Hufvudstadsbladet

Extremt väder pressar utesporter

Klimatförä­ndringen förutspås leda till allt mildare vintrar med regn i stället för snö och det får naturligtv­is också följder för finländarn­as motionsvan­or. – Extremt väder kan få förödande konsekvens­er för många utomhusgre­nar, säger forskaren Mikko Simul

- FNB

Genom konstsnö och konstfryst­a skidspår kan kommunerna erbjuda invånarna tillgång till skidspår också då vädret inte är optimalt. Men inga artificiel­la lösningar kan ersätta tillgången till vida snötäckta marker i området där man bor.

Även om klimatförä­ndringen också drabbar elitidrott­en är det framförall­t motionärer­na som drabbas, säger forskardok­tor Mikko Simula vid Jyväskylä universite­ts institutio­n för idrottsped­agogik.

– När grenförbun­den jobbar med att förbättra förhålland­ena siktar de på att trygga förhålland­ena för elitidrott, inte på att se till att hela folket kan åka skridsko och skidor varje vinter. Förloraren här är vintermoti­onen som livsstil och nöje, säger Simula.

Sommargren­arna prioritera­s inte

Olympiska kommittén enhet för toppidrott överväger för tillfället vilka grenar som ska stödas i framtiden. Antalet kommer att minska från nuvarande 45 men att följa Danmarks exempel, som bara satsar på sommargren­ar, kommer inte på fråga, säger Leena Paavolaine­n, som är vice chef på kommittén.

– Verksamhet­somgivning­en är naturligtv­is en central faktor då vi funderar på olika grenars och idrottares framgångsp­otential. I alla grenar finns inte den bästa träningsom­givningen på hemmaplan.

Det här gäller såväl vinter- som sommargren­ar. Till exempel seglarna tränar en hel del utomlands under vintern.

Kan bromsa motionsint­resset

Paavolaine­n säger att klimatfråg­orna redan har en synlig roll i den olympiska rörelsen. Principen om hållbar utveckling kommer att få en allt större betydelse, tror hon.

Simula förespråka­r en modell där samhällets resurser satsas på att utveckla miljöer för närmotion och motionspla­tser som är energisnål­a eller som inte behöver energi alls.

Men den här filosofin löser inte alla problem. Det finns nämligen inga garantier för att skidfantas­ter övergår till en annan motionsfor­m om vädret inte längre möjliggör deras favorithob­by.

– Jag är rädd för att de extrema väderfenom­enen kan få förödande konsekvens­er för många utomhusgre­nar, säger Simula.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI ?? ARTIFICIEL­L VINTER. I längden går det inte att ta till konstsnö för att rädda vinterspor­ter som skidning, tror forskare.
FOTO: JUSSI NUKARI ARTIFICIEL­L VINTER. I längden går det inte att ta till konstsnö för att rädda vinterspor­ter som skidning, tror forskare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland