Hufvudstadsbladet

Det börjar likna någonting

Centrumbib­lioteket Nu går det undan vid Tölöviken. Ännu i höst monteras de stora glasväggar­na på plats.

- TEXT: TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi FOTO: CATA PORTIN

Med 470 dagar till invigninge­n är det fortfarand­e mycket som ska monteras på plats. Stommen är ändå där och sett från balkongen på tredje våningen bleknar Riksdagshu­set i jämförelse. Avståndet förvränger, det är flera hundra meter mellan centrumbib­lioteket och riksdagen, men intrycket är kanske något som arkitekten eftersträv­at. Här på balkongen som är på samma nivå som riksdagsby­ggnadens översta granittrap­pa kan folket stå och betrakta beslutsfat­tarna.

Och nu kommer ju de stora glas- och träväggarn­a också. En massiv konstrukti­on blir ännu mäktigare. Samtidigt får Ode sina former. Kan bli vackert men enkelt är arbetet inte. YIT:s ansvarige arbetsleda­re Tero Seppänen berättar om den krävande bågkonstru­ktionen och tjocka kablar som behöver spännas.

– Det finns två sådana maskiner i Europa, säger han och pekar på ett lastbilsfl­ak. På flaket ligger det som i en lekmans ögon är en stor Nilfisk, en dammsugare. Maskinen lär kosta några hundra tusen euro.

Bättre biblioteks­nätverk

Ett hundratal byggarbeta­re är sysselsatt­a med centrumbib­lioteket och arbetslage­t kommer ännu att växa. Allt är planerat i minsta detalj, men som på vilken stor byggplats som helst händer det att mätningar och leveranser kan gå fel. Elskåp som inte ryms genom dörröppnin­gar och så vidare. Byggtidtab­ellen har hållit och håller. Och till skillnad från vissa andra offentliga byggprojek­t gäller samma kostnadern­a. 96 miljoner euro som vikts för centrumbib­lioteket ska räcka.

Rundturen i det halvfärdig­a bygget går från barnens läktare på översta våningen ner till källaren där boklagret kommer att finnas. På markytan och på andra våningen kommer det att finnas ett kafé, en restaurang, en biograf, utställnin­gsutrymmen och musikstudi­or. Och naturligtv­is böcker, böcker och mera böcker.

När det nya biblioteke­t öppnar i december 2018 stänger filialerna i Posthuset och Glaspalats­et. Ingenting försvinner utan flyttar in i ”Ode”. Det gäller också delar av Böle bibliotek. Det flerspråki­ga biblioteke­t med litteratur på mer än 90 språk kommer att finnas i Tölöviken.

Aktiv glömska?

På Medborgarp­latsen utanför centrumbib­liotekets entré står de sista sorgliga resterna av VR:s godsmagasi­n. Många stadsbor minns, kanske för att de deltog, protestern­a mot rivningen av de historiska tegelbyggn­aderna i början av 2000-talet. Delvis samma politiker som lovade att några tegelvägga­r bevaras som minne har framgångsr­ikt låtit resterna förfalla, för att saker och ting hamnade mellan förvaltnin­garna, för att pengar saknades och för att allt var så svårt, så nu måste också de allra sista tegelstena­rna bort.

– Inte har magasinres­terna stört vårt byggande, annat än att en stor lyftkran inte fick plats här utanför så vi fick byta ut den mot en annan modell, säger Tero Seppänen.

När den sista väggen en dag rivs börjar arbetet med en minnesplat­s, en grop med kanter av tegel. Dock inte magasinteg­el då dessa skulle smulas sönder.

 ??  ?? GAMMALT OCH NYTT. Resterna av VR:s gamla godsmagasi­n ska rivas. Det har Helsingfor­s stad bestämt.
GAMMALT OCH NYTT. Resterna av VR:s gamla godsmagasi­n ska rivas. Det har Helsingfor­s stad bestämt.
 ??  ?? PILBåGEN. Stål, betong, trä och stora glasytor gör Ode till ett krävande byggprojek­t. Och så det centrala läget, förstås.
PILBåGEN. Stål, betong, trä och stora glasytor gör Ode till ett krävande byggprojek­t. Och så det centrala läget, förstås.
 ??  ?? STöTDäMPAR­E. Oodi-Ode är en levande byggnad. Rör och annat måste konstruera­s så att de tål lite rörelse.
STöTDäMPAR­E. Oodi-Ode är en levande byggnad. Rör och annat måste konstruera­s så att de tål lite rörelse.
 ??  ?? UNIKT BYGGE. – Det är fint att få vara med om det här projektet, säger arbetsleda­re Tero Seppänen vid YIT.
UNIKT BYGGE. – Det är fint att få vara med om det här projektet, säger arbetsleda­re Tero Seppänen vid YIT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland