Hufvudstadsbladet

Dags för Sverigekam­pen – men idrottarna längtar efter semester

Friidrott Landskampe­n mot Sverige brukar beskrivas som en av friidrotts­årets höjdpunkte­r. Men efter en tung sommar längtar landslagsk­aptenerna Oskari Mörö och Kristiina Mäkelä bara efter att säsongen ska ta slut.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Det ska sägas direkt. Den finländska friidrotts­säsongen har inte varit någon dans på rosor. LagEM på hemmaplan i Vasa lovade gott men sedan kom skadorna och motgångarn­a och all form av VM-framgång uteblev.

Oskari Mörö hör till dem som haft lätt att hålla sig för skratt. I våras var det en skada som lade sordin på stämningen och då löpningen började fungera igen fick han nya hälsoprobl­em. Problem som han inte har velat tala om och som krävt antibiotik­a.

Inför säsongens absolut sista tävling berättar häcklöpare­n att det handlat om mykoplasma, och att han bara väntar på att tävlingsår­et ska ta slut.

– Det har varit tungt, så många problem. Bra att det bara är en tävling kvar och att det sedan är över. Det har varit psykiskt tungt och det ska bli skönt att snart få se fram emot nästa säsong, säger Mörö.

Mörös personbäst­a lyder 49,04 medan hans snabbaste tid i år är 50,38. Det bästa med helgens Sverigekam­p är i Mörös ögon att det inte gäller tider utan hur många svenskar han lämnar bakom sig.

– Så har jag egentligen resonerat under alla de senaste tävlingarn­a eftersom formen varit vad den varit, säger Esbo IF-idrottaren, som nyss är hemkommen från Universiad­en i Taipei där han slogs ut i semifinals­kedet.

– Jag har ätit antibiotik­a och lite bättre känns det men det går inte att trolla heller.

Simmar gärna i vattengrav­en

Som om det inte skulle vara nog att kaptenen Mörö bara längtar efter säsongsslu­t så att han får sätta sig ner och analysera läget delar trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä hans inställnin­g.

– Då jag först fick höra att jag är vald till kapten i Sverigekam­pen tänkte jag att oj nej, jag orkar inte med mera ansvar utan vill bara att det ska bli höst. Men nästa tanke var att det så klart är jätterolig­t att la- get valde mig och jag hoppas att det går så bra att jag får simma i vattengrav­en.

– Vem hoppas inte det, kommentera­r Mörö.

Sett till statistike­n ska mycket hända för att Mäkelä ska få fira seger över de svenska damerna – ungefär femtio poängs förlust ser det ut att bli. För Mörö och herrarna är en vinst något mera sannolik eftersom det på herrsidan sett till årsbästa skiljer drygt tjugo poäng i svensk favör.

– Jag löper 400 meter häck i landskampe­n för femte gången och har aldrig förlorat. Den här gången blir det svårt eftersom utgångsläg­et är sånt som det är, säger Mörö som i första hand utmanas av Isak Andersson som klarat 50,05 i år.

Mäkelä ser krasst på tävlingen också hon. Formen känns visserlige­n bra men hur bra kroppen håller är ett frågetecke­n.

– Det kan hända att jag hoppar ett segerhopp och sen får det vara. Hellre det än att avsluta säsongen med en skada, säger Mäkelä och tillägger.

– Det här har verkligen varit en kort och koncis säsong för mig – fyra tävlingar.

Mäkeläs och Mörös lätt dystra tongångar flankeras av förbundska­pten Jorma Kemppainen, som konstatera­r att det skett bra saker tidigare under säsongen men att VM i London blev en besvikelse.

I det blågula lägret är tongångarn­a de motsatta och en VM-medalj och ytterligar­e sex finalplats­er får godkänt av Karin Torneklint, förbundska­pten.

– Det är många yngre idrottare som tagit steget upp till toppskikte­t i sommar. Och för dem som inte tog sig till VM är landskampe­n ett av de stora målen innan man sätter punkt för säsongen.

Inför Sverigekam­pen talas det alltså en hel del om att avsluta säsongen. Vad är det då som egentligen händer om två dygn då tävlingen på Stockholms stadion är över?

– En månad tar jag paus. Då vill jag inte ha några tidtabelle­r. Jag har aldrig i mitt liv varit på solsemeste­r, kanske det skulle vara något, säger Mäkelä.

– Jag har inga fritidspro­blem. Det blir säkert en hel del bollsport med vännerna, men ingen träning som har med löpning att göra, säger Mörö.

Sedan kommer kaptensduo­n in på att vad de egentligen vill göra nästa vecka är att gå och se Finland i basket-EM, men någonstans under den diskussion­en blir det bråttom. En del förberedel­ser inför säsongavsl­utningen och Sverigekam­pen återstår trots allt, hur motig sommaren än har varit.

Då jag först fick höra att jag är vald till kapten i Sverigekam­pen tänkte jag att oj nej, jag orkar inte med mera ansvar utan vill bara att det ska bli höst. Kristiina Mäkelä Trestegsho­ppare, kapten i Sverigekam­pen

 ?? FOTO: leHTIKuVa/MarTTI KaInulaIne­n ?? ledIgHet. Kristiina Mäkelä ser fram emot en månads paus från trestegstr­äningen och överväger sitt livs första semester i värmen. Men först väntar två dagar av Sverigekam­p i Stockholm.
FOTO: leHTIKuVa/MarTTI KaInulaIne­n ledIgHet. Kristiina Mäkelä ser fram emot en månads paus från trestegstr­äningen och överväger sitt livs första semester i värmen. Men först väntar två dagar av Sverigekam­p i Stockholm.
 ?? FOTO: leHTIKuVa/MarTTI KaInulaIne­n ?? tRadItIOn. Oskari Mörö är van vid att segra på 400 meter häck i landskampe­n men tror själv att han kan få det svårt på söndag.
FOTO: leHTIKuVa/MarTTI KaInulaIne­n tRadItIOn. Oskari Mörö är van vid att segra på 400 meter häck i landskampe­n men tror själv att han kan få det svårt på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland