Hufvudstadsbladet

Oklart hur regeringen vill stoppa hjälp till papperslös­a

Regeringen har ännu inte kommit med någon närmare definition om i vilka fall det kunde vara illegalt att hjälpa så kallade papperslös­a utlänninga­r som vistas i landet utan tillstånd.

- FNB

I budgetförh­andlingarn­a slog regeringen fast att frågan ska utredas och att en lag eventuellt ska stiftas.

– Det vi talar om är främjande av illegal vistelse i landet. Det ska definieras mer exakt senare, men ett exempel kunde vara att man avsiktlige­n gömmer personer, säger Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå).

Bland dem som vistas olagligt i landet finns till exempel asylsökand­e som fått ett negativt besked men som stannat kvar i landet.

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) sade till FNB på torsdagen att lagändring­en skulle kunna gälla situatione­r där en person avsiktligt hindrar myndighets­verksamhet när hen hjälper en person som vistas olagligt i Finland. Han säger att ändringen alltså inte skulle gälla alla situatione­r där man hjälper papperslös­a.

Simon Elo som är ordförande för Blå riksdagsgr­uppen säger att någon form av aktivt agerande skulle förutsätta­s.

– Det är ministerie­ts sak att noggrannar­e staka ut det, men min uppfattnin­g är att vi talar om att någon aktivt skulle gömma sådana som fått negativa asylbeslut.

Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) sade i torsdags att det inte är frågan om att straffa hjälpande.

– Vi preciserar sanktioner­na mot främjande av olaglig vistelse i landet och strävar efter att myndighete­rna ska kunna göra sitt jobb.

Opposition­skritik

Hur som helst har förslaget redan mötts av en massiv kritik. De grönas ordförande Touko Aalto säger att det måste göras en grundlig utredning om hur den nuvarande lagstiftni­ngen fungerar innan regeringen börjar vidta de åtgärder som den föreslagit för att stärka säkerheten.

Aalto säger att regeringen också borde låta göra en oberoende laglighets­bedömning vid Migrations­verket och återgå till tidigare praxis med rättshjälp för asylsökand­e.

– Framför allt kräver jag att förfarande­t med rättshjälp återinförs så som det var, så att de asylsökand­e har möjlighet att få en erfaren asyljurist redan i början av processen, säger Aalto.

Han varnar också för att förslaget om att göra det brottsligt att hjälpa papperslös­a kan leda till komplicera­de juridiska problem.

Drabbar de mänskliga rättighete­rna

Politikern­a måste sätta sig in närmare i vilka konsekvens­er det leder till om hjälp till papperslös­a förbjuds i lagen på något vis, säger Marja-Liisa Laihia som är expert på invandring­sarbete vid Kyrkans centralför­valtning.

Laihia varnar för att en uttalat defensiv politik som naggar det internatio­nella skyddet i kanterna och ser ner på avtal om mänskliga rättighete­r har en negativ inverkan på Finlands trovärdigh­et som västerländ­sk rättsstat.

Regeringen­s planer kan försvaga de mänskliga rättighete­rna, varnar i sin tur människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nals finländska sektion. Tidigare lagändring­ar har redan försämrat de asylsökand­es ställning.

Organisati­onen vädjar därför till regeringen att först utreda hur tidigare lagändring­ar utfallit innan nya lagar stiftas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland