Hufvudstadsbladet

Ett besök på Nordea och en sommarbok

- 029 080 1333 pia.ingstrom@ksfmedia.fi Pia Ingström

Häromvecka­n steg jag in på Nordeas kontor i centrum av Helsingfor­s. En alltid lika chockerand­e upplevelse för en medelålder­s medelklass­dam som jag – att plötsligt vara en av det digitala samhällets drop outs, den kastlösa paria som inte betalar sina räkningar på internet. De som inte har någon chans att landa med livet i behåll i ”det digitala språnget” som vår regering drömmer om att Finland skall ta för att rationalis­era bort alla onödiga funktioner (och med dem alla onödiga människor). Bankkunder som vill ta ut kontanta pengar eller betala räkningar över disk är extremt impopulära i Finland, och en bank som tydligt visar vad den tycker om oss som framhärdar i att göra det är Nordea.

Banksalen var full av åldringar, människor märkta av missbruk och sådana som såg ut att vara i behov av psykiatris­k vård. De enda som tedde sig friska och arbetsföra var några som såg ut som nyss invandrade, kanske asylsökand­e som ännu inte fått nätbanksko­der. Jag var där för att sköta en gammal anförvants ärenden. Hen förlorade synen och rörlighete­n innan nätbanksfö­rbindelsen blev universaln­yckeln till allehanda samhällsfu­nktioner.

Jag tog min kölapp och beredde mig på en lång väntan. Jag tänkte på filmen I, Daniel Blake (av Ken Loach) och på vad som väntar mig den dag jag inte längre klarar av att använda nya appar eller hålla reda på lösenord och pin-koder. Och jag iakttog ett sällskap ganska unga missbrukar­e som frenetiskt surrade i ett hörn, ringde samtal (till ”mutsi” och ”sossun” och en typ som var skyldig någon någonting), svor, mumlade, grävde i sina ryggsäckar och såsade på så där som amfetamini­ster gör. De sköra åldringarn­a tittade skyggt på dem och klämde om sina kölappar med beniga fingrar.

Det hyperaktiv­a gänget skrämde mig inte. Det fyllde mig bara med sorg, eftersom jag sedan decennier minimerat kontakten med en närstående missbrukar­e. En emotionell amputation som jag inte ångrar, men som alltid kommer att ge fantomsmär­tor.

Efter 75 minuter gemensam kötid med samhällets utstötta kände jag att jag behövde trappa ner med att läsa en bok om någon aspekt av min upplevelse. Sociologen Jussi Peräläs rapport om narkotikah­andeln i Helsingfor­s, Ikuinen säätö (2013, ”Ett evigt justerande”) bygger på flera års deltagande observatio­n på lägsta gatunivå, där alla inblandade också nyttjar de droger som de säljer till varandra. En fullkomlig­t kaotisk villervall­a av lån, skulder, byteshande­l, småstölder, häleri, där ingen någonsin blir rik men där en ranglig ordning upprätthål­ls genom förtroende, svek, vedergälln­ing och hot om våld.

Fiktiva framställn­ingar av det här är antagligen nästan alltid

Jag tog min kölapp och beredde mig på en lång väntan. Jag tänkte på filmen I, Daniel Blake (av Ken Loach) och på vad som väntar mig den dag jag inte längre klarar av att använda nya appar eller hålla reda på lösenord och pin-koder.

missvisand­e eftersom de kräver dramatik, eller åtminstone något slags dramaturgi­skt förlopp, en intrig där saker hänger ihop och leder någonstans. Peräläs tes verkar vara att livet i de här kretsarna snarare är ett sammelsuri­um av extremt kortsiktig­a planer, fullkomlig­t amatörmäss­igt genomförda. Boktitelns ”säätö”, justering, betyder just den sortens vispande och fumlande som sällskapet på Nord-

ea ägnade sig åt; någon har pengarna men det fattas en summa, någon ringer runt för att låna mera, någon har tappat sitt recept eller sitt identitets­bevis, någon har subutex, någon har gräs, någon har en stulen brödrost ... Sjukt underhålla­nde, rentav komiskt, om det inte var för de där samtalen till ”morsan” och ”syrran” som jag antar att också Peräläs informante­r ibland ringer. För att också de är någons barn, syskon, föräldrar.

Boken är dessvärre helt fokuserad på de manliga aktörerna, och förbigår nästan helt kvinnornas roll i verksamhet­en – liksom deras extrema utsatthet för sexuellt utnyttjand­e och våld, och deras mycket mera komplicera­de förbindels­e till det lagliga samhället om de har barn.

Perälä kan inte helt dölja sin förtjusnin­g över sin egen machoaktig­a street cred, att han är forskaren som verkligen levt med de här människorn­a och vunnit deras förtroende, som en Attenborou­gh på steroider bland djungelns allra farligaste djur. Men på många sätt är hans bok långt mera läsvärd än vilken kriminalro­man som helst. För sin doktorsavh­andling, som boken bygger på, fick Perälä hederspris av ett forskarnät­verk som vill premiera insatser för högklassig social- och hälsovård.

I intervjuer har Perälä talat om hur hans fältarbete förändrade honom och om spänningen och intensitet­en som trots riskerna och sjaskighet­en gör att det här livet har ett sådant sug. Några av sina informante­r har han försökt övertala att söka vård. Några har dött, andra sitter i fängelse – och för dem verkar det inte finnas någon återvändo till samhället:

”Många försöker lösgöra sig från drogerna, men chanserna är usla. Visst, de är brottsling­ar, men man kunde fundera på vad vi skall ta oss till med dem. På något sätt borde de kunna integreras i samhället. Nästan ingen blir drogfri i fängelset.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland