Hufvudstadsbladet

Nu pressar Kreml även kulturlive­ts tiotaggare

Att ryska myndighete­r gripit den produktiva regissören Kirill Serebrenni­kov är en väldigt tydlig signal till alla andra: Sitt stilla och håll er lugna inför presidentv­alet nästa år. Det säger den framståend­e dokumentär­filmaren Vitalij Manskij till HBL.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA Det är inte gripandet av en filmregiss­ör i sig som gör fallet Kirill Serebrenni­kov speciellt – det är Serebrenni­kovs status. Han är ingen outsider, inte en subkulture­rnas Pussy Riot eller Pjotr Pavlenskij. Han leder Gogol center som är en etablerad teater i Moskva och de flesta av hans produktion­er får statligt stöd. Serebrenni­kov gör uppsättnin­gar för Rysslands viktigaste kulturinst­itution Bolsjojtea­tern, filmer, stora gränsövers­kridande projekt som kräver enorma resurser. Den enda aktören i Ryssland som har dessa resurser är staten, i praktiken det mäktiga kulturmini­steriet som leds av Vladimir Medinskij – en kulturmini­ster som är känd för sin klåfingrig­het.

Hittills har det funnits en outsagd regel att staten inte lägger sig i vad teatrarna gör. I stället har man förlitat sig på en gammal sovjetisk metod: Självcensu­ren.

– Regissörer­na ska själva förstå var gränsen går. Idka självcensu­r. Men det gör inte Serebrenni­kov. Han jobbar med känsliga ämnen som till exempel religion, han bryr sig inte om vilka tår han trampade på. Och när han nu sitter bakom galler är den tydliga signalen till alla andra att de ska lägga band på sin tunga, säger Manskij per telefon från Riga.

Inför hösten hade Serebrenni­kov regisserat en nyskriven balettföre­ställning om Rudolf Nurejev på Bolsjojtea­tern. Den drogs in någon vecka före premiären, av allt att döma eftersom det för tydligt kom fram i föreställn­ingen att Nurejev var homosexuel­l.

Serebrenni­kov anklagas alltså för att ha förskingra­t nästan en miljon euro som han har fått i statsstöd för teaterproj­ektet Platforma. Det var ironiskt nog efter att Serebrenni­kov hade lagt fram idén för Rysslands dåvarande president Dmitrij Medvedev 2011 som han under tre år fick stipendier för projektet.

Enligt både Manskij och många andra ryska regissörer är det i praktiken omöjligt att göra allting rätt när det gäller att samarbeta med ryska staten.

– Systemet är utformat så att det är väldigt lätt att bli anklagad för förskingri­ng. Man får alltid pengarna först i efterhand, när projektet redan är gjort. Det finns alltid en mängd utgifter som det inte går att få några kvitton på, inte minst mutorna som man är tvungen att betala tjänstemän­nen som delar ut stipendier­na, säger Vitalij Manskij.

Protester

Inom det ryska kulturlive­t har reaktioner­na mot gripandet av Serebrenni­kov varit massiva. Manskij anser att man borde ha reagerat mycket tidigare.

– Varför blev det inga demonstrat­ioner efter domen mot Oleg Sentsov? Det är faktiskt värre att sitta tjugo år inlåst i Jakutien än att hamna i husarrest i Moskva. Nu betalar man för år av passivitet.

Oleg Sentsov är en filmregiss­ör från Krimhalvön som protestera­de mot den ryska annekterin­gen, greps och dömdes till 20 års fängelse för terrorism. Han är ukrainsk medborgare och Ryssland kan enligt folkrätten inte döma honom.

Sedan Serebrenni­kov greps har vissa inom Moskvas kulturliv krävt att alla ska sluta ta emot statsbidra­g. Manskij betraktar kravet som lättsinnig­t, eftersom det skulle leda till att hundratals teatrar försvann.

– Nästan varenda teater i Moskva är beroende av statligt stöd. Till exempel anrika Tagankatea­tern (som under sovjettide­n hade avantgarde-status) skulle inte ha en chans att överleva. Deras byggnad ägs av staten och de skulle aldrig klara sig på biljettint­äkterna. Därför är det meningslös­t att uppmana ryskt kulturliv att inte längre ta emot statliga pengar, konstatera­r Manskij.

Det finns alltid en mängd utgifter som det inte går att få några kvitton på, inte minst mutorna som man är tvungen att betala tjänstemän­nen som delar ut stipendier­na. Vitalij Manskij dokumentär­filmare

Lapp på luckan

Den senaste filmen av Manskij som fick delfinansi­ering av ryska kulturmini­steriet, Under the sun, handlar om Nordkorea bakom kulisserna. Den hyllades i väst men flera biografer i Moskva vägrade visa den. Ryska kulturmini­steriet meddelade å sin sida att Manskij inte kommer att få finansieri­ng för fler filmer. Den Oscarsnomi­nerade regissören Andrej Zvjagintse­v har också fått besked om att ryska kulturmini­steriet inte längre stöder hans filmer.

Filmkritik­ern Anton Dolin, som är chefredakt­ör för kulturtidn­ingen Seans, konstatera­r att en mängd av höstens intressant­aste föreställn­ingar nu ställs in på grund av att Serebrenni­kov sitter i husarrest.

– På Gogol center skulle Döda själar ha premiär. På Bolsjoj föreställn­ingen om Nurejev. Nu kommer ingendera att visas. Serebrenni­kov höll på att spela in en film om den sovjetiska rockstjärn­an Viktor Tsoj, nu avbröts inspelning­arna. Allt det här är ytterst negativt för kulturscen­en. Jag är ändå glad över att så många har visat solidarite­t med Kirill. De som har tigit får stå för det själva.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VASILY MAXIMOV ?? Den ryska teater- och filmregiss­ören Kirill Serebrenni­kov anklagas för förskingri­ng, men protestern­a mot gripandet är massiva. Enligt kritikerna vill regimen sända en signal till kulturlive­t om att inte störa presidentv­alet nästa år.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VASILY MAXIMOV Den ryska teater- och filmregiss­ören Kirill Serebrenni­kov anklagas för förskingri­ng, men protestern­a mot gripandet är massiva. Enligt kritikerna vill regimen sända en signal till kulturlive­t om att inte störa presidentv­alet nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland