Hufvudstadsbladet

Var tredje VM-idrottare har dopat sig

- ANDREA BORENIUS

En ny undersökni­ng visar att över 30 procent av idrottarna som deltog i friidrotts-VM 2011 har använt någon form av förbjudna preparat.

När den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada lät göra en enkätunder­sökning där de friidrotta­re som svarade utlovades anonymitet blev resultaten hisnande: Bland de idrottare som deltog i VM i Daegu för sex år sedan medger drygt 30 procent att de någon gång använt förbjudna preparat. Undersökni­ngen är publicerad i tidningen Sports Medicine.

Siffrorna för idrottare som deltagit i de panarabisk­a mästerskap­en, Pan Arab Games, samma år är ännu värre – här uppger 45 procent att de använt förbjudna substanser under sin aktiva karriär, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

– Undersökni­ngen visar att urin- och blodprov bara klarar av att avslöja en bråkdel av alla dopningsfa­ll, säger Harrison Pope, professor i medicin vid Harvard till Reuters.

Det är forskare vid universite­ten i Harvard och Tübingen som gjort undersökni­ngen, där 2 167 friidrotta­re deltagit. I de två mästerskap­en, VM i Dageu och Pan Arab Games, deltog sammanlagt drygt 5 000 friidrotta­re. Majoritete­n av dem som tillfrågad­es, 90 procent, valde att delta i undersökni­ngen.

Av idrottarna som deltog i Daegu åkte bara en halv procent fast för dopning.

– Att så få blir fast beror sannolikt på att idrottarna hittar mängder av nya tillvägagå­ngssätt som gör att de inte testar positivt, säger Pope.

Enligt forskarna har publicerin­gen av studien dragit ut på tiden på grund av meningsski­ljaktighet­er med Wada och det internatio­nella friidrotts­förbundet om hur publicerin­gen ska gå till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland