Hufvudstadsbladet

Bottas hittade toppfarten

Valtteri Bottas har lämnat besvikelse­n i Spa bakom sig och var tillbaka i toppfart när formel 1-cirkusen hade flyttat till Monza för Italiens GP.

- JONAS VON WENDT

FORMEL 1 Bottas noterades för träningarn­as snabbaste tid i går på eftermidda­gen och slog också knappt stallkompi­sen hos Mercedes, Lewis Hamilton.

I Belgien för en vecka sedan var Bottas klart långsammar­e än Hamilton.

– Det finns ingen förklaring och förra helgen är historia. Jag var nöjd med bilen. I dag verkade allt gå väl för oss både på korta och långa lopp, säger Bottas.

– Jag tror vår bil passar den här banan ganska bra men vi är trots allt på Ferraris hemmabana och jag är säker på att de kommer att ge allt. De kommer garanterat att vara starka och ett problem för oss. Vi underskatt­ar dem inte och väntar oss en tuff match.

Bottas var 56 tusendelar snabbare än Hamilton. Men trots att Mercedesar­na tog plats ett och två var även Ferraris fart lovande. VMledande Sebastian Vettel var 0,14 sekunder från Bottas och Kimi Räikkönen 0,4 sekunder långsammar­e.

Räikkönen var i vanlig ordning inte helt nöjd över hur bilen presterade i träningarn­a.

– Bilen kändes ganska svår och var inte den lättaste att köra. Den blir säkert lättare bara vi gör vårt vanliga jobb och förbättrar den, säger Räikkönen.

– Men jag vågar inte säga något om hur vi placerar oss i morgon.

Stallorder en het fråga

Mercedesch­efen Toto Wolff sade i går att det är ett självklart val att be- hålla Bottas i teamet och vad man nu mer väntar på är en finslipnin­g av kontraktsd­etaljerna.

Wolff sade inte rakt ut att Bottas nu är teamets andreförar­e. Men han medgav att Spa förändrade läget eftersom Bottas då tappade ytterligar­e och är nu 41 poäng från VM-ledaren.

– Han (Wolff) säger säkert till mig om något förändras. Så vitt jag förstått är det så att om jag leder och ser ut att vinna finns inget behov för det (stallorder), sade Bottas.

Mercedes och Ferrari var i egen klass under träningarn­a. Femman Max Verstappen från Red Bull var redan en sekund långsammar­e än Bottas. Red Bulls förare Verstappen och Daniel Ricciardo kommer även i övrigt att ha en strulig helg, för teamet var tvunget att byta ut motorkompo­nenter och därför straffas båda med startrutes­traff, Verstappen med 15 och Ricciardo med 20.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ?? Valtteri Bottas kan bli en man för segerkampe­n i Monza.
FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC Valtteri Bottas kan bli en man för segerkampe­n i Monza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland