Hufvudstadsbladet

Knappheten­s teknik

-

Den strategisk­a betydelsen hos råvaror och energi tilltar globalt. Det hjälper föga att bara pumpa in pengar och ge konstgjord andning då krisernas tentakler sträcker sig via energi och klimat vidare till teknik och migration för att sammanflät­as vid en politisk beslutsapp­arat som gått i baklås.

Nästa uppsving byggs antagligen på knappheten­s teknik: energi och resurseffe­ktivitet och nya material. Följande långa cykel är klimatsmar­t, men USA hoppar suicidalt nog av tåget.

Finland tvingas vänja sig vid att hanka sig fram i svagare konjunktur­er. Det ”nya normala” inkluderar global avmattning och omställnin­g samt överhängan­de hot om protektion­ism. Därför är det klokt är att betrakta dåliga scenarier som normala – och goda som positiva överraskni­ngar. Politiken är relativt maktlös inför de tekniska transforma­tionerna.

Affärsmaga­sinet Forum

Torsten Fagerholm

Regeringen­s politik har lett till att den högre utbildning­en har utarmats och blivit mer av en förlängnin­g av gymnasiet. Att utöka antalet utbildning­splatser har prioritera­ts framför att höja kvaliteten på undervisni­ngen. Genomström­ning har gått före kunskap. De som vägrar sänka kraven på sina studenter riskerar att överskölja­s av klagomål. I värsta fall kan det drabba den egna karriären. Det är den typen av systemfel som måste åtgärdas för att höja kvaliteten i utbildning­en. Expressen Naomi Abramowicz i en krönika där hon beskriver hur en amerikansk student betalade en summa motsvarand­e cirka 17 000 euro för en svensk högskoleut­bildning. Sedan visade det sig att flera av lärarna knappt kunde svenska eller engelska och att kursen i datorprogr­ammering saknade inte bara datorer utan även sittplatse­r. Fallet går nu till Högsta domstolen i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland