Hufvudstadsbladet

Trump avfärdar samtal med Nordkorea

Fn:s säkerhetsr­åd kräver åter att nordkorea upphör med sitt robotprogr­am. Rådet har kommit med ett skarpt fördömande efter uppskjutni­ngen av en robot över Japan. men USa:s president donald Trump tror inte att förhandlin­gar är det rätta svaret till nordkor

- FnB–TT

”USA har pratat med Nordkorea, och betalat dem utpressnin­gspengar, i 25 år. Samtal är inte lösningen”, skriver Donald Trump på Twitter.

Innan dess, mindre än ett dygn efter att den nordkorean­ska roboten passerat över norra Japan, kom FN:s säkerhetsr­åd med ett enhälligt fördömande. Uppskjutni­ngen kallas för ett hot inte bara mot regionen, utan mot alla FN:s medlemslän­der. Även Kina och Ryssland har skrivit under uttalandet.

–Det är otänkbart att det inte känns i Pyongyang när världen samlar sig på det här sättet, säger Sveriges representa­nt i rådet, Carl Skau, ambassadör och biträdande representa­nt i FN:s säkerhetsr­åd.

Skau understryk­er särskilt hur fort det gick för de femton medlemmarn­a i rådet att enas.

–Det som är nytt är att rådet så snabbt kunde agera med en så stark text. Tidigare har vi haft den här typen av provokatio­ner och det har kommit en reaktion en vecka senare, säger han.

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolution­er, avfyra ballistisk­a robotar eller utföra kärnvapent­ester.

Säkerhetsr­ådet är ”starkt oroat” över det Nordkorea håller på med, och anser att testerna undermine- rar fred och stabilitet i regionen, skriver AFP. Rådet tillägger också att rådets medlemmar och andra länder ska försöka hitta en fredlig lösning genom dialog.

– Vi behöver en mer kreativ diplomati för att hitta en lösning. Vi och andra länder som har närvaro i Pyongyang har naturligtv­is en roll att spela där, men det kräver ju att båda parter är intressera­de och redo, säger Carl Skau.

I början av augusti röstade FN:s säkerhetsr­åd enhälligt ja till nya tuffare sanktioner mot Nordkorea. De innebar bland annat ett totalt förbud för export av kol och järn till landet.

I sju omgångar har säkerhetsr­ådet beslutat om sanktioner mot Nordkorea. Inga ytterligar­e sanktioner införs efter uppskjutni­ngen över Japan, men rådet uppmanar att de som redan finns efterföljs. TT: Diskuterad­es nya sanktioner på mötet? –Inte i dag på själva mötet, men det diskuteras i marginalen. Jag blir inte förvånad om den diskussion­en kommer tillbaka snart, säger Carl Skau.

Roboten som sköts upp över Japan var en medeldista­nsrobot, enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA, skriver Reuters. Uppskjutni­ngen övervakade­s av landets diktator Kim Jong-Un.

”Testuppskj­utningen av den ballistisk­a roboten likt en krigssitua­tion är det första steget i en militär insats från KPA i Stilla havet och en viktig upptakt inför att betvinga Guam”, säger Kim Jong-Un, enligt KCNA.

KPA står för Korean People’s Army, Nordkoreas militär.

Testet påverkade inte säkerheten för grannlände­rna, enligt KCNA. Nordkorea bekräftar att roboten flög över Hokkaido, den nordligast­e av Japans huvudöar, och sedan slog ner som planerat i havet.

Japans nationella tv-bolag NHK har rapportera­t att roboten gick sönder i tre delar innan den föll ned i havet öster om Japan.

Roboten sköts upp strax före klockan sex på tisdagsmor­gonen lokal tid. Att roboten flög över Japan ses som en upptrappni­ng från Nordkoreas sida.

– Det är unikt allvarligt naturligtv­is och Japan är ett land som står oss många nära. De sitter i säkerhetsr­ådet och kunde passionera­t beskriva hur stor oro folket i Japan kände, säger Carl Skau.

 ?? Foto: AFP/LehtikuvA ?? senaste provskjutn­ingen. Denna Hwasong-12-robot som flög över Japan sköts i tisdags upp från en okänd plats nära Nordkoreas huvudstad Pyongyang.
Foto: AFP/LehtikuvA senaste provskjutn­ingen. Denna Hwasong-12-robot som flög över Japan sköts i tisdags upp från en okänd plats nära Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland