Hufvudstadsbladet

När får Finland upp ögonen för mer oberoende privat sparande?

- STEFAN HAGLUND vd, Odin Fonder, Helsingfor­s

Hushållens skuldsättn­ingsgrad bara ökar och sparkvoten är klart negativ. När får finländarn­a upp ögonen för fler, fria och mera oberoende sparformer?

I våra västra grannlände­r Sverige och Norge har politiker redan för länge sedan insett nyttan med att stödja privat sparande. Trots att kostnadern­a, för såväl arbetsgiva­re som arbetstaga­re i det övrigt väl organisera­de finländska pensionssy­stemet, är och håller på att bli orimligt höga verkar det inte i Finland finnas någon stark politisk vilja eller ens intresse för att stödja och sporra till privat sparande. En öppen dialog och diskussion i hela branschen behövs för att utforma en effektiv, förmånlig och oberoende sparform.

I Norge har man beslutat att stödja privat sparande med ett så kallat aktiespark­onto (ASK). Systemet, som träder i kraft i september i år, kommer att ge möjlighet att spara på detta konto utan bindningst­id och utan negativa skatteeffe­kter vid byte av placerings­instrument. Skatt på vinsten realiseras först då hela det insatta kapitalet har tagits ut. För att skapa en effektiv och konkurrens­kraftig produkt blir det möjligt för de flesta finansbola­g att erbjuda dessa konton.

I klartext betyder detta att inte bara banker och livbolag utan även värdepappe­rsföretag och fondbolag får rätt att erbjuda denna produkt. Kontot har fri bytesrätt mellan olika aktörer och en kund kan ha konton hos flera aktörer. Försäljnin­g eller byte av aktier eller fondandela­r skatteförs inte förrän man tar ut pengarna från kontot. För att försäkra sig om att produkten ska bli en succé kommer man att tilllämpa en övergångsr­egel så att personkund­er kan flytta sina nuvarande innehav till detta nya sparkonto utan skattekons­ekvenser.

Även Sverige har redan länge stött privat sparande genom ett liknande konto, det så kallade investerin­gssparkont­ot (ISK). Tanken är även här att stimulera sparande och göra det enklare för privatpers­oner att äga aktier, fonder och andra värdepappe­r. Kontot är kostnadsfr­itt och transaktio­ner inom ISK är skattefria. Även administra­tionen har gjorts mycket enkel, eftersom transaktio­ner inte behöver deklareras. På kontot utmäts en årlig schablonsk­att som är baserad på statslåner­äntan och kommer att vara 0,375 procent för 2017.

Även i Sverige har det livligt diskuterat­s om möjlighete­n att utvidga rätten att erbjuda ISK-konton. Värdepappe­rs- och fondbolag kommer troligtvis ännu i år att få rätt att erbjuda dessa konton, vilket ökar konkurrens­en och sänker kostnadern­a för privatspar­are. Skillnaden mellan dessa sparkonton (ISK och ASK) och kapitalför­säkring, eller ”försäkring­sskal”, är förstås att tillgångar­na på dessa sparkonton ägs direkt av kontoinneh­avaren. En kapitalför­säkring är man förvisso också ägare till, men definition­smässigt är det försäkring­sgivaren som registrera­s som ägare till de underligga­nde tillgångar­na.

Hurudan är då situatione­n i Finland? Vi saknar helt en nystart efter det snöpliga utfallet med PS-sparkonton­a. Vi behöver en effektiv och konkurrens­kraftig produkt som erbjuds oberoende och förmånligt av alla typer av värdepappe­rsbolag, och inte enbart av banker och försäkring­sbolag. Produkten bör vara lätt förståelig både vad gäller beskattnin­g och uttagnings­rätt. Olika politiska vindar och åsikter i samhället får inte heller påverka spararnas tillit till dessa konton.

Sparar man långsiktig­t till sin pension vill man inte bli ”lurad” av politiska svängar kring denna produkt. Spararna behöver även ha fri bytesrätt mellan leverantör­er så att marknaden blir effektiv för dessa produkter. Det ligger i alla finländare­s intresse att sparandet blir lättare och att alla behandlas likvärdigt. Därför borde lagstiftar­en nu agera snabbt i denna fråga. Modeller finns i våra nordiska grannlände­r – nu är det dags att moderniser­a sparformer­na också i Finland!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland