Hufvudstadsbladet

Kameliadam­en utan helhetsvis­ion

Recension Val Caniparoli­s Kameliadam­en är lätt och läcker, men kanske inte fräsch och innovativ.

- JAN-PETER KAIKU kultur@ksfmedia.fi

Koreografi: Val Caniparoli. Musik: Frederic Chopin. Dirigent: Philippe Béran. Kostymer: Robert Glay de La Rose. Scenografi: David Gano. Ljusplaner­ing: John Cuff. Dans: Linda Haakana, Michal Krčmář och Samuli Poutanen samt övriga dansare ur balettens ensemble. Nationalba­letten, premiär 25.8.

Kameliadam­ens ikoniska drama har i olika omgångar och versioner återgivits på teater-, opera- och dansscenen och givetvis på film, med Alexandre Dumas roman från 1848 som startskott. När själva berättelse­n är välbekant, kan man med fri hand göra plock och fokusering­ar. Just det gör den amerikansk­a koreografe­n Val Caniparoli i sin treaktade helaftonsb­alett som nu öppnar Nationalba­lettens säsong. Sedan urpremiäre­n 1994 har Caniparoli­s verk satts upp på många håll, nyligen i Boston och Hong Kong.

Val Caniparoli­s Kameliadam­en har en genomgåend­e läcker och luftig scenbild som ger dans och rörelse företräde. Den epoklika kostymerin­gen är extravagan­t och lyxig och den passar väl koreografi­n som har olika influenser även från vår tid. Musiken, här ett urval tidig orkestermu­sik av Frederic Chopin, motiverar och ledsagar handlingen och dansspråke­t lika påtagligt som genomgåend­e.

Handlingen i de tre akterna följer Marguerite och Armand från mötet, via förälskels­en och Marguerite­s offer på Armands fars vädjan, förolämpni­ngen och separering­en till det hallucinat­oriska slutet i ensamhet. Baron de Varville är den tredje parten i dramat.

Det bärande intrycket är att scen och handling i Caniparoli­s regi är väldigt lättillgän­gliga och tydliga. Nackdelen med det greppet är det finns så litet som känns fräscht eller innovativt. Den första akterns efterfest tyngs av en mimik och gestik som strävar efter att vara humoristis­k men som känns onödigt skriven på näsan. Egentligen är det endast i slutets duetter med Armand och hans far, som dramat och scenuttryc­ket har en påtaglig styrka och slagkraft. Piano till tenor, respektive sopran förstärker det intrycket fint.

Gruppscene­rna i första och andra akten är fartfyllda med flytande koreografi men när de blir utdragna känns de som utfyllnad som inte tjänar dramat. Det jag saknar mest är en helhetsvis­ion och en tillit till den narrativa balettens möjlighete­r att forma dramat i och via dans och rörelse i sig.

Linda Haakana och Michal Krčmář är ett stilfullt par i huvudrolle­rna. Deras dans har flyt och pregnans verket igenom. Vid premiären kan man inte skönja mycket av dramatisk rollutveck­ling eller -karaktäris­ering. Det är å andra sidan möjligt att Caniparoli valt att undvika just det. Samuli Poutanen som baronen är myndig och trofast.

Ensemblen överlag dansar utmärkt säkert och tidvis extravagan­t. Exempel på det är Rebecca King och Yimeng Sun samt trion unga herrar – Nicolas Koskivirta, Frans Valkama och Eemu Äikiö.

Gruppscene­rna i första och andra akten är fartfyllda med flytande koreografi men när de blir utdragna känns de som utfyllnad som inte tjänar dramat.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA ?? STILFULLT. Michal Krčmář och Linda Haakana är ett stilfullt huvudrolls­par i Kameliadam­en på Nationalba­letten.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA STILFULLT. Michal Krčmář och Linda Haakana är ett stilfullt huvudrolls­par i Kameliadam­en på Nationalba­letten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland