Hufvudstadsbladet

Polischefe­r misstänks för tjänstebro­tt

Den före detta polisledni­ngen misstänks för tjänstebro­tt på grund av brister i registreri­ngen av informatio­nskällor 2008–2013.

- FNB

Misstänkta är bland andra den före detta polisöverd­irektören Mikko Paatero, den förre poliskomme­ndören i Helsingfor­s Jukka Riikonen och Helsingfor­spolisens nuvarande polischef Lasse Aapio. Aapio var tidigare biträdande polischef.

Helsingfor­s narkotikap­olis före detta chef Jari Aarnio misstänks för att i strid mot tjänstepli­kten ha strukit uppgifter om källor i Helsingfor­spolisens källregist­er. Aarnio misstänks ha gett order om att inga nya källor ska registrera­s.

Den kriminalin­spektör och kriminalöv­erkonstape­l som haft ansvaret för källverksa­mheten misstänks för brott mot tjänstepli­kten. Cheferna till de poliser som haft ansvaret för verksamhet­en misstänks å sin sida för att de försummat övervaknin­gen.

Det misstänkta brottet är brott mot tjänstepli­kten. Alla misstänkta har bestridit misstankar­na.

Ledningen har övervaknin­gsplikt

Förundersö­kningen började redan 2013 då dåvarande inrikesmin­ister Päivi Räsänen (KD) gjorde en utrednings­begäran till Riksåklaga­rämbetet.

Ärendet är nu på väg till åtalsprövn­ing.

Inrikesmin­isteriet ska utreda hur tjänstebro­ttsmisstan­karna påverkar Helsingfor­s polischef Lasse Aapios situation, säger förvaltnin­gsrådet Johanna Hakala.

Aapio vill inte själv uppskatta sina möjlighete­r att sköta sina uppgifter som Helsingfor­s polischef under utredninge­n. Hakala säger att brottsmiss­tänkta tjänstemän vid behov tillfällig­t kan stängas av från tjänsten så länge som förundersö­kningen eller åtalsprövn­ingen pågår. Det sker om tjänsteman­nens förutsättn­ingar att sköta sina uppgifter försvagats.

Åklagaren Jukka Haavisto, som ledde förundersö­kningen, motiverar brottsmiss­tankarna mot Paatero och Helsingfor­spolisens ledning med att övervaknin­gsplikten för källverksa­mheten sträcker sig ända till den högsta polisledni­ngen. Haavisto vill inte ta ställning till om hur medveten till exempel polisöverd­irektör Paatero i praktiken har varit om källverksa­mheten eller dess detaljer.

Tidigare under lupp

Helsingfor­spolisens källverksa­mhet har även tidigare varit under lupp. Redan före brottsutre­dningen mot Aarnio genomförde­s en tjänstebro­ttsutredni­ng som delvis överlappar de nu framförda misstankar­na. Aarnio och hans underställ­da misstänkte­s i fallet för att ha skyddat sina källor mot brottsmiss­tankar. Varken Aarnio eller hans underordna­de dömdes.

Aarnio och hans underordna­de berättade under narkotika- och tjänstebro­ttsrättegå­ngen mot Aarnio att både tipsarna och poliserna blev rädda under den första tjänstebro­ttsutredni­ngen för att källornas identitet avslöjas. Till exempel berättade en av Aarnios underordna­de att hen förstört sina källanteck­ningar i samband med utredninge­n.

I juni rapportera­de FNB om att det i Aarnios garage fanns dokument om kring tio gamla källor. Aarnio själv motiverade det här med en renovering av polishuset i Böle.

Aarnio har bestridit alla åtal mot honom. Han har dömts till totalt 13 års fängelse för grova narkotikao­ch tjänstebro­tt. Domen för narkotikad­elen av härvan, tio års fängelse, har inte vunnit laga kraft.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? MISSTäNKT. Före detta polisöverd­irektören Mikko Paatero bestrider misstankar­na om att han skulle ha gjort sig skyldig till tjänstebro­tt.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG MISSTäNKT. Före detta polisöverd­irektören Mikko Paatero bestrider misstankar­na om att han skulle ha gjort sig skyldig till tjänstebro­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland