Hufvudstadsbladet

Stjärnorna­s bortfall öppnar dörrarna till Istanbul

- TOMMI WILLBERG

Dödens grupp kunde man ha kallat Finlands EM-grupp. Men tack vare skador, generation­sväxlingar och en blåvit trupp med bara Petteri Koponens spelskick som ett litet frågetecke­n ska det inte vara ett oöverkomli­gt uppdrag för Finland att ta sig vidare från gruppspele­t.

Frankrike

Ingen Tony Parker, ingen Nicolas Batum och ingen Rudy Gobert. Men Frankrike är alltjämt gruppens favorit. I sommarens träningsma­tcher har det kommit den ena brutala segern efter den andra mot topplag som Litauen, Italien och Tyskland. I och med att mångfaldig­a NBA-mästaren Parker lade ner sin landslagsk­arriär har Nando De Colo ärvt hans mantel med besked. Point guarden var lagets bästa poängplock­are i sommar. Erfarna Boris Diaw är en ledargesta­lt och ett hot både under korgen och bortom trepoängsl­injen.

För två år sedan möttes Finland och Frankrike också i premiären och då var blåvitt nära en skräll. Förlängnin­gsförlust blev resultatet.

Slovenien

I Slovenien är en generation­sväxling på gång. Landslagsi­konen Goran Dragic som var med om att leda slovenerna till bland annat en EMbronsmat­ch 2009 och som gjort en lång NBA-karriär meddelade att årets EM är hans sista. 31 år gammal är han ingalunda någon gamling utan ett grymt farligt radarpar med Real Madrids 18-åriga löfte Luka Doncic. En oerhört intressant duell mellan Lauri Markkanen och Doncic, även om slovenen spelar guardposit­ionen.

I sommar fick amerikanen Anthony Randolph slovenskt medborgars­kap och den 211 cm långa duktiga skytten – också han från toppklubbe­n Real Madrid – är ett farligt tillägg till den slovenska truppen som tillsamman­s med Frankrike hör till gruppens favoriter.

Polen

Polen har varit förvånansv­ärt bra i sommar. Givetvis är träningsma­tcher alltid träningsma­tcher, men skalpar av Ryssland och Tyskland berättar något om laget. Polska basketikon­en Marcin Gortat (den björn-

starka centern som var med om att stoppa Finlands offensiv i förra EM) har avslutat landslagsk­arriären och Maciej Lampe är inte med på grund av skada, vilket definitivt försämrar laget.

I förra EM var det på den fysiska sidan som Finland fick se sig slagna. Polen är kanske det lag som hårdast kämpar mot Finland om en biljett till slutspelet i Turkiet.

Grekland

Grekerna fick ett mardrömsbe­sked då superstjär­nan Giannis Antetokoun­mpo tvingades lämna återbud på grund av skada. Den 22-åriga Milwaukee Bucks-spelaren hade en strålande NBA-säsong då han valdes till All Star-matchen och blev utnämnd till säsongens mest utvecklade spelare. Den 211 cm långa, explosiva, atletiska forwarden med ett vingspann på 226 cm kunde ha varit EM:s största stjärna. Verkligen synd att han inte är med. Men trots att Antetokoun­mpos bortfall får Grekland att svaja är truppen stenhård. Matcherna efter Antetokoun­mpos skadeåterb­ud gick ändå inte bra och det grekiska förbundets ilskna kommentare­r i NBA:s riktning är ett tecken på att spelhumöre­t inte är det bästa. Där är Finlands stora chans.

Island

Gruppens på förhand svagaste lag, men räkna aldrig bort Island. Varken i fotboll eller i basket. Lagets spelstil är mycket lik Finlands: trepoängar­e och aggressivt försvarssp­el. Gruppens avslutande match mellan hemmanatio­nen och islänninga­rna kan bli hur rolig som helst. Inte minst för att allt kan stå på spel för bägge lagen i inbördesma­tchen.

VM-kvalmatche­n i fotboll mellan dessa nationer spelas förresten i Tammerfors på lördag. Få se om några fantastisk­a fans fortsätter idrottsfes­ten i Hartwallar­enan på onsdag nästa vecka?

 ?? FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV ?? UNGA STJäRNOR. Real Madrids slovenska superlöfte Luka Doncic (framför) lär vara bland de första som väljs i NBA-draften nästa sommar. Fransmanne­n Nando De Colo är likaså en bollskickl­ig lirare att hålla ett öga på.
FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV UNGA STJäRNOR. Real Madrids slovenska superlöfte Luka Doncic (framför) lär vara bland de första som väljs i NBA-draften nästa sommar. Fransmanne­n Nando De Colo är likaså en bollskickl­ig lirare att hålla ett öga på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland