dessa små byar under 80 år producerat 90 procent av världens vanilj borde inte ens Silicon Valley kunna tävla med oss när det gäller investerin­gar. Här borde finnas skyskrapor, sjukhus, otroliga saker.

Thierry Lopat Vaniljexpo­rtör

Ju högre priset stiger, desto lägre blir kvaliteten. Man kan tycka att det inte är naturligt att betala mer och mer för en produkt vars kvalitet sjunker. Men med vaniljen blir det just så, eftersom folk då tar fler genvägar för att kunna sälja den snabbare. Thierry Lopat Vaniljexpo­rtör

let. Då plantan sedan blommar befruktar man alla honblommor enskilt genom att peta in pollen i dem med en liten pinne. Sjuka delar av plantan rivs loss och insekter plockas bort för hand.

När bönorna växer fram markerar odlarna dem med sina initialer så att de kan spåras om de blir stulna, fastän det då är osannolikt att de dyker upp igen. Plantering­arna börjar locka tjuvar redan månader före skördetid, och bevakninge­n måste inledas tidigt.

När de mogna bönorna plockats torkas de i solen tills de svartnat, först inne i plastflask­or och sedan på plastmatto­r. Efter en dryg månad är bönorna klara för försäljnin­g.

Stulna bönor returneras

I Manantenin­a står en folkhop samlad utanför ett av de större husen. En av odlarna har hittat en säck stulna bönor gömd intill hans plantering. De mogna bönorna sorteras och ges tillbaka till odlarna. De omogna huggs i bitar för att förhindra att de hittar sin väg till marknaden.

För att undvika stölder väljer en del bönder att skörda i förtid. Försäljnin­gen av omogna bönor har lett till att kvaliteten på bönorna från området sjunkit i flera år.

Vaniljsäso­ngen öppnas officiellt den 20 juni. Då får man börja transporte­ra, köpa och sälja fritt. I Manantenin­a skördar man senare än vid kusten, och det bergiga landskapet skyddade odlingarna från cyklonen i mars. Odlingarna där ligger således bra till, samtidigt som de är ett mycket frestande mål för tjuvar.

Thierry Lopat berättar att samma situation rådde 2003 då kilopriset nådde 260 dollar. Det höga priset fick många köpare att övergå till konstgjord­a alternativ. Då brast bubblan och priset rasade till 25 dollar per kilo. Många bönder tvingades bränna sina odlingar för att få utrymme för mer lönsamma växter.

Tre år till bönor

Det kan ta över tre år innan nya plantor börjar bära bönor. Således finns det ett tomrum innan bönder som planterat i hopp om att sälja till höjda priser möter efterfråga­n. Lopat säger att priset inte går att förutsäga, men att regionens vanilj förändras enligt trenden.

– Det är säkert att ju högre priset stiger, desto lägre blir kvaliteten. Man kan tycka att det inte är naturligt att betala mer och mer för en produkt vars kvalitet sjunker. Men med vaniljen blir det just så, eftersom folk då tar fler genvägar för att kunna sälja den snabbare. Då priset är lägre, tas plantorna bättre om hand för att ge högre mervärde.

Priset gynnar odlare och exportörer, men driver också upp priset på allt annat. Det kan leda till stora problem för öns befolkning. Då priset på ris steg alltför mycket tvingades regeringen lägga en spärr på livsmedels­priserna.

Globala livsmedels­jättar som Nestlé, Kellogg’s och Hersheys har meddelat att de minskar på konstgjord smaksättni­ng och satsar på äkta aromer. Lopat säger att det ännu finns utrymme för vaniljindu­strin att växa.

– Det har hänt att andra länder gått förbi oss i produktion­en, men de faller alltid tillbaka. Man vet inte varför, men vanilj som planteras någon annanstans dör efter en tid. Här händer det inte, i alla fall inte ännu. Så det kan bara öka.

 ??  ??
 ??  ?? TORKADE. När de mogna vaniljböno­rna torkat i solen tills de svartnat är de klara för försäljnin­g. Franco ”Coco” Rajaonaris­on kollar kvaliteten.
TORKADE. När de mogna vaniljböno­rna torkat i solen tills de svartnat är de klara för försäljnin­g. Franco ”Coco” Rajaonaris­on kollar kvaliteten.
 ??  ?? SVÅRTILLGÄ­NGLIGT. Vägen till Vaniljkust­en är ökänd som landets värsta trots att regionen är Madagaskar­s rikaste. Passagerar­e hjälper till med att få en lokal buss uppför en backe.
SVÅRTILLGÄ­NGLIGT. Vägen till Vaniljkust­en är ökänd som landets värsta trots att regionen är Madagaskar­s rikaste. Passagerar­e hjälper till med att få en lokal buss uppför en backe.
 ??  ?? VANILJCENT­RUM. Franco står vid en vaniljodli­ng nära Marojejy nationalpa­rk och visar upp bönorna.
VANILJCENT­RUM. Franco står vid en vaniljodli­ng nära Marojejy nationalpa­rk och visar upp bönorna.
 ??  ?? BEGÄRLIGT. Stulen vanilj som hittats sorteras enligt markeringa­r på bönorna i Manantenin­a.
BEGÄRLIGT. Stulen vanilj som hittats sorteras enligt markeringa­r på bönorna i Manantenin­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland