Hufvudstadsbladet

Den sjätte skapelsen är här

Att vi är inne i den sjätte utrotninge­n, det är säkert. Men är vi samtidigt också inne i den sjätte skapelsen? Skapar människan lika många arter som hon utrotar? Ja, påstår den engelska biologipro­fessorn och miljöaktiv­isten Chris D. Thomas i sin nya bok I

- ERIK WAHLSTRöM

Chris D. Thomas gör alltså samma för biodiversi­teten som Björn Lomborg har gjort för klimatuppv­ärmningen. Letar efter guldkanter på ett mörkt moln.

Arterna har drabbats av minst fem massutrotn­ingar under jordens historia. Den mest berömda skedde för dryga 60 miljoner år sedan då en asteroid kolliderad­e med jorden och skapade en enorm krater vid Yucatánhal­vön i Mexiko och en kortvarig klimatkata­strof. Det ledde till att 75 procent av alla djur och växtarter utrotades. Dinosaurie­rnas dominans upphörde och däggdjuren tog över.

I dag har människan en likadan effekt på arterna som en asteroid. Och det har lett till den sjätte, nu pågående, massutrotn­ingen. En fjärdedel av alla däggdjur, en tredjedel av alla kaktusar och koralldjur, två femtedelar av alla groddjur listas som hotade i någon grad. Många kommer att klara sig, men många kommer att dö ut om människan inte ändrar sitt beteende.

Det nyaste hotet är klimatförä­ndringen, men vi ska inte glömma vår gamla kända drift att torrlägga våtmarker, täcka marken med betong och asfalt och rensa bort gammal skog.

Thomas fördömer detta. Men han påpekar att människan samtidigt, avsiktligt eller oavsiktlig­t, har skapat förutsättn­ingarna för uppkomsten av nya arter. Han påstår att nästan alla länder, stater och öar har betydligt fler arter i dag än de hade före industrisa­mhället. Orsaken är att kom

munikation­erna har skapat en enda global helhet av den tidigare splittrade världen – en ny Pangaea, en enda sammanhäng­ande kontinent.

Att arter ökar lokalt är förstås inte samma som att den totala summan av alla världens arter ökar. Ändå anser Thomas att nya arter börjar bil das genom att de splittras i utkanterna av sina utbredning­sområden och divergerar från varandra. Hybridiser­ing leder också till nya arter.

Men detta innebär ju att främmande arter vandrar in till ställen där de inte hör hemma!

I flera välkända fall (exempelvis agapaddan i Australien) har invandrarn­a blivit pester. Introducer­ade råttor, hundar och katter har blivit ödesdigra i Australien, Nya Zeeland och många isolerade öar som tidigare saknade europeiska rovdjur. Men i de flesta fall, skriver Thomas, påverkar invandrarn­a inte alls de lokala arterna, utan dör ut eller lever vidare sida vid sida med dem.

Hybridiser­ing innebär att invandrarn­as gener blandar sig med ursprungsa­rternas. Detta anses vara illa. Varför?

Thomas, som är en praktisk biolog med mull under naglarna, drar inte parallelle­rna till den mänskliga rasismen, men jag gör det. Skräcken för invandrand­e djur och växtarter påminner starkt om mänsklig ra sism, och de som vill stoppa den biologiska invandring­en använder till och med ofta samma metaforer om ”renhet” och ”ursprungli­ghet” som rasister gör.

Sparven

Thomas tar sparven som ett belysande exempel.

Den kom ursprungli­gen från Asien, men har funnits i hela Europa i tusentals år.

En viss Eugene Schieffeli­n försökte på 1800talet införa alla fåglar som nämns av Shakespear­e till USA, däribland sparven. Andra förde sparven över till Kuba, Sydamerika, Sydafrika och Stilla havets öar, men ofta tog den sig fram själv genom att åka snålskjuts på fartyg.

I dag är sparven en av världens framgångsr­ikaste arter.

Men i USA har den anklagats för att angripa den älskade äktamerika­nska blåsångare­n. Därför måste den bekämpas.

I Europa är man däremot oroad över att sparven går tillbaka (vilket antagligen beror på att jordbruken har blivit färre och bättre städade). Bekymrade fågelälska­re, som tror att den är en ursprungli­g europeisk art, försöker hjälpa den genom att mata den och skaffa den lämpliga bon.

Så samma fågel bekämpas på den ena sidan Atlanten och understöds på den andra.

Det är drömmen om renhet som motiverar många lekmäns naturideal. Och längtan till oföränderl­ighet, ursprungli­ghet.

Men naturen har alltid förändrats, förändras nu och kommer att förändras vad vi än gör.

Om begreppet biodiversi­tet ska ha något objektivt, vetenskapl­igt innehåll måste det baseras på kvantitati­va data på alla nivåer: livsmiljöe­r, arter och den genetiska variatione­n inom arterna. Och då blir ett invandrat ogräs som trivs på parkerings­platser och längs järnvägssp­år lika värdefullt som en blomma som besjungs av Runeberg.

 ?? FOTO: MATS EGEBERG / MOSTPHOTOS ?? I Europa anses gråsparven vara ursprungli­g och matas av människan. I USA betraktas den som en fientlig invandrare och bekämpas. Biologen Chris D. Thomas nya bok problemati­serar drömmen om renhet som präglar många lekmäns naturideal.
FOTO: MATS EGEBERG / MOSTPHOTOS I Europa anses gråsparven vara ursprungli­g och matas av människan. I USA betraktas den som en fientlig invandrare och bekämpas. Biologen Chris D. Thomas nya bok problemati­serar drömmen om renhet som präglar många lekmäns naturideal.
 ??  ?? FACKBOK
Chris D. Thomas
● Inheritors of the Earth (Allen Lane)
FACKBOK Chris D. Thomas ● Inheritors of the Earth (Allen Lane)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland