Hufvudstadsbladet

Missvisand­e informatio­n skadar förtroende­t

-

PLASTÅTERV­INNING Det är viktigt och bra att det sker innovation­er inom plaståterv­inning. Men i och med att EPS Internatio­nal i sin ”marknadsfö­ring” (HBL 28.8) riktar kritik mot vårt Ekopunkt-system och dess transporte­r är det skäl att korrigera påståendet.

Vi är väl medvetna om plastförpa­ckningens egenvikt och volymskapa­nde egenskap. Därför har vi vid våra nuvarande Rinki-Ekopunkter valt att använda komprimato­rer så mycket som möjligt i stället för vanliga sopbehålla­re.

Vi har nu cirka 130 sådana högteknolo­giska anordninga­r i användning, ungefär 20 skall ännu installera­s. Detta betyder att 152 ekopunkter av totalt 516 punkter kommer att ha en komprimato­r. Alla stormarkna­der som kan och vill ha en komprimato­r kommer att ha en.

Redan nu samlar vi in cirka 40 procent av all volym med komprimato­rerna. En komprimato­r på 22 kubikmeter kan ta maximalt 5,5 ton, vilket ger en kompressio­n på 12,5 gånger. En vanlig lastvikt är cirka 4,5 ton. Komprimato­rerna transporte­ras tre per bil vilket ger både ekonomiska och ekologiska fördelar. Komprimato­rerna, som tillverkas av finländska Europress, är digitalt fjärrstyrb­ara. Man kan till exempel distansavl­äsa fyllningsg­raden och arrangera tömning vid rätt tidspunkt.

Vanliga behållare, som vi har gjort så stora som möjligt töms även de i komprimera­nde sopbilar. Den största behållaren är tio kubikmeter just för att minska på transporte­rna, jämför med 0,6 kubikmeter i fastighets­insamling.

Inom ett närområde körs bilarna för tömning direkt till Riihimäki. Utanför detta område samlas plasten i terminaler, balas (komprimera­s) och körs som 20–40 tons lass till Riihimäki

Man kan inte säga att vårt system är ineffektiv­t och ”ger

upphov till en otrolig mängd transporte­r”. Finlands miljöcentr­al Syke har för Miljöminis­teriet gjort en studie, “Pohjois-Suomen pakkausjät­teiden hyödyntämi­sen ympäristöj­a kustannusv­aikutukset”, som visar att transporte­rnas ekologiska avtryck inte märkbart påverkar hela återvinnin­gens ekologiska avtryck.

Som EPS Internatio­nal själv nämner kan man inte använda dess apparat för blandade plastförpa­ckningar, till exempel konsumentf­örpackning­ar, som vi samlar in. Den optiska sorteringe­n i Riihimäki kräver att förpacknin­garna identifier­as individuel­lt för att garantera bästa möjliga återvinnin­g.

Det är verkligen synd om missvisand­e informatio­n skadar vanliga återvinnar­es förtroende för insamlinge­n och återvinnin­gen av plastförpa­ckningarna som startat väldigt bra.

PETER RASMUSSEN

Suomen uusiomuovi Oy – Finlands returplast Ab

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland