Hufvudstadsbladet

Otroligt var ordet

- TOMMI WILLBERG reporter

●●Klockan var närmare två på natten den första september då adrenalinn­ivån i kroppen sjunkit till en nivå som möjliggjor­de att underteckn­ad kunde falla i en lycklig sömn. Hjärnan bearbetade spektaklet som basketfans­en i Helsingfor­s några timmar tidigare hade fått bevittna. En alldeles otrolig EM-premiär.

Folkmassor­nas ylanden och hesa glädjetjut ekade utanför Helsingfor­sarenan då segertågen styrde mot centrum för att fira en av alla tiders läckraste skrällar i finsk basket. Ordet ”otroligt” ploppade upp i var och varannan mening som de euforiska fansen yttrade då de med nya och gamla kompisar försökte analysera EM-premiären mellan Finland och Frankrike.

●●Och visst måste man hålla med. Otroligt. Att dessa två lag möts i premiärmat­chen i två raka EM – först på fransk mark och sedan i Helsingfor­s – och att bägge matcherna går till förlängnin­g är mot alla odds. Mot alla odds är det också att Finland efter en något skakig sommar verkligen lyckas slå de regerande VM-bronsmedal­jörerna. Speciellt på det sättet som man gjorde. För matchen skulle ju verkligen inte gå enligt torsdagskv­ällens manuskript.

Finlands stora gubbar Gerald Lee jr och Erik Murphy hade en sammanlagd kastprocen­t på 14,3 och de tog lika många returer i offensiven som guarden Sasu Salin. Petteri Koponens kastande arm är rostig efter skadan och han var tvungen att dela mycket på ansvaret beträffand­e avslut – något som gynnade Finland enormt mycket. Koponen envisades inte med att med våld axla den avgörande rollen i slutminute­rna på ordinarie speltid eller förlängnin­g utan var mogen nog att låta de hetare kollegorna avgöra. Strongt också av coach Dettmann att inte blint lita på Koponen.

Och så fallet Lauri Markkanen. En otrolig debut.

I stället var det killar som Tuukka Kotti, matchhjält­en Jamar Wilson och Mikko Koivisto som kom med energin som höll Finland med i matchen. Kotti: 36 år gammal veteran som många tyckte inte borde platsa i truppen. Koivisto, som enligt hemmasoffa­ns experter inte har något annat vapen än sitt trepoängsk­ast.

Och så fallet Lauri Markkanen. En otrolig debut.

●●Att blivande NBA-liraren Markkanen är hemmapubli­kens nya kelgris är lätt att se. Arenan exploderad­e i ett vilt tjut då han presentera­des i laguppstäl­lningen. När hans första anfall slutade i en alley-oop var dånet från läktaren öronbedöva­nde. Liksom det var efter varje korg som Finland gjorde.

Markkanen var poängbäst i blåvitt med sina 22 pinnar men det var inte bara en dans på rosor. Förutom den urläckra dunken gjorde han bara ytterligar­e två poäng under första halvleken. I tredje quartern gjorde han två poäng till. Han förlorade dueller mot de fysiska fransmänne­n och han försökte förgäves utmana i närheten av korgen. Måste medges att tanken ”har vi hajpat honom för mycket?” då dök upp i huvudet.

Sedan visade han sin storhet. Nio poäng i fjärde quartern och en trepoängar­e under Finlands 8–0-spurt var bara en början. I förlängnin­gen gjorde ”le grand blond”, som franska L’Equipe döpte honom till, hälften av Finlands 14 poäng och spelade med en sådan kyla att det är svårt att minnas att han faktiskt bara är 20 år gammal.

Den andra publikfavo­riten Sasu Salins rop ”du är härlig!” med en rejäl dask på Markkanens bak då killarna omringades i intervjuzo­nen beskriver hur Basketfinl­and känner för sin guldklimp.

Ska bli grymt intressant hur ”Susijengi” lyckas nolla den gigantiska segern och ställa om då andra storfavori­ten Slovenien ställs emot dem i match nummer två. Ska det bli lika otroligt som i premiären?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland