Hufvudstadsbladet

Stram invandring­spolitik, hård retorik

- ANNA SVARTSTRöM

Sylvi Listhaug är stolt över den strängaste invandring­spolitiken i Norges historia, som hon menar att Fremskritt­spartiet har fått igenom i regeringen. Hennes retorik är ändå snarare ett opposition­spartis.

Sylvi Listhaug blev invandring­s- och integratio­nsminister i den norska regeringen i december 2015 när posten inrättades. Hon represente­rar Fremskritt­spartiet, som kan ses som första högerpopul­istiska partiet i regeringsp­osition i Norden.

Partiet bildade regering med statsminis­terpartiet Høyre efter valet för fyra år sedan, då Fremskritt­spartiet fick 16,3 procent av rösterna. En opinionsmä­tning från NRK, som publicerad­es på tisdagskvä­llen, ger partiet 15 procent.

När det grundades för fyrtio år sedan drev partiet kraftiga skattesänk­ningar. Nu står en stram invandring­spolitik högt på agendan.

– Vi har lyckats väldigt bra. Vi har fått den strängaste invandring­spolitiken någonsin, svarar Sylvi Listhaug till HBL på frågan om vad partiet åstadkommi­t i regeringen.

Under det första halvåret sökte 2 624 personer asyl i Norge vilket enligt henne är en rekordlåg tillströmn­ing och ”det önskar vi att den fortsatt ska vara”.

”Odlar konflikt”

Listhaug har också gjort sig känd för kontrovers­iella uttalanden. För någon vecka sedan sade hon exempelvis i en valdebatt att Kristelige Folkeparti­s partiledar­e ”och andra politiker slickar imamer uppför ryggen”. Till saken hör att partiet, och också liberala Venstre, är stödpartie­r för regeringen.

– Retoriskt odlar hon konflikt, säger Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktör på Dagens Naeringsli­v.

Han menar att Listhaug beter sig som om Fremskritt­spartiet skulle vara i opposition, trots att partiet sitter i regeringen. Hon vill att väljarna ska veta vad hon egentligen står för – även om partiet i sin regeringsp­osition också har tvingats till en del kompromiss­er.

Kjetil B. Alstadheim säger att statsminis­tern Erna Solberg har gett sin invandring­sminister stora friheter men att Sylvi Listhaug också är en belastning. Det visar inte minst konflikten med stödpartie­rna som regeringen är beroende av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland